Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

387. Drent(h)enieren

2 reacties

Elke week een nieuw woord? Het lijkt erop. Het nieuwste woord is "drent(h)enieren".
Kenners hebben uitgezocht en bepaald dat, met name, Noord-Drenthe heel erg in trek is bij pensionado's. Het is een ideale omgeving om de laatste levensfase door te brengen. Niet de steden in de Randstad, wat je zou verwachten.

Het woord Drent(h)enieren is eigenlijk uitgevonden door voetbalcriticus Johan Derksen. Hij woonde tot voor kort in het prachtige stadje Oudewater in de provincie Utrecht, waar de riviertjes de Hollandse IJssel en de Lange Linschoten samenvloeien. Waar op het pleintje de Heksenwaag staat, waar dames zich kunnen laten wegen.
Het resultaat: òf ze zijn heks, òf ze zijn geen heks. Vooral dames van enig gewicht vallen bijna letterlijk door de mand: zij zijn géén heks. Het mag niet gebeuren dat een heks met een bezemsteel spontaan uit de lucht valt, alleen al door haar overgewicht. Heel goed dat die test in de Heksenwaag dit kan voorkomen!!!
Diezelfde Johan Derksen is verhuisd naar het noorden van Drenthe, naar Grolloo om precies te zijn. Heel enthousiast vertelt hij dat er in de buurt wel vier (!!!) bossen zijn waar hij z'n hondje kan uitlaten.

Wat een verschil met vroeger. Toen het noorden van Drenthe spottend het "Siberië van Nederland" genoemd werd. In de vorige eeuwen werden namelijk mensen uit de rest van Nederland verbannen naar de omgeving van Veenhuizen: arme sloebers, misdadigers, wezen, zwervers. Met de bedoeling om er betere mensen van te maken. In het gevangenismuseum van Veenhuizen kunt u daar alles over lezen.

Wat valt er heden ten dage allemaal te beleven in Drenthe?
- de wat minder comfortabele slaapplaatsen, die ook wel hunebedden genoemd worden; zij zijn nog steeds een topattractie
- de dierentuin van Emmen, één van de mooiste van ons land, zo niet dè mooiste
- het veenmuseum in Barger-Compascuum
- de jaknikkers van Schoonebeek; op school heb je geleerd dat ze daar staan, maar als je oog in oog staat met zo'n stukje vernuft, dan doet dat wat met je
- het boomkroonpad bij Borger, waar je via trapjes en galerijen hoog tussen de boomtoppen kunt vertoeven

Precies in het midden van Drenthe hebben enkele Amsterdammers het modeldorp Orvelte gesticht. Ze hebben daar Drentse boerderijen nagebouwd, gevuld met horeca en waar oubollige klompendansen worden georganiseerd voor de toeristen. Een echte Drent gruwt van dit project. Tussen kitsch en kitsch. De autochtone Drent zal een bezoek aan Orvelte afraden. De originele Drentse dorpjes Gees, Oosterhesselen en Zweeloo zijn véél en véél leuker. Hier staan de èchte oude Drentse boerderijen met de rieten daken.

In 1977 waren wij voor het eerst in Drenthe op vakantie, tezamen met onze dochtertjes van 7 en 5 jaar. Heel veel gefietst in deze fietsprovincie bij uitstek. Precies tegenover ons bungalowpark in Schoonoord was een verhuurbedrijf van huifkarren met pony's.
Natuurlijk hebben wij toen ook een huifkarretje gehuurd. De pony die het geheel zou moeten trekken luisterde naar de naam Jaspertje. Bij het betreden van de huifkar deed zich een incidentje voor. Toen mijn jongste dochter op het punt stond om in de huifkar te stappen, deed Jaspertje alvast enkele stappen voorwaarts. Een pijnlijk incident, in meerdere opzichten.
Ook tijdens de rit bleek Jaspertje zijn eigen route te bepalen. Aan de teugels trekken om hem tot andere gedachten te dwingen, bleek tevergeefs. Jaspertje was voorgeprogrammeerd om zijn vaste rondje te doen. Gewoon vier keer linksaf, dan kom je weer gewoon terug op het beginpunt. Dat beestje zat volledig onder de drugs.
Mijn jongste dochter heeft hem dat incident bij het instappen vergeven. Sterker nog, zij heeft haar oudste zoon (mijn kleinzoon) naar deze pony vernoemd: Jasper.

Behalve Noord-Drenthe is ook de provincie Zeeland een plaats waar het voor pensionado's goed toeven is. Zelfs Zeeuws-Vlaanderen. Ondanks alle vooroordelen uit de film "Weg van jou", waarin de Rotterdamse Evi wordt gedwongen om in het kader van haar carrière naar Terneuzen te verhuizen. Volledig tegen haar zin. Bij het tolpoortje van de Westerscheldetunnel laat ze haar paspoort zien.
Deze film is een soort remake van de Franse voorloper "Bienvenu chez les Ch'tis" waarin een directeur van een postkantoor vanuit de Zuid-Frankrijk wordt overgeplaatst naar het kille Noord-Franse stadje Bergues. Een hilarische film, een echte aanrader. En het vestingstadje Bergues is best de moeite waard. We waren er ooit, op weg naar Normandië.

Als je de D van Drent(h)nieren weglaat, dan krijg je een werkwoord dat in Europa niet meer van toepassing is: rentenieren.
Dankzij Mario Draghi, voorzitter van de ECB (Europese Centrale Bank) is de spaarrente gezakt tot het absolute dieptepunt. Draghi heeft er dankzij de draghionische maatregelen voor gezorgd dat ons spaargeld zo goed als niets meer opbrengt.
Vorige week heb ik hem nog een kritische mail gestuurd, in het Engels. Op een enigszins sarcastische manier heb ik hem bedankt namens alle brave Nederlandse spaarders en namens de gezamenlijke pensioenfondsen.
Helaas heb ik nog geen antwoord mogen ontvangen. Misschien is Mario de Engelse taal niet machtig?
Tot overmaat van ramp gaat het Nederlandse Ministerie van Financiën er nog steeds van uit, dat de gemiddelde spaarder minimaal zo'n 4% rendement per jaar binnenharkt. De belastingen zijn hierop gebaseerd. Hoe is het mogelijk???
Ook maar een mailtje sturen aan de nieuwe minister van financiën, de heer Wopke Hoekstra. Of misschien naar zijn staatssecretaris, de heer Menno Snel. Zijn achternaam staat me wel aan...

 

2 reacties

Leuke verhalen over Drenthe Han. De hunebedden zagen we enkele jaren geleden, en we vroegen ons af, waarom heeft de gemeente die stenen niet

 opgeruimd... Want het viel tegen.
En wat onze spaarcentjes betreft? Zorg zo goed mogelijk voor jezelf, want een ander doet het niet !

Jopie Meerman

03 November 2017 om 20:41

Als het op rentenieren aankomt, wat ik voorlopig nog niet van plan ben, gaat mijn voorkeur toch eerder uit naar Zeeland dan naar Drenthe. Want Zeeland bruist toch veel meer met al dat water rondom. TOOS

Toos van Holstein

07 November 2017 om 11:22

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.