Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

386. Schiphollen of Zaventemmen

0 reacties

Jazeker, alweer een nieuw woord. Het werd afgelopen zondag gelanceerd door oud-politicus Pieter Winsemius in het programma Buitenhof: SCHIPHOLLEN. Dat kan maar één ding betekenen: ontzettend veel lawaai maken.
Ik heb geschiphold of ik heb schip gehold? Ik schipholde of ik holde schip? Dat kan allebei wel.
Maar één ding is zeker: het gaat over lawaai veroorzaken. Eén van de start- en landingsbanen van Schiphol, de Buitenveldertbaan, wordt ook wel spottend de Bulderbaan genoemd en dat is niet vanwege het lage decibelgehalte.
Ik ben benieuwd of dit woord snel ingeburgerd zal zijn. Als de kinderen veel herrie maken, dat één van de ouders dan waarschuwt: "Willen jullie onmiddellijk stoppen met schiphollen?" Een kwestie van tijd en dan staat het woord pontificaal in de Dikke van Dale.

Nog even en dan wordt vliegveld Lelystad een serieuze buitenlocatie van Schiphol. Een serieuze bijkomstigheid is dat de aanvliegroutes op Lelystad een heel stuk lager liggen, om het vliegverkeer op Schiphol niet in de weg te zitten. Deze routes zijn zodanig laag dat een aantal stiltegebieden hier serieus last van gaan krijgen. De Hoge Veluwe is één van hen.
En niet te vergeten Nederlands mooiste natuurgebied De Weerribben in de kop van Overijssel. Tot voor kort kon je daar fluisterbootjes huren om het gebied te verkennen zonder de natuur te storen. Dat is straks niet meer nodig. Ze kunnen dan rustig boten verhuren met een zware buitenboordmotor, eventueel zelfs met een kapotte uitlaat. Dit "gepruttel" valt in het niet bij de brulvliegtuigen die laag over het natuurgebied scheren.
De uitbater van de frietkraam bij de spottersplek van Schiphol gaat dit merken in z'n klandizie, als je straks ook in de vrije natuur extreem laagvliegende vliegtuigen kunt spotten.

Maar het kan altijd nog erger. Eind jaren '80 van de vorige eeuw kwamen we met de auto (met fietsendrager) terug van een fietsvakantie in de Belgische Ardennen en Luxemburg. Ter hoogte van Overijse op de snelweg tussen Namen en Brussel besloot ik om, ter afwisseling, een stukje binnendoor te rijden. Lekker ontspannen door het dal van het riviertje de IJse. Rustig over secundaire wegen en langs pittoreske dorpjes. Genieten van de omgeving. Gewoon een beetje het noorden aanhouden, daar ongeveer ligt Nederland. Bij het binnenrijden van het dorpje Erps Kwerps (ooit van gehoord?) kregen we trek in koffie. We hadden geluk. Op het dorpspleintje was een stamineeke met een groot terras. Het zonnetje scheen, de temperatuur was prima, dus even later zaten we midden op het pleintje van Erps Kwerps, aan de koffie.

En toen gebeurde het:
Een aanzwellend geluid. Steeds harder en harder. Wat was dit? Dit was niet normaal!! Steeds luider. Oorverdovend is nog een zwak woord. Plotseling werd het pleintje verduisterd door een enorm vliegtuig dat op nauwelijks enkele tientallen meters hoogte boven ons scheerde. Die torenhaan bovenop het dorpskerkje moest zich rot geschrokken zijn. Net als wij trouwens. Van de schrik bekomen, dronken we een paar slokjes van onze koffie.
En toen opnieuw. Alweer die herrie, zo mogelijk nòg harder. Alweer een vliegtuig dat rakelings over het dorpje scheerde. Om de paar minuten was het "raak". De cafébaas bevestigde wat we al dachten. Eén van de landingsbanen van het Brusselse vliegveld Zaventem begon juist buiten het dorpje... We hebben het nog regelmatig over die herrie van Erps Kwerps.

Enkele jaren later maakte ik een solofietstocht door Zuid-België. Op de terugweg zou ik mijn jongste dochter bezoeken die destijds in Brussel woonde. Met een grote boog fietste ik om het vliegveld Zaventem heen. Ja, ook door Erps Kwerps. Een paar kilometer verderop ligt het dorpje Steenokkerzeel. Dit plukje huizen ligt als het ware naast een startbaan. Tijd voor een consumptie. Zelfs binnen in het café was het gebrul van de vliegtuigmotoren zodanig luid, dat je via gebarentaal je consumptie moest plaatsen. Dit is nog vele malen erger dan de herrie van Dancetour uit column 373.

De vertaling van ons splinternieuwe Nederlandse woord "schiphollen" naar het Vlaams is nu niet zo moeilijk meer. In België heet dat "zaventemmen": extreem veel herrie maken.
Een Belgische moeder tegen haar luidruchtige kroost: "Allé, wilt u subiet kappen met zaventemmen?" (in Vlaanderen worden de kindertjes door de ouders met "u" aangesproken).

We hebben het al de hele tijd over vliegvelden. Nog enkele typische wetenswaardigheden in dit kader:
- Sommige Griekse eilanden hebben een start- / landingsbaan die als een soort pier in de Egeïsche Zee steekt.
- In Hongkong moet een dalend vliegtuig half op z'n zijkant tussen de torenflats manoeuvreren om bij het vliegveld te geraken.
- In Gibraltar kruist de start- / landingsbaan een snelweg; als er een vliegtuig landt of opstijgt springt voor het autoverkeer het licht op rood en dalen er slagbomen over de weg; alleen een stoplicht is niet genoeg, stel dat er iemand het in z'n hoofd haalt om door rood te rijden...

Tot slot van dit verhaal nog een hele andere betekenis van het woord schiphollen:
Als u een cruise gaat maken naar de Noorse fjorden en de boot vertrekt vanaf de Rotterdamse Maasvlakte dan moet u eerst met de auto naar Europoort. Stel dat u op de A15 zodanig in de file komt te staan, dat u dreigt de afvaart te missen. Dan moet u na het parkeren van uw auto met de koffers "naar het schip hollen".

 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.