Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

385. De teloorgang van het Nederlandse voetbal

0 reacties

Ergens in een kastje hebben wij nog een hoeveelheid speelgoed staan, voor als de kleinkinderen op bezoek komen. Inmiddels zijn ze allemaal tieners geworden, dus dat kastje met dat speelgoed wordt niet zo vaak meer gebruikt.
Behalve dan een paar weken geleden. Toen heb ikzelf daar een oud telraam uitgenomen en naast de iPad op de tafel gezet.
Wat was het geval? Het Nederlands voetbalelftal moest die avond tegen de Zweden spelen en ze moesten met minimaal 7 doelpunten verschil winnen om nog kans te maken op het WK in Rusland. Dat telraam was dus nodig om de tel bij te houden. Uiteraard staat de stand ook linksboven in beeld, maar dit stukje speelgoed gaf mij wat extra zekerheid.

Helaas was de wedstrijd oersaai. Het deed pijn aan je ogen. Slechts tweemaal heb ik op het telraam een knikkertje van links naar rechts kunnen verplaatsen. Voor de rest was het een tikkie breed, een balletje terug op de keeper, weer een tikkie breed. Zouden die gasten op dat veld nou echt niet weten dat er aan de overkant van het veld twee palen staan met een dwarslat ertussen en een netje eromheen. En dat die bal daarheen moet om uiteindelijk op die 7 doelpunten te komen.

Het Nederlandse voetbal beschikt op dit moment over een zeer matige voetbalgeneratie. De tijden van vroeger komen voorlopig niet meer terug. Zo gauw een Nederlandse voetballer ietsje boven de middelmaat uitsteekt wordt hij voor een spotprijsje door een buitenlandse club in Verweggistan opgekocht. Uit het oog, uit het hart. Voor een Nederlands elftal maakt hij dan nauwelijks nog kans.
Op de Fifa wereldranglijst is Oranje bedenkelijk ver weggezakt. Malta, Luxemburg en nog een paar landjes staan gelukkig nog onder ons.
Een wat wrange grap: Het duo Danny Blind en Dick Advocaat heeft de Nobelprijs voor de geneeskunde in ontvangst mogen nemen. Ze hebben in één jaar tijd 17.000.000 Nederlanders genezen van hun oranje-koorts. Dat mag op zich een prestatie genoemd worden.

Met het Nederlandse clubvoetbal is het al niet veel beter gesteld. Dat Ajax dit jaar finalist was in de Europa League was een onverwacht lichtpuntje in een inktzwarte duisternis.
Feyenoord is op dit moment het lachertje in groep F van de Champions League. Ze staan troosteloos onderaan. Voor de vorm heb ik deze week gekeken. Het is een Nederlandse club tenslotte. Je hoopt tegen beter weten in. Jammer genoeg was het niet om aan te zien. Zó slecht was het. De volgende dag heb ik de sportpagina van de krant op z'n kop gehouden, dan leek het nog wat... Dankzij het hondstrouwe publiek zit de Kuip toch elke week weer vol. Dat is positief te noemen.

Wat Oranje betreft moeten we het hebben van oude beelden: drie tweede plaatsen bij de WK.
In 1974, 1978 en 2010. Een derde plaats in 2014. En natuurlijk het gewonnen EK in 1988.
Jammer dat we nooit wereldkampioen zijn geworden. Het heeft niet veel gescheeld.
In 1974 (tegen West-Duitsland) werden we o.a. benadeeld door een "Schwalbe".
Bernd Hölzenbein (vrij vertaald Berend Houtenpoot) viel theatraal over het been van Wim Jansen. Dat been lag daar al enkele seconden, maar toch sleepte Bernd zijn eigen ledemaat zodanig dat de scheidsrechter erin trapte. Penalty!!! Later heeft Bernd voor de TV-camera's eerlijk opgebiecht dat hij zich in de finale bewust had laten vallen, een bekentenis die slecht viel bij de Duitse voetbalbond. Hij kreeg een spreekverbod opgelegd. Het woord Schwalbe was geboren. De Nederlandse vertaling van Schwalbe is Zwaluw. Nooit geweten dat een zwaluw zich zo opzichtig kan laten vallen.
Lothar Mattheus, ook al een Duitser, was gedurende langere tijd de Schwalbe-König (vrije Nederlandse vertaling: matennaaier).
Toen Arjen Robben in Bayern München ging voetballen, kreeg hij op de training les in "Schwalbes". Hij bleek een natuurtalent te zijn. Heel wat scheidsrechters zijn in de Schwalbes van Arjen Robben getrapt. De Nederlandse vertaling was toen snel gemaakt. Robben was de kampioen van de fopduiken.

In 1978 (Argentinië) waren we er bijna toen Rob Rensenbrink in blessuretijd, bij een 1-1 stand de bal tegen de paal van de Argentijnen schoof. Hij wordt daar tot op de dag van vandaag over aangesproken: "Waarom toen niet 5 centimeter meer naar rechts gemikt?"
In 2010 (Zuid-Afrika) miste Arjen Robben in de tweede helft tegen Spanje een reuzenkans, die ons mogelijk wereldkampioen had kunnen maken.

Er zit in 2018 niets anders op om voor de Belgen te gaan supporteren. Die hebben op dit moment een voortreffelijke generatie voetballers, om je vingers bij af te likken. Maar daar moeten ze dan deze keer wel wat mee doen.
In het verleden hebben de Rode Duivels weinig of niets klaargemaakt. Nog nooit in een finale WK, één keer tweede in een EK.
Ook op het gebied van clubvoetbal hebben ze nog nooit geschitterd. Dit blijkt uit de volgende statistieken:
Winnaar Europacup-I (thans Champions League): Ajax 4x, Feyenoord 1x, PSV 1x (geen enkele Belgisch club heeft ooit de finale gehaald)
Winnaar Europacup-II (thans Europa League): Feyenoord 2x, Ajax 1x, PSV 1x, Anderlecht 1x.

Het wordt dus tijd dat de Belgen een inhaalslag maken, te beginnen volgend jaar in Rusland. Mijn zwart-geel-rode vlaggetje ligt al klaar. Wel in de goede stand houden, anders zit ik per abuis voor Duitsland te supporteren. Dat doen we maar niet.

Toch hadden Oranje de poulefase voor kwalificatie voor het WK in Rusland nog bijna overleefd. Ik heb het over de eerdere wedstrijd in Stockholm: Zweden-Nederland, eindstand 1-1.
Als die vierde man toen, achter dat doel, die zuivere goal van Bas Dost in blessuretijd niet afgekeurd had, dan waren we boven Zweden geëindigd, als tweede van de poule. Nederland twee punten erbij en Zweden één punt eraf. Als, als, als...

Een speciaal slotverzoek aan al onze (jeugd)trainers en scouts. Willen jullie er alstublieft voor zorgen dat Oranje, liefst op korte termijn, weer een uitstekende generatie voetballers krijgt?

 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.