Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

384. Alternatieve geneeswijzen

2 reacties

Heeft u dat ook wel eens? Dat u midden in de nacht zwetend wakker schiet en dat u gedroomd heeft dat u op een Belgisch strand tegen een stelletje Spanjaarden heeft moeten vechten? Als deze droom bij herhaling voorkomt dan is het bijna zeker: u heeft in één van uw vorige levens aan de zijde van Maurits meegevochten in de Slag bij Nieuwpoort.

Maar er is hoop. U kunt deze angstgevoelens uit het jaar 1600 laten verwijderen via "reïncarnatietherapie". Dit is een alternatieve geneeswijze die vergoed wordt door uw zorgverzekering. Dit is géén grapje. Dit is heel serieus. Als u dus frustraties hebt opgebouwd in een vorig leven en u wilt daar vanaf, dan gaat u naar een reïncarnatietherapeut. Daar neemt u plaats op een divan en u mag uw verhaal doen. Na een aantal sessies moeten dan de angstgevoelens en frustraties verdwenen zijn.
Hoe wordt iemand reïncarnatietherapeut? Een diepgaande opleiding lijkt me niet nodig. Je koopt gewoon een divan bij de kringloopwinkel, je meldt je aan bij de Kamer van Koophandel en dat moet eigenlijk al voldoende zijn. Je aanstaande cliënten zijn ook een beetje de weg kwijt. Wie maakt zich nou zorgen over problemen in een vorig leven? Dan is er toch bij voorbaat een steekje los?

Over mij zeggen ze wel eens: Die is in een vorig leven hondenmepper geweest. Dat slaat op het aantal malen dat ik door een hond ben aangevallen en in mijn kuiten gebeten. Die beesten ruiken dat. Ze voelen dat ik hun voorgeslacht pijn heb gedaan. Misschien moet ik toch maar eens naar een reïncarnatietherapeut en daar mijn spijt betuigen aan alle viervoeters die ik in het verleden heb benadeeld. Het zou extra leuk zijn als de huidige generatie honden deze excuses ook oppikken en mij voortaan met respect behandelen.

Wat is de reden tot het schrijven van deze column over dit onderwerp? Wel, ik heb afgelopen zondag gekeken naar Zondag met Lubach en in deze uitzending viel ik van de éne verbazing in de andere. Vooral dat de meest gekke therapieën worden vergoed door de aanvullende verzekering van CZ en consorten. Voor diegenen die heilig geloven in alternatieve geneeswijzen was het zeker geen leuk programma. Arjan Lubach veegde de vloer aan met alles wat riekt naar alternatief.
Behalve reïncarnatietherapie was er nog zoiets zweverigs: kinesiologie. Dit is een spiertest om de onbalans in je lichaam te herstellen. Lubach kwam, als grapje, met een spiertest om juist onbalans te veróórzaken: iemand hardhandig van zijn bromfiets afmeppen.
Ook kinesiologie wordt vergoed door de meeste zorgverzekeringen.

Lubach had het bij herhaling over kwakzalvers en placebo-effecten. Typisch dat de neefjes van oom Donald heel vaak, terecht of onterecht, geciteerd worden.
Bij Kwak is dat meestal negatief: KWAKzalver is al genoemd. Als er in een restaurant een KWAK voedsel op je bord wordt gedeponeerd, dan kom je daar nooit meer terug.
Neefje Kwik is een stuk positiever: Een verKWIKkend bad, een KWIKzilverachtig bewegingspatroon. Alleen maar positieve dingen.
En hoe zit het met dat derde neefje Kwek?
Het bekendste citaat: KWEKkende dames. Positief? Nou, nee, niet echt. Weet u de mannelijke variant van KWEKkende dames? Heel simpel: converserende heren. Betekent dit dat heren een positiever taalgebruik hanteren? Nee, dat durf ik niet te zeggen. Mijn vrouwelijke lezers moet ik in ere houden. Ik heb ze al eerder beledigd...
Tot zover het uitstapje naar Duckstad.

Bij het controleren van de vergoedingen van de alternatieve geneeswijzen door CZ kwam ik ertoe om de vergoedingen van de aanvullende verzekering "basis" nader aan het licht te houden. Heeft het zin om deze verzekering te kiezen?

Alternatieve geneeswijzen, niet bewezen dat het helpt, dat hoeft voor mij niet. Daar ben ik te nuchter voor, zelfs na een paar Belgische pinten.
Wat zit er nog meer in deze verzekering?

- Flaporen behandelen (te laat voor een 70-plusser)
- Behandeling tegen jeugdpuistjes (ze zien me aankomen bij CZ)
- Typisch vrouwelijk: anticonceptie hulpmiddelen, aangepaste lingerie, prenatale screening, couveuse nazorg, cursussen rondom de bevalling (een pufclub, samen puffen, ja gezellig, maar nu niet meer)
- Extra kraamzorg (dit zou óók moeten gelden voor marktkooplui die tijdelijk in het ziekenhuis vertoeven)
- Mantelzorg (de echte mantelzorg wordt nog steeds geleverd door de garderobejuffrouw van de Stadsschouwburg)
- Ontharing (blij dat ik nog haar heb; ik heb CZ niet nodig om het laatste restje weg te halen; dat kan de kapper zelf ook wel)
- Stottertherapie (als een bloedmooie vrouw mij plotseling aanspreekt, dan ga ik stotteren; gelukkig duurt dit ongemak nooit lang)
- Valpreventie (even nog niet nodig)
- Dekking in het buitenland (daar zorgt mijn reisverzekering al voor)
- Plaswekker (nog steeds gaan we naar het toilet als we nodig moeten plassen en dat geldt ook 's nachts)

Ik kom er dus achter dat de meeste vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering niet aan mij besteed zijn. Opzeggen is dus de beste optie.

Nog een paar slotopmerkingen over alternatieve geneeswijzen.
Kunt u zich Klazien uut Zalk nog herinneren? Alleen de rijmpjes zijn bij mij blijven hangen: Mensen die meer sex willen, stoppen dille tussen de billen.

Lang geleden heeft een vriendin van ons mijn pijnlijke knie trachten te behandelen met het sap van gekneusde boerenkoolbladeren. Haar motto was: "Een kneuzing moet je behandelen met een andere kneuzing". Dat klinkt logisch. Maar ik verkies toch diezelfde boerenkool 's avonds op mijn bord, geflankeerd met een groot stuk Gelderse rookworst, met daarbij een flinke KWAK met Franse mosterd. En dat is ook goed voor je knie...

2 reacties

Ik heb nu weer echt hardop zitten lachen en ik ben het helemaal met je eens!

Tuinfluiter

13 October 2017 om 20:14

Ik vind 't prachtig zoals Lubach telkens weer een zaak weet te vinden om die én effectief én humoristisch aan te pakken. Die televizierring heeft hij met zijnteam volstrekt verdiend. TOOS

 

Toos van Holstein

18 October 2017 om 19:37

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.