Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

381. Cursus wildplassen voor dames

1 reactie

Wat een enorme blooper. Een Amsterdamse werd midden in de nacht op heterdaad betrapt op wildplassen. De kroegen waren dicht en een openbaar toilet was niet voorhanden binnen een straal van 3 kilometer. Zij vocht haar boete aan bij justitie en kreeg een mannelijke (!!!) rechter toebedeeld. Deze man wist van toeten nog blazen, laat staan van urineren. Als je op de middelbare school tijdens de biologieles niet altijd hebt opgelet was een cursus "Biologie voor Dummy's" mogelijk aan te bevelen geweest voor deze zielige rechtsdienaar. Hoe kun je als rechter in hemelsnaam zeggen dat de bewuste dame desnoods maar naar een mannenurinoir had moeten gaan.
Toevallig was, in datzelfde Amsterdam, enkele maanden tevoren een dame gearresteerd die haar urine had laten lopen in een zogenaamde "krul" op het Leidseplein, een mannenurinoir dus. De aanklacht was dat zij tijdens haar plasbeurt bepaalde lichaamsdelen aan het publiek had getoond. Dit viel onder het kopje "schennisplegerij" en daar stond een fikse boete op. Dat onze rechter deze jurisprudentie over het hoofd heeft gezien...

Heel goed dat er, door dit voorval, aandacht komt voor het ontbreken van voldoende mogelijkheden om, met name als vrouw, de sanitaire behoeften op een fatsoenlijke manier te kunnen uitvoeren. De toiletten in de trein zijn voor vrouwen een absoluut taboe. Daar kan ik me iets bij voorstellen. Bij evenementen staat er altijd een lange file voor de damestoiletten, terwijl de heren zo door kunnen lopen. Hier moet op korte termijn verandering in komen.

Temeer omdat wildplassen bij mannen heel vaag oogluikend wordt toegestaan. Als je bij Google afbeeldingen het trefwoord "wildplassen" intikt krijg je opvallend veel foto's van mannen in politie-uniform die overduidelijk "in de houding" staan om een grasberm van urine te voorzien. Bij wielerwedstrijden komt soms het halve peloton in beeld tijdens een wildplas-aktie. Tijdens de rit wordt dan de berm massaal bevochtigd. Op een Alpenweitje in de Italiaanse Alpen is zelfs een Nederlandse wielrenner (Tom D. uit het Limburgse Kanne) betrapt op wildpoepen, zonder dat daar sancties tegenover stonden.

Wat mij opvalt is dat ik in de loop der jaren flink wat columns geschreven heb in het kader van het onderwerp "toiletbezoek". Is dit misschien een stokpaardje? Wie zal het zeggen.
Na wat onderzoek kom ik tot de volgende bloemlezing:

Column-2: Problemen van ouderen. Waarin een zielige oude man met een blaasprobleem iedere week op dezelfde plaats zijn clandestiene behoefte doet. Waarin hij een vriendschappelijke relatie opbouwt met de wekelijkse verbalisant, wat leidt tot een aantrekkelijke kortingsactie in het boetebeleid: "vijf stralen, vier betalen". Zou een doktersverklaring "deze meneer heeft een zwakke blaas" effect hebben op het boetebedrag? Of zou deze kwaal zorgverzekering CZ ertoe bewegen om de wildplasboetes te vergoeden vanuit de aanvullende verzekering?

Column 13: Geheimen van het urinoir.
Een enigszins morsige column over bijzondere urinoirs, waarbij de gebruiker onder andere een vlieg uit het porselein moet zien te plassen.

Column 75: Adviezen aan de Nederlandse Spoorwegen.
Waarin gemeld wordt dat de NS in de sprinters géén toiletten zal inbouwen, maar dat er als alternatief een plaszak verkrijgbaar is bij de conducteur. Dit was een serieuze optie!!!!

Column-265: Toiletpictogrammen.
Waarin duidelijk wordt gemaakt dat de pictogrammen van dames- en herentoiletten niet altijd vanzelfsprekend zijn. Een vergissing ligt op de loer.

Column-324: Het hurktoilet (en ander vakantieleed).
Waarin de wanhoop wordt opgetekend van iemand die op een Franse camping voor het eerst een hurktoilet betreedt.

Column-337: Het plascontract.
Waarbij bejaarden in een verzorgingstehuis ervoor moeten tekenen dat ze slechts beperkt naar het toilet zullen worden geholpen. Voor de rest moeten zij het maar in hun broek doen.

Column-341: De terugplasmuur.
Waarin de gemeente Goes besluit om de zaterdagavondse wildplassers een onsmakelijk halt toe te roepen.

Column-375: Dames en heren.
Het meest actuele onderwerp van de laatste weken. Het gendertoilet.

Nog een leuk verhaal uit het jaar 1980. Het past precies in het kader van deze column. We waren met de auto op weg naar huis en we reden Zeeland binnen. Mijn jongste dochter, toen een meisje van een jaar of 8, moest plassen. Dus reden we de eerste P op, precies op de grens van Brabant en Zeeland. Helaas is daar geen toilet. Mijn vrouw en ik bleven pal naast elkaar staan, zodat mijn dochter, achter ons, ongezien kon plassen in de grasberm. Het ging bijna goed. Helaas kwam op het moment suprème de trein uit Bergen op Zoom voorbijrijden over de spoordijk achter de parkeerplaats. In die tijd waren er nog geen smartphones, dus alle passagiers keken toen nog naar buiten. Velen hebben toen de billetjes van mijn dochter kunnen bewonderen. Kwaad dat ze was !!!!!!!!!!

Terug naar de veroordeelde wildplassende dame uit Amsterdam.
Jammer dat in dit geval de Rijdende Rechter niet ingeschakeld is. Dat is weer eens een ander onderwerp dan al die overhangende takken of bomen die te dicht bij de buren staan of een erfafscheiding die 2 cm teveel naar rechts staat.
Een ideale gelegenheid om eens iets totaal anders aan de kaak te stellen. Ik zie het al voor me. Een aantal dames doet een poging om op een fatsoenlijke manier gebruik te maken van een herenurinoir. Nog een hele toer om dat netjes in beeld te brengen. Mensen in het bezit van een geur-TV kunnen extra genieten omdat naast beeld en geluid ook een penetrante urinegeur vanuit de TV de kamer ingeblazen wordt. Aan de andere kant kunnen deze mensen elke zondagavond genieten van de heerlijke geuren van knapperige broodjes, vers gebak en/of boterkoek. Heel Holland Bakt.

Jammer dat de Rijdende Rechter dit bijzondere onderwerp niet mocht brengen.
Ik denk nog met plezier terug aan die bijzondere aflevering van de kraaiende haan uit het Zeeuwse Kapelle. Dat beest maakte een vreselijk kabaal en dat ook nog eens vroeg op de ochtend. De buren waren "not amused". Ik zie die haan nog stomverbaasd kijken toen hem een decibelmeter voor de snavel gehouden werd. Kraaien op commando, o nee, daar beginnen we niet aan.

Een ander leuk onderwerp voor meester Visser wordt ons helaas ook door de neus geboord. Op het eiland Tholen is iemand in het buitengebied die graag friet aan huis wil verkopen. Hij heeft, op eigen terrein, een soort snackwagentje geplaatst en iedereen die lekkere honger heeft mag langskomen. De Gemeente Tholen reageerde als een Kerstman: ho, ho, ho. Dat gaat zo maar niet. De aspirant-frietboer nam contact op met de Rijdende Rechter. Dat programma zag wel brood (sorry: friet) in deze uitzending en nam contact op met de Thoolse ambtenaren. Helaas, de gemeente Tholen wil niet op TV komen...

Nog een allerlaatste opmerking over het verschijnsel "wildplassen". Het wordt pas echt als je in het open veld een wild konijn met urine besprenkelt. Pas dan kun je met recht over "wildplassen" spreken.
Dames, sterkte ermee. Advies: kijk goed om je heen of er geen geüniformeerd persoon in de buurt is, alvorens wild te gaan plassen. En overdag gewoon een horeca-aangelegenheid binnenstappen op weg naar het toilet. Niet op- of omkijken. Doe maar gewoon alsof je een terrasbezoeker bent.
En mocht je onverhoopt veroordeeld zijn tot een mannen-urinoir, hang dan eerst een bordje aan de buitenkant: TIJDELIJK BUITEN GEBRUIK. Dit om opdringerige mannen met hoge nood buiten de krul te houden. Nog een tip: probeer blote lichaamsdelen buiten het zicht te houden, voor je het weet worden deze edele delen nog een keer extra gedeeld: op de sociale media... 

 

1 reactie

Inderdaad te gek voor woorden, die veroordeling. Nou vind ik dat gendergedoe van de laatste tijd tamelijk overdreven, maar in dit geval misschien toch wel toepasselijk. Toch maar aan de gendervrije openbare toiletten? Dan leidt die genderdiscussie in ieder geval nog tot iets positiefs. TOOS

Toos van Holstein

27 September 2017 om 12:05

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.