Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

380. Hosternokke

1 reactie

Het Statenlid van de SGP zat er helemaal naast. Zijn kritiek op de titel van het jaarverslag van Omroep Zeeland sloeg echt helemaal nergens op.
Het jaarverslag luidde: HOSTERNOKKE, OP EIGEN KRACHT VERDER. De meneer van de SGP beweert snoeihard dat "hosternokke" een verbasterde vloek is. Hij stoort zich aan dit woord. Hosternokke zou een verbastering zijn van de vloek GVD. In "hosternokke" is echter geen spoor van GVD te herkennen. Géén G, géén V en ook geen D komen er in voor.

Om de meneer van het SGP even een lesje Zeeuws te verzorgen: "hosternokke" is de Zeeuwse variant van het Nederlandse woord "tjongejonge". Het is een manier om verwondering of verbazing uit te drukken, terwijl de standaardvloek GVD gebruikt wordt om boosheid of pijn (met een hamer op je eigen duim slaan) weer te geven. Wist u trouwens dat het record op het gebruik van GVD in handen is van Youp van 't Hek? In zijn laatste conference kwam hij boven de 50 uit...

Terug naar het onschuldige "hosternokke", het stopwoord van de Zeeuwse stripfiguurtjes Leuntje en Merien.
In 2014 is het woord "hosternokke" in de top-10 geëindigd van populaire Zeeuwse woorden.
Een geluidstechnicus reisde ooit door Zeeland, op zoek naar de Zeeuw die het woord "hosternokke" het allerbeste uitsprak.
Boerin Bertie heeft gezorgd dat dit prachtige woord via het programma Expeditie Robinson alle Nederlandse huiskamers bereikte.

Het zou beter zijn dat het bewuste SGP-statenlid in eigen parochie orde op zaken zou stellen. Het woord "parochie" is hierbij een beetje ongelukkig gekozen, omdat dit meer toepasselijk is bij het Rooms-katholieke deel van onze bevolking.
Maar ik heb het natuurlijk over Kruiningen. Waar dominee Bredeweg en ouderling Jansen hooglopende ruzie hebben en dit op een tenenkrommende manier met elkaar uitvechten. Bredeweg is trouwens een compleet verkeerde naam voor een dominee. In de Bijbel staat duidelijk vermeld dat we NIET de brede weg, doch het smalle pad dienen te bewandelen.  Mattheus 7: vs. 13-14. Over Bijbelkennis gesproken... Dominee Smallegange klinkt al een stuk beter dan dominee Bredeweg, en het klinkt nog Zeeuwser ook. Gewoon even naar het loket "bevolking" gaan op het Gemeentehuis van Reimerswaal. Misschien dat de naamsverandering tevens de oplossing van het probleem inluidt. We mogen het hopen.
Sjongejonge, oftewel hosternokke!!!

Wanneer mogen wij het woord "hosternokke" gebruiken? Laten we afspreken dat we deze term inzetten als er in de PZC, in het Zeeuwse katern, opvallend nieuws te melden is. Dus bij landelijk nieuws gebruiken we een vervangende term als "sjongejonge" of "grutjes" of "asjemenou". Dit laatste woord is uitgevonden door stripheld Guust Flater.

Welk soort nieuwsfeiten verdienen de "hosternokke-award"?

Hier volgen er enkele van de afgelopen weken:

In Rilland is een "loktiener" ingezet om cafébazen op het verkeerde been te zetten. Dit 17-jarige meisje bestelt een pilsje aan de bar. Als ze haar biertje drinkt, valt de alcoholpolitie het café binnen. Kosten voor de kroegbaas: € 1460. HOSTERNOKKE!!!

In de haven van Vlissingen is een museumboot losgesneden van de kade. Stuurloos drijft het vaartuig tegen een brug. De schade is aanzienlijk. HOSTERNOKKE!!!

Gemeente Goes heeft een dure kracht ingehuurd om te onderzoeken waar er eventueel nog bezuinigd kan worden binnen de gemeente. Deze meneer heeft bijna € 190.000 opgestreken. Commentaar vanuit de gemeente: zijn uurloon was "slechts" € 120. Tijdens koffietijd, lunch en dagelijkse powernap (= hazenslaapje) werd de goede man dóórbetaald. Dit is een contradictio in terminis. U ziet, ik ben de Latijnse taal ook machtig. Iemand meer dan vorstelijk belonen om bezuinigingen in kaart te brengen. Hier past slechts één woord: HOSTERNOKKE!!!
De burgemeester kan hier niks meer aan doen. De heer René Verhulst staat tegenwoordig onder Ede. Mogelijk kan de interim-burgemeester hier nog een positieve draai aan geven.

Enkele weken gelden strandde een mega-containerschip op de dijk bij Bath. Storing in het besturingssysteem? Krijg nou wat. De stuurman liet zich waarschijnlijk leiden door een oude kaart uit de 16e eeuw. Uit 1580 om precies te zijn. Toen kon je nog gewoon rechtdoor varen ter hoogte van waar nu de Kreekrakdam is. Rijksweg A58 was toen nog lang niet uitgevonden. Om vanuit Brabant in Middelburg te geraken moest je twee ponten overleven. Dit smoesje heb ik nog wel eens gebruikt in militaire dienst, met de bedoeling om op vrijdagmiddag ietsje eerder naar Zeeland te kunnen afreizen. De verantwoordelijke sergeant wist van toeten noch blazen. Zijn aardrijkskundige kennis verkeerde in de buurt van het absolute nulpunt. Hij vertrouwde mij op mijn blauwe ogen (die ik niet heb).
De voormalige route rechtdoor kwam in de 16e eeuw uit op de Oosterschelde. Qua aardrijkskundige naamgeving klopt dit niet helemaal. Beter zou zijn geweest: de Noorderschelde en de Zuiderschelde (in plaats van de Oosterschelde en de Westerschelde). In die tijd hadden ze maar weinig richtingsgevoel.
De meest gelukkige man op de dag van de stranding van het containerschip? Dat was de ijsboer die op die bewuste dag gouden zaken deed op de dijk bij Bath. HOSTERNOKKE!!!

Gistermiddag wilden we een terrasje pikken bij Brasserie de Landing bij Baarland, de horeca-aangelegenheid waar Leuntje en Merien de scepter voeren en waar je een fenomenaal uitzicht hebt op de Zuiderschelde (voorheen: Westerschelde). Helaas waren alle tafeltjes bezet. Of toch niet? Toevallig kwam er precies één terrastafeltje vrij, precies aan het raam. Wat een geluk!!! HOSTERNOKKE!!!

 

1 reactie

HOSTERNOKKE, 'k heb weer flink gelachen om jouw verhaal!

Tuinfluiter

19 September 2017 om 19:26

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.