Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

375. Dames en heren

5 reacties

"Dames en heren". Dat zinnetje klonk tot nu toe uit de luidsprekers van de coupé in de trein. Meestal gevolgd door een mededeling dat er een serieuze vertraging opgetreden was door vallende blaadjes op de rails of grazende schapen op het spoor. Echt goed nieuws was er zelden te melden.

Maar sinds kort is de aanhef veranderd. "Dames en heren" mag niet meer. Er zijn mensen die zich hierdoor niet aangesproken voelen. Met een mooi en modern woord heten zij TRANSGENDERS. Dit zijn vrouwen die zich eigenlijk man voelen of mannen die zich meer vrouw voelen.
Eigenlijk zou een vrouw die zich man voelt blij moeten zijn met de eretitel HEER. Andersom moet een man die zich eigenlijk vrouw voelt heel erg verguld zijn met de aanspreektitel DAME.

Om het ingewikkelder te maken: Er zijn ook mensen die zich slechts voor een bepaald percentage menen te behoren tot het andere geslacht. Om het nòg ingewikkelder te maken: Dit percentage varieert van dag tot dag.
En dan zijn er bovendien mensen die het echt niet meer weten. Dat noemen we de TWIJFELAARS.
Voor die twijfelaars heb ik wel een slim advies. Ga onder de douche gewoon, kijk terloops even omlaag, dan weet je het weer.
Stop, stop, dit kan ik niet maken!!!!!!!!!!! Dit is veel te kort door de bocht. Met deze opmerking jaag ik mensen op de kast. Dit is een brug te ver. Dit is vloeken in de kerk. Vloeken in de kerk? Dat is toch die beladen term uit de gemeente Reimerswaal? Vloeken in de kerk doen ze toch alleen in het gebedshuis van de Gereformeerde Gemeente van het dorp Kruiningen?

We gaan terug naar de NS. Ten gunste van transgenders hebben ze de aanhef gewijzigd in BESTE REIZIGERS. Wat een enorme blooper!!! De term "reiziger" is namelijk mannelijk!!! Hiermee heb je dus maar de helft van alle passagiers te pakken. Een vrouwelijke reiziger heet "reizigster" (zie je wel dat het klopt: MSWord zet er géén rood streepje onder). Dus in feite zou de aanhef van NS moeten zijn: BESTE REIZIGERS EN REIZIGSTERS. Maar dan zijn we weer terug bij af. Hiermee zijn de transgenders geen steek opgeschoten.

Wat moet de NS doen om het iedereen naar de zin te maken?
Een paar alternatieve aanspreektitels:
DAMES, HEREN EN DE REST
DAMES, HEREN EN TWIJFELAARS
DAMES, HEREN EN ONZIJDIGEN
In Duitsland is de term "onzijdig" heel gangbaar: mannelijk, vrouwelijk en onzijdig heten daar respectievelijk DER, DIE und DAS.

Maar beste NS, het kan nòg veel simpeler:
BESTE MENSEN (wat een vondst, hiermee heb je echt iedereen te pakken)
GEACHTE AANWEZIGEN (kan het nog mooier?)
HALLO DAAR (dat klinkt een beetje banaal, die doen we maar niet)

Als transgenders heel erg zeker van hun zaak zijn, gaan ze voor "de operatie".
Als de operatie gelukt is dan is daar het moment dat een ex-man voor het eerst naar het damestoilet mag. Of een ex-vrouw die voor de eerste keer de mannen-WC binnenstapt. Voor het eerst tegenover een urinoir. Dat moet een belevenis zijn. Eigenlijk is urinoir een verkeerde term. De naam urinoir suggereert dat zo'n hangende porseleinen gevaarte van Villeroy en Boch "noir" oftewel "zwart" zou zijn. Integendeel, ze zijn hagelwit, als de toiletjuffrouw tenminste haar werk goed heeft gedaan. Uriblanc is dus een beter woord. We zullen dat vanaf nu invoeren.

Nu we het toch over toiletten hebben. Er is inmiddels een discussie op gang gekomen om naast de dames- en herentoiletten nog een derde ruimte te creëren, speciaal voor twijfelende transgenders. En welk pictogram is bij uitstek geschikt voor die twijfelaars? Juist, een VRAAGTEKEN.
Achter de deur met het vraagteken moeten zowel afsluitbare toiletten als uriblancs aanwezig zijn.

O, ja, even nog dit. Als een transgender later spijt krijgt van "de operatie" dan komt er weer een woord bij: SPIJTOPTANT. Maar of ze daar ook een aparte toiletdeur voor zullen maken???? Dat valt te betwijfelen.

In column 265 ben ik uitgebreid ingegaan op het verschijnsel "Toiletpictogrammen". Nog een leuk verhaaltje tot slot. Het heeft niets te maken met transgenders, wèl met toiletten.
De Engelse komiek Benny Hill was een keer op vakantie in Duitsland. Hij betreedt de toiletruimte. Er zijn twee deuren, met de opschriften DAMEN en HERREN. Net op het moment dat hij een keuze moet gaan maken belemmeren twee andere toiletgangers hem gedeeltelijk het uitzicht op de teksten op de deuren. De titel DAMEN wordt gereduceerd tot MEN en het opschrift HERREN wordt verkleind tot HER. Eén keer raden welke deur Benny Hill binnenstapt. Het slot van de scène is dat onze komiek hardhandig uit het damestoilet wordt verwijderd. Een prachtige scène. Ik heb geprobeerd om deze terug te vinden op YouTube, maar dat is tot op heden niet gelukt.

Ik hoop niet dat ik met het schrijven van deze column bepaalde bevolkingsgroepen heb gekwetst. Mocht dat wel het geval zijn, dan spijt me dat oprecht.

 

5 reacties

Heel leuk en treffende geschreven.

In dit YouTube-filmpje komt er een fragment voorbij van de scetch die je bedoelt op 1.09: https://www.youtube.com/watch?v=epKqu_VHbQU

tiscrea ©

15 August 2017 om 12:48

Een fragment is op zich al kort, maar dit is een erg kort fragment. Niet met je ogen knipperen dus

tiscrea ©

15 August 2017 om 12:57

De scène lijkt erop. Maar deze speelt zich af in een Engels toilet. Die ik bedoel is een Duits toilet. Maar het principe is hetzelfde: een deel van het opschrift is even niet leesbaar, vandaar de vergissing.

 

han44

15 August 2017 om 13:09

Oeps

tiscrea ©

15 August 2017 om 13:16

Nou, je hebt mij niet gekwetst hoor...

Ik heb weer ontzettend hard achter mijn computer zitten grinneken!

Tuinfluiter

15 August 2017 om 15:37

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.