Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

372. Tussenstand (2)

5 reacties

Eindelijk kan ik me een beetje voorstellen hoe een computer-nerd zich voelt. Uren aan het beeldscherm gekluisterd zitten. Geen enkel oog hebben voor wat anders. De thee wordt koud, het biertje verliest zijn schuimkraag, die spannende voetbalwedstrijd op TV hoor je slechts vaag op de achtergrond.

Maar ja, het is voor het goede doel. Na de catastrofe met de photobucket-plaatjes moet er orde op zaken gesteld worden. Maar....... het schiet op. Van de 370 te herstellen columns moet ik er nog maar 154. In een tempo van 10 per dag duurt het nog ruim 2 weken. Dan kan de vlag uit.
U neemt me vast niet kwalijk dat er in die periode geen nieuwe columns verschijnen. De tijd daarvoor ontbreekt me eenvoudigweg. Bovendien zal mijn echtgenote me dit niet in dank afnemen. Ze heeft het al zwaar genoeg.

De volgende opvallende gebeurtenis wil ik wel even aan u kwijt:
Vorige week kwam ik in contact met een jongeman die tegenwoordig websites maakt. Voor één van die websites had hij een fotootje van Internet geplukt, voorstellende een spiegelei. Enkele dagen later kreeg hij een aangetekende brief in de bus van ene meneer Pieter P. uit Nijkerk. Of hij alstublieft € 580 over wilde maken op de bankrekening van meneer P. Hij had het plaatje niet mogen gebruiken. Een kwestie van copyright.
Mijn vaste lezers zullen zich ongetwijfeld herinneren dat dit mij in 2015 ook is overkomen, toevallig ook met een spiegelei. In een aangetekend schrijven werd mij toen verzocht om € 310 over te maken naar een bank in Nijkerk.
De inflatie heeft dus toegeslagen: een verhoging van € 310 naar € 580 in twee jaar tijd komt neer op een inflatiecorrectie van ongeveer 37% per jaar, ruim boven het werkelijke inflatiecijfer.

Destijds heb ik aan de praktijken van de voedselfotograaf Pieter P. twee kritische columns gewijd: de nummers 272 en 311 om precies te zijn. Hierin ben ik niet zo vriendelijk geweest voor meneer P.
Bij het vernemen van dit nieuwe verhaal kwam de woede van twee jaar geleden weer boven.
Ik stel voor dat deze smerige praktijken juridisch aangepakt worden. Twee misdrijven in één handeling: misleiding (aan het plaatje is niet te herkennen dat er sprake is van copyright) en afpersing. Misschien dat het demissionaire kabinet dit nog even kan regelen.
Dat deze praktijken strafbaar gesteld worden. Nee, niet met een boete of met een taakstraf. Laten we het stevig aanpakken: een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van tenminste 5 jaar. En niet in een moderne gevangenis, waar kaviaar en champagne geserveerd wordt, waar de "klanten" zelf de sleutel krijgen van hun cel, waar met behulp van gratis Wifi gecommuniceerd kan worden met de rest van de onderwereld.
Nee, we sturen meneer Pieter P. naar een ouderwetse gevangenis. Waar water en brood het dagelijks menu beheersen, waar een pak met horizontale strepen de dresscode bepaalt, waar de gevangene op zijn cel vertoeft, uitgezonderd twee keer een half uur luchten op de ommuurde binnenplaats, voor de zekerheid beveiligd door een ketting met loden kogel aan de enkel.

In geval van goed gedrag krijgt meneer P. de beschikking over zijn camera, waarmee hij plaatjes kan schieten van een korst brood en een glas kraanwater. Deze plaatjes zullen op Internet worden getoond en er rust géén copyright op.

5 reacties

Nou, ik kan me heel goed voorstellen hoe jij je momenteel voelt, Han...

Maar ik vind het toch ook fijn dat jouw column vandaag weer verscheen!

Tuinfluiter

29 July 2017 om 16:24

Afgelopen week heb ik een mail van Photobucket gekregen dat ik nog tot de nieuwe betaalperiode verzekered ben van de "oude" service.

Ik heb ze dit antwoord gestuurd:
"L.S.,

 
Your new prices are ridiculous and as soon as my subscription ends I’m gone !
I refuse to pay €400 (!!!) instead of about €30 per year for the same service. If I could pay that I still wouldn’t!
You had a great website and service, but everywhere I’m starting to see holes in webpages where your Photobucket-picture is shown that the owner needs to cough up much more money to show their own pictures again. This is extortion: no more, no less.
 
Several forums are severely handicapped in how their content is shown and that is all down to your new policy (read extortion).
In The Netherlands you will lose a lot of faithful clients, because of this radical and sudden change.
 
Regards,
***
The Netherlands
tiscrea ©

30 July 2017 om 10:24

De columns waar je het nu over hebt kan ik me goed herinneren. Wat een gedoe over een spiegeleitje en wat worden de eieren duur betaald tegenwoordig!

Zijn ze ineens van goud ofzo?

tiscrea ©

30 July 2017 om 10:28

Heel goed verwoord in de email aan photobucket!!!! Ik ben benieuwd naar het antwoord. Als het al komt.....

han44

30 July 2017 om 11:06

Voor4lopig krijg ik alleen maar meer aanbiedingen om vanalles aan te schaffen van ze in mijn mailbox - eigenlijk zoals verwacht dus

tiscrea ©

01 August 2017 om 11:33

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.