Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

368. Wat ons opviel in de media (1)

1 reactie

"Wat ons opviel in de media". Dat is één van de eerste zinnetjes van Jeroen Pauw in zijn dagelijkse late avondprogramma.

Mij vielen deze week ook een aantal curieuze zaken op in de media.
Het sprookje van Klein Duimpje en de Reus is werkelijkheid geworden in Goes. Al in de vorige eeuw is er iemand een frietzaakje begonnen in het smalle straatje vlakbij de pittoreske Goese Stadshaven. Hij gaf deze friettent de naam Wendy's, genoemd naar zijn dochtertje. Ongeveer tegelijkertijd begon iemand aan de overzijde van de grote plas, in Ohio (USA) ook een frietzaakje. Ook hij noemde deze zaak Wendy's, ook naar zijn dochtertje. De Amerikaanse Wendy's groeide snel uit tot een megaconcern en is thans actief in vele landen. Behalve in de Benelux, Want onze Goese ondernemer had zijn merknaam gedeponeerd. Er kan dus geen tweede Wendy's toegelaten worden.

Alle rechtszaken van de grote Wendy's om de kleine Wendy's onwettig te verklaren liepen tot nu toe op niets uit. En terecht. Een prachtig verhaal. Voor de zekerheid gaat de Goesenaar binnenkort een tweede vestiging openen in Zierikzee. Het gevolg is dat onze Goese Wendy's dan ook een "keten" is geworden met meerdere vestigingen, te weten één filiaal in Goes en één filiaal in Zierikzee. Het is te hopen dat Klein Duimpje deze keer wint van het grootkapitaal.

Mijn gedachten gaan terug naar een jaar of twintig geleden, toen alle Landbouwscholen van overheidswege omgedoopt werden tot AOC (Agrarisch Opleidings Centrum). In die tijd was er in Middelburg een klein handelaartje in autoaccessoires met de fraaie naam AOC (Auto Onderdelen Centrale) op zijn bedrijfswagentje en op zijn etalage. Plotseling reden er een heleboel autootjes door Zeeland met het opschrift AOC.
Ik zie 'm nog schuchter aankloppen bij onze directeur van de landbouwschool. Die kon helaas niets voor hem betekenen. Of hij nog naar het Ministerie van Landbouw en Visserij is gestapt, dat vertelt het verhaal niet.

Wat viel er verder op in het nieuws deze week?
Een prachtig verhaal uit Tholen-Stad. Waar een moeder haar kroost per auto naar school bracht. Omdat het stortregende zette zij de kindertjes bij de voordeur van de school uit, ondanks het daar heersende stopverbod. Helaas voor haar was er een BOA in de buurt.
Een boa was voorheen een wurgslang die de oerwouden van het Zuidamerikaanse Amazonegebied onveilig maakte. Een BOA, met grote letters, heeft thans een hele andere betekenis gekregen. Hij maakt de straten (on)veilig. Het is een Buitengewoon Opsporingsambtenaar die er namens het Ministerie van Justitie zorg voor draagt dat het begrotingstekort enigszins opgevuld wordt.
De bedoeling van de BOA was duidelijk. Deze mevrouw moest op de bon geslingerd worden.

Pluvius, de god van de regen, keek het tafereeltje vanachter een wolk hoofdschuddend aan en besloot tot een ingrijpende actie. Hij stuurde nog wat extra hemelwater naar beneden, met name ter hoogte van het digitale apparaatje van de BOA. Het elektronische bonnenboekje van de BOA bleek niet waterproof en weigerde vanaf dat moment alle diensten. De mevrouw kon dit keer NIET beboet worden.
Dit is te vergelijken met een situatie van heel vroeger, als een agent iemand op de bon wilde slingeren en als bleek dat zijn ballpoint dienst weigerde. Een eventuele vraag aan te verbaliseren persoon "Heeft u misschien even een pen te leen?" was compleet overbodig. Niemand zal daar ooit bevestigend op antwoorden. Je kijkt wel uit.

Wat viel nog meer op in de media?
In de extra examenbijlage stond mijn kleinzoon vermeld bij de geslaagden voor HAVO. Hoera! Toen wij deze week uit solidariteit een vlag en een tas ophingen aan onze gevel werd er regelmatig vol onbegrip omhoog gekeken. Je hoorde ze denken: "Daar wonen toch twee bejaarden?"

Nog een bijzonder voorval uit het nieuws.
Enorme luchtballon landde deze week in de wijk Lammerenburg bij Vlissingen. Hij kwam uit het Belgische Blankenberge en de bemanning was verdwaald. Sprake van een "Belgische omleiding" wellicht? U weet niet wat een Belgische omleiding is? Dat zit zo: er staat dan precies één pijl en bij de volgende verkeerssituaties mag u het zelf uitzoeken.
Terug naar de verdwaalde ballon. Er stak een zeebries op en de ballon kwam boven zee terecht. Typisch, als er in Nederland een zeebries opsteekt dan komt de wind juist uit zee en drijft de ballon dus juist het land op. Maar in België is dat schijnbaar andersom. Na de landing in de Vlissingse buitenwijk verliet de verantwoordelijke ballonkapitein als eerste de mand en vluchtte weg van de plaats delict. Als een soort hedendaagse kapitein Schettino die zijn Costa Concordia in de steek liet.
Over laagvliegende luchtballonnen gesproken. Deze scène speelt in de jaren '80. Fietsend langs het Middelburgse Meiveld hoorde ik boven mij een ongewoon geluid. Het bleek de vlam van een enorme luchtballon te zijn, die behoorlijk laag boven de boomtoppen scheerde. Plotseling kreeg ik een lading zand in m'n nek. De verklaring is duidelijk. Om een ballon omhoog te krijgen zijn er drie manieren: de lucht in de ballon opwarmen, een passagier overboord zetten (deze methode wordt weinig gebruikt) of zakjes met zand leegkieperen. Dat laatste gebeurde toen. Heel ongemakkelijk als je als fietser zand in je nek geworpen krijgt, wat langs je rug naar beneden glijdt en op de rand van je onderbroek blijft hangen. Een rotgevoel.

We begonnen deze column met Jeroen Pauw. We eindigen ook weer met Jeroen Pauw.
Op teletekst stond in de afdeling "opmerkelijk nieuws" de volgende kop:
PAUW RICHT SCHADE AAN IN SLIJTERIJ
Mijn eerste gedachte: Jeroen Pauw is weer eens uit z'n dak gegaan.
Jeroen is van het Bourgondische type, dat blijkt uit alles. Een glas rode wijn wat om de tien minuten bijgevuld wordt, een knabbeltje tussendoor. De kaasstengels die tijdens RTL Late Night bij Umberto Tan op tafel staan weg te kwijnen zouden bij Pauw geen lang leven beschoren zijn.
Maar....ik zat er helemaal naast. Bij bestudering van de teletekstpagina bleek er een echte pauw (een vogel dus) een Amerikaanse slijterij binnengelopen zijn. Pogingen om het dier er weer uit te jagen werkten averechts. In paniek sloeg het dier de vleugels uit en vele kostbare flessen drank gingen hierbij verloren. Een schadepost van honderden dollars was het gevolg.

Sorry, Jeroen, dat ik allereerst aan jou dacht. Hopelijk heb je voldoende gevoel voor humor om mij te vergeven.

 

 

1 reactie

To Wendy or not to Wendy, 't is duidelijk, de Victorie begint in Goes. TOOS

Toos van Holstein

20 June 2017 om 14:48

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.