Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

366. Bijzondere huisdieren

2 reacties

"Knuffelen met kangoeroes", dit zou zo maar de titel kunnen zijn van de nieuwste Suske en Wiske. De tekst is alliteratief genoeg om in het rijtje van titels te passen. In gedachten zie ik tante Sidonia al druk in de weer met die aaibare dieren van down-under. Maar het zal er niet van komen, althans niet in Nederland. Vanaf 1 juli 2017 is de kangoeroe verboden als huisdier. Tot groot verdriet van die dame uit het Gelderse Elst, die model staat voor de afbeelding op de nieuwste Suske en Wiske. Ze is helemaal gek van kangoeroes, maar helaas, onze regering gaat het verbieden.
Ook die meneer in Zuid-Beijerland, die dol is op stokstaartjes, zit in zak en as. Ook deze diertjes worden binnenkort verboden als huisdier.
Na een 25-jarige discussie is de kogel door de kerk. Na veel oeverloos gepraat, na veel onenigheid, is er dan toch een soort van compromis gekomen. Demissionair staatssecretaris Martijn van Dam mocht de maatregel onlangs aankondigen.
Er zijn nu twee lijsten gepubliceerd.
Een lijst met 123 dieren die WEL als huisdier gehouden mogen worden en een lijst met 153 dieren die NIET als huisdier gehouden mogen worden.
Om de zaak nog wat onduidelijker te maken zijn er tal van dieren die op géén van beide lijsten voorkomen, zoals bijvoorbeeld de leeuw, de tijger, de olifant, de krokodil, de walvis, de ijsbeer, het nijlpaard, het jachtluipaard, de wolf en nog vele andere. Worden deze ontbrekende dieren oogluikend toegestaan? Niemand weet het.

Het is niet erg waarschijnlijk om een olifant in huis te nemen. Een baby-olifant, dat gaat nog wel lukken, hoewel, op een gegeven moment barst zo'n dier letterlijk uit z'n schuurtje. Dat hou je niet tegen. Niet iedereen heeft een vliegtuighangar in z'n achtertuin.
Een walvis past niet direct in het vijvertje in je tuin, pas na enig graafwerk krijgt dat beest iets meer ruimte.

Ik heb u ooit verteld over die agressieve boerderijhond in de Yerseke Moer ter hoogte van Vlake? Elke half jaar verheugt dit ondier zich op mijn komst, als ik (per fiets) de bordjes van het fietsroutenetwerk kom controleren. De smaak van mijn kuiten is blijkbaar legendarisch. Maar... deze hond raakt een beetje op leeftijd. Hij is de laatste tijd niet meer zo snel als een aantal jaren geleden. Een beetje "slecht ter poot" heet dat. Met een paar flinke trappen op de pedalen laat ik hem teleurgesteld jankend achter.
Maar stel nu dat de eigenaar besluit tot de aanschaf van een jachtluipaard om zijn erf te beschermen. Dan ben ik sterk in het nadeel. Zelfs een elektrische fiets met extra straalaandrijving biedt dan geen oplossing. Nog even voor de zekerheid kijken bij de J van jachtluipaard. Nee, het jachtluipaard staat niet in de lijst van verboden huisdieren. Ook niet onder de L van luipaard. Ook niet onder de J van jaguar.

Het klinkt niet aannemelijk om in Nederland een ijsbeer als huisdier te nemen, hoewel zoiets in Canada heel normaal is. En er is daar geen enkel probleem met de ijsbeerbelasting, daar doen ze niet aan. Net zo normaal is het om in Tanzania een nijlpaard te knuffelen. Ook daar is geen beperking in de vorm van een nijlpaardbelasting.

Muizen zijn meestal toegestane huisdieren. Weet u hoeveel soorten er zijn? Hier volgen er slechts enkele: Afrikaanse dwergmuis, bosmuis, Chinese woelmuis (die zit geen ogenblik stil), Egyptische stekelmuis, Europese dwergmuis, gestreepte grasmuis, muskusspitsmuis, relmuis (deze zoekt altijd ruzie), veeltepelmuis (deze soort zorgt voor veel nageslacht), veldmuis (eindelijk een bekend type), woestijnslaapmuis (klinkt niet erg opwindend), cactusmuis (familie van het stekelvarken?), strandmuis, witvoetmuis.
Hamstersoorten zijn er ook meerdere: Chinese dwerghamster (een beetje gelige vacht), Russische dwerghamster (advies: noem hem Vladimir), Gambiaanse hamster, Turkmeense hamster.

Op de lijst van toegestane huisdieren staan ook de LAMA, de ALPACA en de GUANACO. Deze dieren zie je steeds vaker in het Hollandse landschap. Zij mogen dus blijven.
Een waarschuwing voor de kijkers: kom niet te dichtbij want deze dieren kunnen spugen. En dat doen ze veelvuldig als ze zich bedreigd voelen.
U kent toch de bijnaam van onze ex-oranje-voetballer Frank Rijkaard? Hij wordt nog steeds spottend de LAMA genoemd. Rudi Völler weet waarom...

Als u door een Vinexwijk rijdt en de kop van een GIRAFFE steekt boven het dak uit, dan kan dat kloppen. Er staat daar dus een giraffe in de tuin. Dit dier staat op de lijst van de toegestane huisdieren.

Enkele opmerkzame dieren van de verboden lijst:
Het is bijvoorbeeld verboden om een BRUINE BEER, een BIZON, een ELAND of een WILD ZWIJN als huisdier te nemen, hoe graag u dat ook zou willen.
Wat weer wel is toegestaan zijn het EDELHERT, de GIRAFFE en de WATERBUFFEL. Hier is dus duidelijk over nagedacht...

Een verwilderde hond (DINGO) staat op de verboden lijst, maar als je dit hondje rustig kan krijgen is er geen enkel probleem meer.

Ook een STEKELVARKEN staat op de verboden lijst en dat is uit voorzorg. Deze diertjes zien er aardig uit, maar ze zijn weinig aaibaar, vooral als men ze tegen de haren instrijkt.

Op deze verboden lijst staan dieren waar ik nog niet of nauwelijks van gehoord had:
Naast een DRIEVINGERIGE LUIAARD is er ook een TWEEVINGERIGE LUIAARD; is hier in het tweede geval sprake geweest van een amputatie? (datzelfde geldt trouwens voor een zevenarmige octopus, daar is ook een scherp voorwerp aan te pas gekomen)
Heeft u wel eens gehoord van de BRILBLADVLEERMUIS? Ik niet, maar dat beestje moet bijziend zijn.
Een KLEIN BEHAARD GORDELDIER mag u niet in huis nemen. Na een half jaartje zijn er geen problemen meer, als dat beestje wat groter is gegroeid.
Een PENSEELZWIJN moet een synoniem zijn van een kunstzinnig varken.
Een SUIKEREEKHOORN klinkt heel erg ongezond. Uit de strips van Knabbel en Babbel weet ik dat eekhoorntjes voornamelijk nootjes eten. Bij het nuttigen van te veel suikers treedt er obesitas op.
De WESTELIJKE GRIJZE REUZENKANGOEROE mag je níet in huis nemen. Hoe zit het met de oostelijke variant?
Een PRZEWALSKIPAARD van het "wilde soort" mag je niet parkeren in je achtertuin. Als dit beestje wat rustiger is geworden dan mag het natuurlijk wel. Kan iemand de naam van dit dier uitspreken zonder zijn tong te breken?

Bent u een beetje ongerust geworden met het oog op al die nieuwe huisdieren die eraan zitten te komen, omdat:
- ze op de lijst staan van toegestane huisdieren?
- ze op geen enkele lijst staan?
Kortom: ziet u leeuwen en beren op de weg?

Ik zal u geruststellen: ik denk dat het mee gaat vallen. U kunt rustig gaan slapen. Alles komt goed.

2 reacties

Heel triest voor die kangoeroedame uit Elst. En ook voor haar huisdier natuurlijk, want waar moet dat beestje nu naar toe...

Gelukkig heb ik alleen maar katten en die zijn nog steeds toegestaan.

Tuinfluiter

03 June 2017 om 16:41

Toch ben ik er niet zo zeker van dat alles goed komt. Als een van de, ongetwijfeld vele, ambtenaren die zich met de lijsten hebben bemoeid, jouw column leest, zal die ongetwijfeld de rest wakker maken opdat er nieuwe lijsten moeten worden gemaakt. je kunt toch niet zomaar veel dieren lijstonbenoemd laten? Je raakt dan als normale, hardwerkende Nederlander helemaal van slag. TOOS

Toos van Holstein

06 June 2017 om 16:03

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.