Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

364. Feyenoord

2 reacties

Na een verhaal over Ajax (column-86) nu eens een column over de club uit de Maasstad. De Ajax-column ging toen voornamelijk over bestuurlijke perikelen. De Feyenoord-column gaat over het feit dat eindelijk (!!!) na 18 jaar weer eens een kampioenschap werd bereikt. In de 21e eeuw waren het vooral Ajax en PSV die 15 van de 17 titels wegkaapten

De vraag is daarom of de viering van het kampioenschap van Feyenoord niet ietsje ingetogener had gekund. Natuurlijk mag er blijheid zijn onder de spelers en de fans. Maar na 17 jaren van droogstand is het tijd voor gepaste vreugde, vooral niet al te uitbundig. Na zo'n magere periode past alleen maar bescheidenheid. Een feestje in besloten kring, alleen voor genodigden? Een gezellige bijeenkomst met een hapje en een drankje?
Maar de club besloot anders. Dit kampioenschap zou groots gevierd worden. Bij de huldiging op het balkon aan de Coolsingel was de schaamte van 17 jaar mislukking op de gezichten van sommige spelers af te lezen. Ze zwaaiden dapper naar het toegestroomde publiek, maar er was een duidelijke ondertoon van twijfel: moeten we vandaag wel zo enthousiast zijn?
Intussen heeft trainer Giovanni van Bronckhorst een heus standbeeld gekregen, weliswaar ontsproten aan de 3D-printer, maar tòch. En de adoratie van doelpuntenmaker Dirk Kuyt neemt bizarre vormen aan. Er zijn al mensen gesignaleerd met speciale boodschappentassen. Met de grote letters DIRK wordt de voetballer uit Katwijk geëerd, een extreme vorm van persoonsverheerlijking.

In de media waren de reacties nog gekker. Er is in Nederland nog nooit zo'n heisa meegemaakt bij een kampioenschap in de eredivisie. Al dagen van tevoren werden er pagina's volgeschreven over de Rotterdamse club. En op de maandag na het kampioenschap was er zelfs een speciale Feyenoord-bijlage in de PZC. Nog dagen hierna werden de sportpagina's gevuld met "nieuws" uit de Maasstad.
Op de TV-zenders was het niet anders: DWDD met Matthijs van Nieuwkerk, RTL Late Night met Umberto Tan en Jeroen Pauw nodigden avonden achtereen gasten uit die allemaal iets zinnigs te vertellen hadden over de club uit Rotterdam.

Ter vergelijking: de 15 keren dat òf Ajax òf PSV vanaf 2000 de landstitel behaalden, moesten ze het doen met maximaal één pagina in de media en hooguit een extra kwartiertje op één of ander TV-programma.
Wat is toch de reden van de extreme media-aandacht voor de Rotterdamse club? Omdat het zo lang geleden was? Omdat het op het eind toch nog bijna misging?

Mijn oudste kleinzoon, bijna 18 jaar, weet niet beter dat de Rotterdamse club een aardige subtopper is die af en toe wat wedstrijdjes speelt in de Uefacup. Voor de andere eredivisieclubs is een uitwedstrijd in de Kuip altijd een beetje spannend vanwege de fanatieke aanhang. Voor de rest zijn ze jaarlijks ongevaarlijk voor de titel.

Afgelopen zondag heb ik vergeefs geprobeerd om de voetbaluitslagen geheim te houden tot aan het begin van Studio Sport Eredivisie. Dat is helaas niet gelukt. Om twee redenen.
Een Facebook-vriend van mij vond het nodig om de 2-0 tussenstand te moeten melden. Daar heb je "vrienden" voor.
En toen we eind van de middag terugkwamen van een autoritje troffen we op het Goese Molenplein een paar mannen en enkele kinderen aan, getooid in Feyenoord-costuum. Dan is het in één klap duidelijk...

De frustratie van mei 1974 kwam weer helemaal boven. In die tijd waren er geen mobiele telefoons. Je kon zonder problemen een amateurvoetbalwedstrijd bekijken, zonder na 90 minuten alle standen van alle eredivisiewedstrijden te weten. In mei 1974 ging de laatste wedstrijd van het seizoen tussen Feyenoord en FC Twente. De winnaar zou kampioen worden. De hele dag hadden mijn dochter en ik het lijflied van FC Twente geoefend: "Eénmaal zullen wij de kampioenen zijn, FC Twente, FC Twente !!!".
Vol spanning ging om 19.00 uur de TV aan voor Studio Sport. We kenden de uislag niet. Aan het begin van Studio Sport kwam er een cartoon in beeld van tekenaar Dik Bruynesteyn: een juichend mannetje in een Feyenoord-outfit... Wat een teleurstelling. Het zondagsmiddags kluizenaarschap was totaal voor niets geweest.
Mijn boze brief aan de NOS, voorheen NTS, gaf geen enkele reactie uit Hilversum.

Terug naar het kampioenschap van Feyenoord. Is het bekend dat het kampioenschap van Feyenoord eigenlijk al beslist werd op 26 februari? Tijdens de wedstrijd Feyenoord-PSV? De KNVB had deze wedstrijd, voor de gein, aangewezen als testcase voor het verschijnsel "doellijntechnologie". Scheidsrechter Bas Nijhuis had een speciaal horloge om de pols.
Het werd 2-1 voor de Rotterdammers, dankzij de telefoonpiep van Bas Nijhuis. PSV-keeper Bart Zoet zou de bal, na een succesvolle redding, zelf achter de doellijn gewerkt hebben. Niemand anders in het stadion had het "doelpunt" gezien. Ook na 5 herhalingen bleven er nog steeds twijfels. Zonder de moderne techniek zou deze wedstrijd in een 1-1 geëindigd zijn.
Feyenoord is de allereerste club ter wereld (!!!) die het kampioenschap heeft behaald met behulp van doellijntechnologie. Een prestatie op zich.
Voor Ajax is dit een geluk bij een ongeluk. De prijzengalerij van de Ajacieden is namelijk bomvol, er kan geen kampioensschaal meer bij, met de beste wil van de wereld niet. Het wordt hoog tijd om daar wat extra ruimte te verschaffen. Volgend voetbalseizoen kan dat al nodig zijn. En misschien volgende week al, als de Uefa-cup wordt veroverd.

Ik zal het maar eerlijk bekennen. Eén keer in mijn leven heb ik mezelf in Feyenoord-outfit gestoken. Het was tijdens het afscheid van een collega, een fanatiek supporter van de club uit de Maasstad. Het was van mij een ludieke actie, speciaal bedoeld voor die collega, die met stomheid geslagen was toen hij me zo zag zitten in de docentenkamer.

Nog een leuke waargebeurde anekdote tot slot.
Deze week liep ik in Goes langs een schoolplein tijdens één van de pauzes. Op het plein liep een jongetje van een jaar of 8 met een rood-wit voetbalshirtje.
Het was er uit voor ik het wist: "Wat heb jij een mooi Ajax-shirt aan !!". Gewoon, om eens iets aardigs te zeggen. Daar krijgt dat jochie zelfvertrouwen van.
De reactie was verbijsterend. Als door een adder gebeten bleef het jongetje stokstijf staan, zijn mond viel open van verbazing en bleef openstaan.
Achteraf heb ik, gezien zijn reactie, toch wel een beetje twijfels over de juistheid van mijn constatering. Was het wel een Ajax-shirtje? Of was het misschien toch de outfit van een club die hemelsbreed 50 kilometer zuidwestelijker zijn thuishaven heeft? Die shirtjes lijken wel erg veel op elkaar.
Ik ben benieuwd wat dat manneke 's avonds thuis voor verhaal heeft verteld. Over een wat oudere, verwarde man misschien? We zullen het niet weten...

Speciaal voor de Feyenoord-supporters onder mijn lezers: de satire overheerste in deze column. Hopelijk is er niets mis met jullie gevoel voor humor!!!

2 reacties

Helemaal mee eens! Afgelopen maandag stond er in de Metro helemaal géén nieuws en ging het alleen maar over Feyenoord. Ook s' avonds moesten sommige programma's wijken vanwege Feyenoord. Ik zat de hele zondag te hopen dat Ajax het zou winnen. Helaas.... maar ik weet zeker dat als Ajax het had gewonnen we maandag wel gewoon nieuws hadden gezien in de Metro!

Inactief profiel

20 May 2017 om 19:50

Al die bladzijden tekst over dat kluppie uit Rotterdam waren inderdaad wel een paar tikjes overdreven. Mooi gevonden trouwens, die link van die tas met Dirk. Echt zoiets van 'dat ik daar zelf niet aan heb gedacht'. TOOS

Toos van Holstein

23 May 2017 om 18:53

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.