Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

363. Gevolgen van de digitalisering

1 reactie

Wat een geweldige spotprent is dit. Een middelbare school zit zwaar in de problemen door langdurige ziekte van een aantal docenten. Ten einde raad heeft men een beroep gedaan op een oud-wiskundedocent die al een aantal jaren afgezwaaid is. Deze invaldocent van de oude stempel genoot al een aantal jaren van zijn welverdiende pensioen. Toen de school een beroep op hem deed om een klas de benodigde lessen te verzorgen kon hij geen nee zeggen. Met zoveel ervaring moest dat toch wel lukken? Het vak wiskunde was niet veel veranderd in de loop der jaren. Wat kon er nog mislopen, zou je zeggen? Hem was echter niet verteld dat de leerlingen allemaal in het bezit waren van een iPad en dat er, ter demonstratie, een digi-bord voor de klas hing. Zijn openingszin was verbluffend: "Neem allemaal een stuk papier". De leerlingen keken elkaar verbijsterd aan. Papier? Wat is dat? Kun je dat eten?
Het vervolg van deze les en van alle andere lessen is niet helemaal duidelijk. Wat wel duidelijk is dat deze pensionado zich op zeer korte termijn zal moeten aanpassen.

Ik denk met weemoed terug aan mijn onderwijscarrière. Naar de tijd van de krijtjesborden. Hoeveel stof heb ik in die jaren niet moeten happen? Mijnwerkers en leerkrachten, dat waren toen de risicogroepen. Zij hadden de meeste kans op stoflongen. Omdat ik destijds ook veelvuldig gebruik maakte van kleurkrijtjes moeten mijn longen er aan de binnenkant er zo ongeveer uitzien als een gemiddeld kunstwerk van Pieter Mondriaan. Zou ik daarom nog steeds regelmatig last hebben van dat vervelende kuchje?
Later werden de krijtjesborden vervangen door de whiteboards met de viltstiften. De intrede van het digibord heb ik (helaas?) niet meer meegemaakt.

De voortschrijding van de digitalisering heeft grote gevolgen. Ieder zich respecterend student heeft tegenwoordig een digitale agenda. Wie er nog een papieren agenda op na houdt wordt meewarig aangekeken. Dus geen jaarlijkse Rijam-agenda uit de schoolcampus. Kleurige exemplaren waren dat, opgeleukt met plaatjes van filmsterren en popidolen. Dat is allemaal nostalgie.
Ook buiten het onderwijs worden belangrijke afspraken tegenwoordig digitaal bewaard op een smartphone-app. Als de afspraak nadert kun je desgewenst gewaarschuwd worden door middel van een akoestisch signaal. De keuze van dit toontje mag je zelf kiezen, variërend van een blaffende hond tot een fluitend vogeltje.

Ook overheidsinstanties, zoals belastingdienst of gemeentes, weigeren om nog papieren post te verzenden. Wil je weten hoeveel gemeentelijke lasten je moet betalen? Dan moet je achter je laptop inloggen op MijnOverheid.nl. Dat kan alleen als je je Digid bij de hand hebt.
MijnOverheid vertelt precies wanneer je de belastingaangifte moet invullen, wanneer je de gemeentelijke lasten moet betalen, compleet met de hoogte van de bedragen, het IBAN-nummer en de uiterste betaaldatum

Ook het parkeerbeleid in Goes ontkomt niet aan digitalisering. Mijn auto had voorheen een papieren vergunning op de voorruit. Niet meer nodig. Als je de jaarlijkse betaling hebt overgemaakt wordt deze gekoppeld aan het kenteken. De parkeerwachters zien met een simpele scan van het nummerbord dat we in 2017 braaf betaald hebben.
Bezoekers van Goes die voorheen een parkeerkaartje kochten aan de automaat, tikken nu iets onbestemds in op hun smartphone. De parkeercontroleurs kunnen zien of je dat goed gedaan hebt. Het zogenaamde 06-parkeren heeft een grote vlucht genomen.

Als vergunninghouder konden we altijd een dagdeelkaart overhandigen aan onze bezoekers. Even de juiste datum en dagdeel krassen, de kaart achter de voorruit plaatsen en klaar is kees. Krassen is een spannende aangelegenheid, meestal kun je daar een prijs mee winnen. Deze keer echter niet.
Nu gaat dat heel anders: Als Karel en Marie op bezoek willen komen dan doe je ze vooraf een belletje of een appje met de volgende drie vragen:
"Wat is het kenteken van jullie auto?"
"Hoe laat komen jullie?"
"Hoe laat gaan jullie weer weg?"
Vooral die laatste vraag is heel erg onbeleefd. Onbeschoft zelfs. Je kunt het vergelijken met de nare gewoonte om tijdens het bezoek van Karel en Marie elke 5 minuten hinderlijk op je horloge kijken, in de hoop dat ze deze hint begrijpen en hun biezen pakken.
Met het antwoord op deze drie vragen open je de website www.goes.nl en ga je naar de afdeling "parkeren". Als de gegevens juist zijn ingevoerd is de dienstdoende parkeerwachter ook meteen op de hoogte. Waar is de privacy gebleven? Wat heeft de gemeente Goes en/of de parkeerwachter ermee te maken wie er bij ons op visite komen?
En als onze bezoekers het zo gezellig vinden dat ze een uurtje extra willen blijven? Dan moet ik opnieuw achter de laptop, om dat tegen de gemeente Goes te vertellen.

Steeds minder papiergebruik in het digitale tijdperk.
Als u de komende tijd een bezoekje brengt aan dat bekende pretpark in Kaatsheuvel, dan merkt u ook daar de verandering. In de Efteling, daar hebben we het natuurlijk over, heeft Holle Bolle Gijs vele jaren achtereen geroepen: "Papier hier" in de hoop dat de bezoekers zijn hongerige maag vulden met papierpropjes. Dat kan echt niet meer, dit zinnetje is echt niet van deze tijd. Op het plaatje ziet u een redelijk alternatief.

De echte reden waarom de leidster van het Front National de Franse verkiezingen verloren heeft? Heeft u echt geen idee? We hebben het over Marine le Pen. De achternaam is de boosdoener: Le Pen. Vreselijk ouderwets natuurlijk. Dit kan echt niet. Le Pen is net zo erg als Le Crayon (het potlood) of Le Stylo (de balpen), dit is écht uit de tijd. Als je zo heet van achteren, dan heb je al meteen een enorme achterstand. Niet zo vreemd dat Marine le Pen zo weinig stemmen heeft gekregen.
Achternamen met een digitaal tintje doen het tegenwoordig een stuk beter: La Souris (de muis), Le Stylus (een pennetje om de lettertjes aan te tikken op dat mini-toetsenbordje van je smartphone), Le Webcam, of Le Joystick.

Tot slot weer iets serieuzer.
Een veelgebruikt zinnetje aan het eind van een informatief TV-programma, zoals Kassa of Radar:
"U kunt alles nog eens rustig nalezen op onze website www.huppeldepup.nl"
Die arme benedenbuurvrouw van ons!!! We hebben zo'n medelijden met haar. Dat arme mens heeft geen computer...

1 reactie

Ik vind het altijd weer verbazingwekkend hoe gemeenten allemaal hun eigen parkeerwiel uitvinden. In Middelburg hadden we een prima systeem met een kaart waarop een bedrag staat. Bezoekers steken die in de automaat en konden tegen een behoorlijk gereduceerd tarief parkeren. Heel handig en sympathiek. Nu hebben wij juist die schrapkaarten gekregen die in Goes zijn afgeschaft. Kaarten voor een half, heel of twee uur. Die moet je dus allemaal apart gaan aanschaffen. En zoals in Goes, wanneer gaan je gasten weer weg? Om heel cynisch van te worden. TOOS

Toos van Holstein

17 May 2017 om 17:35

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.