Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

362. Eurosport van de buis verdwenen...

0 reacties

Grote commotie onder de Zeeuwse sportliefhebbers. Delta TV heeft éénzijdig besloten om enkele zenders uit het pakket te verwijderen, waaronder Eurosport en Discovery Channel. Vooral de verwijdering van Eurosport stuit op grote weerstanden. De Zeeuwse wielerliefhebbers moeten het de komende dagen stellen zonder de dagelijkse beelden van de Giro d'Italia. En dat is ongehoord. Zoiets doe je de Zeeuwse sportliefhebber niet aan.
Het schijnt een geldkwestie te zijn. De eigenaars van Eurosport en Discovery Channel vragen te veel en dat wil Delta niet betalen. Doorberekenen aan de abonnees is ook geen opties, dat kost leden.

Als compensatie komen er enkele andere zenders voor terug, waaronder de zender Fox Sports, die onder andere live eredivisie voetbal op de buis brengt.
Dit klinkt heel erg leuk, als compensatie voor de gemiste wielerbeelden uit Italië, maar hier zit een addertje onder het gras. Mijn voorspelling is dat het aantal echtscheidingen in Zeeland en omgeving de komende periode met sprongen omhoog zal gaan. Hoezo? In het volgende tweegesprekje gaat dit duidelijk worden:

Op een willekeurige zaterdagavond:
Zij: "Zullen we vanavond weer eens een bioscoopje pikken?"
Hij: "Nou, nee, vanavond even niet, FC Groningen-Heracles komt live op TV"

De zondagmiddag daaropvolgend:
Zij: "Zullen we vanmiddag eens iets leuks gaan doen?"
Hij: "Goed idee, we kijken vanmiddag rechtstreeks naar Roda JC tegen Willem II, leuk idee van jou"

De zaterdagavond daarop:
Zij: "Zullen we vanavond even bij m'n moeder langsgaan?"
Hij: "Ga maar alleen, ik kijk wel naar Vitesse tegen FC Zwolle; maar doe ze vooral de groeten"

De scheidingsadvocaten in het "Delta-gebied" gaan goud geld verdienen, dat is zo klaar als een klontje.

We gaan een stuk terug in de tijd. Een jaar of 60 om precies te zijn.
In de jaren '50-'60 de Tour de France volgen? Hoe ging dat in die tijd? Als je geluk had kwamen er geluidsfragmenten op de één of andere radiozender. En in de bioscoop kwam het een heel enkele keer voor dat er in het Polygoon Nieuws enkele wielerbeelden te zien waren, maar dat was uitzondering. Voor de rest moest je de kranten van de volgende dag uitspitten. Ik heb nog een oud, beduimeld schoolschriftje uit 1958 waarin ik alle uitslagen, inclusief de gele, de groene en de bolletjestrui bijhield. Compleet met de kleurtjes geel, groen en rood om de verschillende truien te accentueren. De volgende namen zijn legendarisch Geminiani (heel lang in de gele trui), Graczyk (winnaar van de groene trui), Charly Gaul (eindoverwinnaar), André Darrigade (winnaar van 5 etappes). Met veel nostalgisch plezier heb ik dit schriftje onlangs doorgenomen.

Toen kwam er in 1960 de TV, eerst met één net, in 1964 later met twee en nog iets later met, schrik niet, wel drie televisienetten. Gelukkig kwam Philips met een videorecorder, want je kunt nu eenmaal geen twee netten tegelijk kijken.
Het woord "zappen" werd al snel uitgevonden. Was het even niks op ÉÉN, dan snel naar TWEE of eventueel toch naar DRIE. Reeds in 1967 werden de eerste STER-reclameblokken uitgezonden.
In 1970 werd mijn oudste dochter geboren. Deze heugelijke gebeurtenis viel ongeveer samen met het WK voetbal in Mexico. Speciaal voor dat fenomeen had ik een zwartwit-TV-tje gehuurd.
We hebben er geen beelden of bewijzen van, maar tijdens Tsjecho-Slowakije tegen Brazilië heb ik mijn dochter de fles gegeven, terwijl Pélé op het veld zijn hoogstandjes vertoonde, in zwartwit weliswaar, maar toch...
En voor de volledigheid, mijn dochter is op die momenten niks tekort gekomen...

In 1989 kwam de eerste commerciële zender. Het was even wennen, een speelfilm die de dubbele tijd opeist vanwege de vele reclameblokken tussendoor. De kijkers hadden al heel snel door wat hiervoor de oplossing was: opnemen op VHS en die tussendoor-onzin gewoon doorspoelen.

En nu is het aantal TV-netten bijna niet te tellen. Waar moet je allemaal naar kijken?
Meer dan 60 zenders vechten om de aandacht van de kijker.
Sommige commerciële zenders weten echt niet wat ze met hun programmering aanmoeten. In de ochtend staat TellSell of Tommy TeleShopping op het programma.
Deze onzin gaat over de verkoop van totaal overbodige producten. Bij aanschaf belandt het product binnen het jaar op een kleedje op de jaarlijkse rommelmarkt, in de hoop dat iemand anders je miskoop over zal nemen.

Met de aanwezigheid van 60 zenders heb je keuze genoeg. Waarom kijken wij nooit "Boer zoekt vrouw", "Heel Holland bakt", "Expeditie Robinson", "Holland's got talent"? Het antwoord is eigenlijk doodsimpel. Omdat op datzelfde moment op andere zenders interessantere programma's gebracht worden. Zo zit dat.
Heel soms willen we twee programma's tegelijk kijken. Fysiek is dit niet mogelijk, dus de harde schijf van onze decoder zit inmiddels voor meer dan 70% gevuld met "nog te kijken programma's". In het geval van voetbalwedstrijden in de avond hebben we een andere oplossing: mijn echtgenote kijkt naar het grote beeld naar haar favoriete programma en ikzelf zit aan de tafel en kijk voetbal op de iPad, en met een schuin oogje kan ik op datzelfde moment de krant lezen. Ik mag het geluid natuurlijk niet te hard zetten, want we zitten in dezelfde ruimte.

Alles onder controle zou je zeggen. Maar dan komt het probleem van Eurosport plotseling om de hoek kijken. Ik ken al mensen die een ander kabelmaatschappij hebben gekozen. Nee, zo ver wil ik niet gaan. Ik wacht even af. En met een beetje goede wil moet je ergens op het Internet de beelden uit Italië alsnog je huiskamer binnen kunnen krijgen.

En als Delta TV verstandig is dan komen ze tot inzicht en nemen ze Eurosport alsnog weer op in hun pakket.
Mensen van Delta TV, zie dit als een oproep!!!

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.