Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

360. Thuisfluiter

2 reacties

Hoeveel verschillende betekenissen zijn er van het woord thuisfluiter?
Flink wat, dat blijkt uit het vervolg.

Cornelis is sinds enige tijd lid van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Bij het vorige concert van Rachmaninov zat Cornelis er enkele malen compleet naast en dat hebben ze in het publiek duidelijk gehoord.
Hij heeft dus van de dirigent het advies gekregen om nog eens flink te oefenen op een moeilijk stuk van Vivaldi dat volgende week op het programma staat. Hij is een dwarsfluitist en moet dus thuis nog wat extra oefenen op de moeilijke passages.
Cornelis is een thuisfluiter.

Een vrolijke Frans (toevallig heet ie ook Frans...) die graag een deuntje fluit (zonder instrument) heeft van zijn baas te kennen gekregen dat hij zijn activiteiten liever niet meer op de werkvloer mag laten horen. Z'n collegae zijn dit geluid, hoe goed en positief ook bedoeld, een beetje spuugzat. Steeds datzelfde wijsje, dag in dag uit, tot vervelens toe.
Zijn directe chef heeft hem pertinent verboden om zijn fluitkunsten op de werkvloer te tonen. Voortaan zal hij zijn muzikale uitspattingen in de huiselijke kring moeten botvieren, met het risico op spanningen in de relatie.
Frans is sinds kort een thuisfluiter.

Berend is duivenmelker. Hij is helemaal gek van zijn hobby, temeer omdat hij daar zo af en toe een leuk prijsje mee binnenhaalt. Zijn topduif is die morgen in Compiègne (Fr) gelost. Zo heet dat: de duiven zijn gelost. Ongelooflijk dat ze de weg naar huis kunnen vinden vanuit een Frans stadje ten noorden van Parijs. Natuurlijk heeft de duif zijn huisadres feilloos teruggevonden. Er is alleen één probleem. De duif zit op de nok van het dak van de buren en weigert de laatste meters af te leggen. Berend staat zenuwachtig te fluiten in de tuin, in de wetenschap dat elke minuut telt. Prijs of geen prijs, dat is een kwestie van tijd. Berend overweegt om het dak van zijn buurman te beklimmen, maar ziet daar wijselijk vanaf. In zijn wanhoop begint hij nog maar eens voorzichtig te fluiten. Wanneer zal dat rotbeest eindelijk neerdalen?
Berend is een thuisfluiter.

Een Hongaarse scheidsrechter krijgt de return toegewezen van de voetbalwedstrijd tussen Real Madrid en Bayern München. Een hele eer. Enkele dagen vóór de belangrijke datum wordt er gebeld door een bobo van de Europese voetbalbond. Dat het toch wel belangrijk zou zijn als Madrid verder bekert. Dat daar heel veel geld mee gemoeid is. Tja, wat doe je dan als scheidsrechter? Formeel moet je onpartijdig zijn...
Op de bewuste avond gaat het helemaal mis. Was hij onder de indruk van het joelende publiek? Dacht hij aan het telefoongesprek van enkele dagen geleden?
Onze scheidsrechter keurt twee (!!!) buitenspeldoelpunten van Real goed. Hij stuurt een Bayern-speler onterecht met een rode kaart van het veld en aan de andere kant weigert hij een tweede gele kaart te geven aan een Real-speler die een uiterst grove overtreding maakt. Dit is teveel onrecht voor de arme Bayern-spelers. Ze worden uit het toernooi geknikkerd. Het gedrag van de Hongaar is opvallend te noemen.
De Hongaarse scheidsrechter was een thuisfluiter.

De ergste thuisfluiter moet nog komen. Hij woont in Ankara en heeft een belangrijke positie in de Turkse regering. Zijn naam: Recep Tayyip Erdogan.
Meneer Erdogan houdt af en toe een hysterische toespraak, waar de Noord-Koreaanse nieuwslezeres nog iets van kan leren. Verder lijdt deze man aan een ernstige vorm van paranoia, zodanig dat hij iedereen die het niet met hem eens is meteen opsluit in de cel. Inmiddels zijn de Turkse gevangenissen overvol. Er worden in allerijl gevangenisgebouwen bijgebouwd, maar het tempo van de arrestaties is zo groot, dat dit niet bij te houden is.
Meneer Erdogan heeft een referendum uitgeschreven met de concrete vraag: "Vinden jullie het goed dat ik alle macht in Turkije naar mij toetrek?"
Er zijn twee antwoorden mogelijk: JA (= evet) of NEE (= hayir).
Eigenlijk is er maar één antwoord: JA.
Het NEE-kamp wordt op alle mogelijke manieren tegengewerkt. Ze mogen niet demonstreren of vergaderen, ze krijgen geen TV-uitzending, ze krijgen geen plek voor een krantenartikel.
Zelfs in het buitenland worden de NEE-stemmers bedreigd en tegengewerkt. Als je als Nederlandse Turk plechtig belooft om JA te stemmen dan wordt je gratis per bus vervoerd naar één van de Nederlandse stemlocaties. De NEE-stemmers moeten zelf een treinkaartje kopen om bij een stembureau te komen.
Het is bekend dat de Turken in Engeland niet op de hand van Erdogan zijn en dat ze dus massaal NEE willen stemmen. Hoe lost Erdogan dit op? Nou heel simpel. Zorg dat er in Engeland maar één stembureau is, in Londen om precies te zijn. Een Turk uit Newcastle moet dus 5 uur treinen naar de Engelse hoofdstad, zijn stem uitbrengen (NEE) en weer 5 uur terug. Op eigen kosten.
Als klap op de vuurpijl hebben onafhankelijke waarnemers de verkiezingen als oneerlijk betiteld: stemmen dubbel geteld, foute stembiljetten alsnog bij het JA-kamp geteld, enz. enz.

Ondanks alle tegenwerkingen aan het NEE-kamp is de uiteindelijke uitslag heel erg close: 51-49 in het voordeel van JA. Een voorspelling van de einduitslag als alles heel eerlijk was verlopen? Hier komt ie: 38-62 in het voordeel van NEE, en daar zit ik niet ver naast.

Tot slot heeft meneer Erdogan een manier gevonden voor het nijpende cellentekort. Hij wil de doodstraf opnieuw invoeren. Dat ruimt op. Straks is er voldoende celruimte om ook alle NEE-stemmers achter de tralies te krijgen.
Recep Tayyip Erdogan is een thuisfluiter.

2 reacties

Inderdaad, allemaal echte thuisfluiters...

Maar ik heb toch alweer van je blog genoten, hoor!

Tuinfluiter

22 April 2017 om 19:01

Hoe krijg je al die variaties op de thuisfluiter weer bij elkaar? Knap. TOOS

Toos van Holstein

25 April 2017 om 16:45

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.