Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

359. Guinness book of records (1)

1 reactie

Ergens in onze boekenkast staat het Guiness book of records. Zo heel af en toe pak ik dit boek om er wat in te bladeren. En hoe gaat dat dan. Je pakt het boek uit de boekenkast, blaast even langs de bovenkant, zodat er een wolk van stof op de vloerbedekking neerdaalt. Bij de volgende stofzuigbeurt is alles weer opgelost. Geen enkel probleem.
Ergens hoop ik dat mijn echtgenote deze column NIET leest, want anders krijg ik zeker een uitbrander. Want zij heeft het nog zo duidelijk gezegd: Als je een boek uit de boekenkast pakt, dat al jaren niet ingekeken is, dan pak je een kwastje en daarmee veeg je het stof direct over in een prullenmand. En dus zeker niet uitblazen over de vloerbedekking!!!

Terug naar het Guiness book of records. Behalve allerlei rariteiten, zoals de langste èn de kleinste mens ter wereld, staan er diverse bewuste pogingen in van mensen die er uitsluitend op uit zijn om "het boek" te halen.

Wat maakt een speelfilm de moeite van het kijken waard? Een spannende achtervolging met auto's òf een serieuze taartgooiscène. De langstdurende taartengooiscène in een speelfilm komt uit de film The Great Race met Tony Curtis, Jack Lemmon en Natalie Wood in de hoofdrollen. Een humoristische film over een autorace door verschillende werelddelen. Op het eind van de film komen de hoofdrolspelers "toevallig" in een Zuid-Duitse banketbakkerszakk terecht, ein Konditorei. Dan begint de scène die bijna 5 volle minuten duurt. Meegenieten? Dat kan: https://www.youtube.com/watch?v=jhIH1R1Cbho

Een ander record. Zo was er een artikeltje over het onbeperkt tomaten gooien in Spanje. De "Tomatino" in het stadje Buñal in Spanje. Eén uur lang bekogelen 25.000 mensen elkaar met 120 ton tomaten. Dit record wordt uiteraard elk jaar verbroken, om er zeker van te zijn om ook in een volgende editie van "het boek" te staan. Waarom zouden ze juist in Spanje zoveel extra aandacht besteden aan lichaamsbeweging? Omdat ze niet alleen 's nachts slapen, maar ook overdag een tukkie doen, de zogenaamde siësta? Dit moet gecompenseerd worden. Dat vinden ze ook in Pamplona waar hordes volwassen mannen voor een troep met dolle stieren uithollen.

In Londen hebben zich 110 mensen in een enkeldeksbus gewurmd, alleen met de bedoeling om in Guinness te komen. Toevallig hebben wij in Griekenland iets dergelijks in de praktijk meegemaakt. Op het eiland Samos pakte we de bus van Kokkari naar Karlovassi. Het voertuig was overvol en tot overmaat van ramp probeerde een overijverige kaartjesknipper, met een ernstige vorm van obesitas, zich door de mensenmassa te wurmen. Wat een dienstklopper.

De langste fiets ter wereld is van Nederlands fabrikaat. Het voertuig is bijna 36 meter lang en op een rechte weg schijnt het aardig goed te werken. Ik ben alleen benieuwd naar de rijomstandigheden in het oude stadscentrum van Amsterdam. Hier zijn helaas geen beelden van.

In Australië had iemand de dag voor Pasen 150.000 eieren verstopt. De volgende dag mochten er 3000 mensen komen zoeken. Een simpel sommetje leert dat iedere deelnemer met gemiddeld 50 eieren naar huis ging. Een leuk record aan de vooravond van Pasen 2017.

Een man uit India had 62 jaar z'n vingernagels niet geknipt. Zijn nagels waren goed op weg naar de 2 meter. Waarom knipte die man z'n nagels niet? Was zijn schaartje bot? Was er geen scharensliep om zijn schaartje te scherpen? Was er geen capabele manicure in het dorp? Uit dit verhaal valt het groeitempo van vingernagels te berekenen. Een leuk sommetje voor de toets rekenvaardigheid op de PABO: na hoeveel dagen moet iemand gemiddeld de vingernagels knippen, ervan uitgaande dat de gemiddelde mens zijn nagels knipt als ze 2 millimeter zijn uitgegroeid?

In Tanzania had iemand de Kilimanjaro beklommen. Niks bijzonders zult u zeggen. Deze berg is naar omstandigheden redelijk te beklimmen, ook voor niet-alpinisten. Er was echter één verschil. Deze meneer besloot de berg achteruitlopend te klimmen, alleen om in dat beroemde boek genoemd te worden. Hoe kom je erop? Hoe gevaarlijk kan dat zijn?
Misschien is het bij nader inzien toch helemaal niet zo'n gek idee. Je hebt de gehele tocht namelijk een prachtig vergezicht!! Dat we daar niet eerder op zijn gekomen. Hoe simpel is deze gedachte. Wij hebben jarenlang wandelingen gemaakt in de Zwitsers Alpen, maar we zijn nooit op het idee gekomen om achteruit te klimmen. Stom, stom, stom.

Een Oostenrijker maakte het nog bonter. Hij liep op z'n handen van Wenen naar Parijs in 55 dagen. Totaal 1400 kilometer. Met een gemiddelde snelheid van 2,5 km/uur en dat is best nog een redelijk tempo. Ook hij haalde het beroemde record-boek.

Deze ingewikkelde manieren om je doel te bereiken werden al eeuwen toegepast door een groep geestelijken uit Luxemburg. Kent u de beroemde Processie van Echternach? Hierbij doen de deelnemers drie stappen voorwaarts, gevolgd door twee stappen achterwaarts. En dat "tempo" houden ze op die manier kilometerslang vol. En het is voor deze mensen niet de bedoeling om het Guinness book of records te halen. Ze doen het gewoon, omdat het zo hoort.
Bij onze zuiderburen hebben ze daar een grapje van gemaakt. Als iemand in België in zwaar beschonken toestand het café verlaat om op huis aan te gaan, dan wordt er spottend opgemerkt: "Die doet de processie van Echternach". Vrij vertaald betekent dit: "Hij is voorlopig nog niet thuis".

Laatste record van deze dag: Een Zweed slaagde erin om 50 bierflesjes te openen met z'n tanden binnen één minuut. Opdrinken is een ander verhaal. Daar spreekt het verhaaltje niet over.

Weet u wat ik ga doen? Ik ga een biertje drinken op de goede afloop van mijn column. Misschien dat het beroemde boek nog een tweede keer inspiratie geeft tot een beschouwing.

 

1 reactie

Duidelijk een boek dat veel inspiratie oplevert. Kom je nu niet zelf op een of ander gek Zeeuws idee om in dat boek te komen? Moet mogelijk zijn. TOOS

Toos van Holstein

18 April 2017 om 15:12

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.