Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

357. Honde(n)poep (2)

1 reactie

Alweer een column over hondenpoep? Hoe onsmakelijk!!! Het begon allemaal met een mailtje van een mij onbekende afzender. Daar moet je altijd voorzichtig mee zijn, met mailtjes van onbekende afzenders. Vaak ook van bekende afzenders. Soms krijg je dubieuze mailtjes van een hele bekende grote Nederlandse bank, die paniekerig meldt dat je internetbankieren "op slot" zit. Je kunt hier wel wat aan doen, door op een link te klikken en je pincode in te toetsen. Hoe doorzichtig allemaal, temeer omdat deze bank heel toevallig NIET onze bank is en temeer omdat de inleidende tekst wemelt van de taalfouten. Als je dan toch als cybercrimineel aan het werk wil, ga dan eerst op inburgeringscursus en leer onze taal!!!
Maar deze keer was het geen mailtje van een bank. Het was van iemand anders. Het was van iemand die mijn oproep tot het aanleveren van onderwerpen voor columns blijkbaar serieus had genomen. Het voorstel was of ik iets grappigs wilde schrijven over "dogdrones".

Dogdrones is een gemeenschappelijk idee van een Nederlander en een inwoner van Estland. Ze ontmoetten elkaar op het uitvindersconcours De Rode Loper in Enschede. Er worden daar in Twente prijzen uitgedeeld in de categorie "innovatie en ondernemerschap".
Wat onmiddellijk opviel was hun wetenschappelijke aanpak. Het begint al met betrouwbaar cijfermateriaal. Volgens dit uitvindersduo kent Nederland 1,5 miljoen honden, die iedere dag 2,3 keer een grote boodschap doen, à gemiddeld 100 gram per zitbeurt. Dit varieert uiteraard per hond. Een Deense dog zal dit gemiddelde opkrikken terwijl een chiwawa dit gemiddelde omlaag brengt. Maar een simpel rekensommetje leert dat er ruim 100 miljoen kilogram uitwerpselen per jaar gedropt worden. Om precies te zijn 1.500.000 x 2,3 x 0,1 x 365 = 126.000.000 kilogram. Dat is zeker geen kattepis!!!

Hoe is de werking van een dogdrone?
Watchdog-I (WD-I) is een drone die met een warmtecamera hondenuitwerpselen opspoort.
De temperatuur van zo'n product is maximaal gelijk aan de lichaamstemperatuur van de hond. Na even googelen kom je er dan achter dat de lichaamstemperatuur van een hond varieert van 38 tot 39 graden Celsius. We gaan er van uit dat de verse drol aanvankelijk diezelfde temperatuur heeft. Daarna past de temperatuur zich aan aan de omgevingstemperatuur. Hier zou je een natuurkundesom van kunnen maken. Met stralingswarmte, geleidingswarmte, soortelijke warmte, warmtegeleidingcoëfficiënt, enz. enz.. Onderstaande grafiek laat de temperatuur zien als functie van de tijd. Binnen afzienbare tijd is de drol zodanig afgekoeld dat er geen meetbaar verschil meer is met de omgevingstemperatuur. Vraag aan de HAVO-student wis- en natuurkunde: Als de warmtecamera van de dogdrone een verschil van 4 graden Celsius nog juist herkent, binnen hoeveel tijd na het produceren van de drol moet de drone over het corpus delictus vliegen om de hoop uitwerpselen nog te kunnen herkennen?

Het antwoord is vrij eenvoudig af te lezen uit de grafiek. Bij een buitentemperatuur van 10 graden Celsius mag de temperatuur van het "materiaal" dus niet zakken onder de 14 graden. Dat houdt in dat de drone in dit voorbeeld binnen 24 minuten aanwezig moet zijn om de drol op te merken met behulp van warmtebeelden.

Als het "materiaal" is opgespoord door de drone, dan volgt stap twee. Het opruimen van het spul.
Patroldog-I (PD-I) is een soortement draadloze stofzuiger, die zich spoedt naar de coördinaten die de drone via GPS heeft doorgegeven. Een kleine hoeveelheid uitwerpselen wordt apart gehouden voor DNA-onderzoek, met de bedoeling om de "dader" te kunnen identificeren. Dat houdt dus in dat er een up-to-date DNA-database moet zijn van alle Nederlandse honden, geen puppy uitgezonderd. De baasjes van de honden die illegaal iets achter hebben gelaten, krijgen een rekening gepresenteerd door de NVDD (Nederlandse Vereniging van Dog Drones). De inkomsten worden, na aftrek van de bedrijfskosten en de salarissen van de drone-piloten, doorgesluisd naar het Ministerie van Justitie.

De verwachtingen zijn hooggespannen. De bedenkers verwachten op deze manier per jaar 100 miljoen kilogram hondenpoep op te kunnen ruimen. Er is nu al een schrijnend tekort aan drone-piloten. Als u zich geroepen voelt kunt u zich als hondenpoepvrijwilliger opgeven. Enige ervaring met drones wordt op prijs gesteld. Op de site kan iemand zich aanmelden als testpiloot. Misschien nog een ideetje als de warmtecamera niet meer werkt: probeer als alternatief eens een geurdetector. Die werkt nog enige tijd langer, als de temperatuur van het "object" de omgevingstemperatuur al heeft bereikt.

Voorlopig richt de aanpak zich op speelweides en parken, plaatsen waar kinderen spelen en waar zeker geen hondenpoep mag liggen.
De gemeente Arnhem heeft zich al aangemeld als proefgemeente. In Arnhem zijn vele parken, waarvan park Sonsbeek het bekendste is. Nog even en deze parken en speelweides zullen opgeschoond worden met behulp van drones en snoerloze stofzuigers.

Het ruimen van uitwerpselen in stedelijk gebied, dat is een heel ander verhaal. Hier liggen allerlei extra gevaren op de loer. Stel dat je op een zaterdagmiddag gezellig loopt te flaneren in de Goese binnenstad. En dat je plotseling moet bukken voor een laagvliegende hondendrollen-drone, die op weg is naar een spoedgeval. Dat is toch eventjes schrikken. Of dat er plotseling zo'n snoerloze stofzuiger de straat oversteekt omdat de opgegeven coördinaten toevallig aan de overkant liggen. Dit alles kan leiden tot gevaarlijke situaties. Enige vervolgstudie is hier wel op z'n plaats. Alles moet nog even wennen, vergelijk het maar met de zelfrijdende auto's, die zitten ook nog in de testfase.

De Gemeente Noordoostpolder pakt het hondenpoepprobleem heel anders aan. Deze gemeente zet drones in om, via haarscherpe camera's, baasjes op heterdaad te betrappen als hun lieverdjes een grote boodschap doen en als ze verzuimen om dit op te ruimen. Een speciaal team van BOA's controleert de beelden en deelt in geval van herkenning forse boetes uit: € 90 voor de overtreding, vermeerderd met € 10 voor onderhoud van de drone.
Een publieke demonstratie vindt toevallig plaats op zaterdag 1 april. Toeval? Toeval bestaat niet...

Tot slot een dankwoord aan mijn anonieme digitale tipgever: "Bedankt voor het aanleveren van dit interessante onderwerp!!!"

1 reactie

Naast hondenweer, hond in de pot en de bonte hond nu dus ook de honddrone. Misschien iets voor Amazone als ze daar toch al drones willen laten vliegen om pakjes af te leveren. Dan maken ze die drones gewoon wat multifunctioneler. Bespaart vast kosten op de hondenbelasting. TOOS

Toos van Holstein

04 April 2017 om 16:33

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.