Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

355. Een verwarde man in Ankara

2 reacties

Verwarde mensen zijn er overal. Het fenomeen wordt elk jaar weer groter. De psychiatrische klinieken hebben hier hun handen vol aan. Deze keer wil ik het hebben over een verward persoon uit het Turkse Ankara. Ja, ook daar zijn verwarde mensen.

Voor mijn eigen veiligheid ga ik een pseudoniem gebruiken: Het gaat over meneer Dogan, voorletter R. Dus meneer R. Dogan. Waar die R voor staat? Geen idee. Rudolph, Rutger, Roderick? Vult u zelf maar in. Een R is altijd al een mysterieuze letter geweest, kijk maar naar Peter R. de Vries.

Meneer Dogan vervult, ondanks zijn verwardheid, een belangrijke rol in de Turkse regering.
Waarom gebruik ik een pseudoniem? Dat is hierom: De lange arm van Ankara reikt heel ver. Straks staat de straat voor mijn huis vol met Ottomaanse burgers, zwaaiend met rode vlaggen met maansikkeltjes en sterren. Turkse Nederlanders of Nederlandse Turken. Het verschil is me nog steeds niet helemaal duidelijk.

Meneer Dogan wil meer macht. Via een referendum wil hij dat afdwingen. In Nederland zijn er Turkse mensen met een Turks paspoort en die mogen meestemmen.
Twee ministers stuurde hij deze kant op om stemmen te werven. De minister van Buitenlandse zaken èn de minister van Gezinszaken. De eerste werd vriendelijk verzocht om niet op Rotterdam Airport te landen en de tweede probeerde "sneeky" via Duitsland, per auto, in Rotterdam te geraken. Bijna was dit gelukt. De aandacht werd getrokken door een ander "nep-konvooi" met een nep-minister, compleet met een nep-hoofddoekje.

Meneer Dogan was ziedend. Hij betitelde de Nederlanders als fascisten en nazisten. Wat een enorme vergissing. Was hij in de war met de periode 1940-1945, toen ons land zuchtte onder het fascisme en het nazisme? In zijn verwardheid gooide hij zaken door elkaar. Door alleenheerser te willen worden over het Ottomaanse rijk is juist hij de fascist en de nazist in het verhaal!! Dat hij dat niet inziet!!! Dit komt heel dicht bij de denkbeelden van éne Adolf H.

Het conflict verhardde zich. Meneer Dogan beweerde voor een volle regeringszaal dat Nederland in 1995 in Srebrenica meer dan 8000 Bosnische mensen had vermoord.
Ook dit is een flagrante vorm van geschiedvervalsing. In 1995 wachtten de Dutchbatters tevergeefs op luchtsteun van de VN. Dat was de reden dat Srebrenica door de Serviërs werd overrompeld en dat de ruim 8000 Bosnische mannen door diezelfde Serviërs werden vermoord. Meneer Dogan, wilt u voortaan de geschiedenisboekjes iets nauwkeuriger doorlezen a.u.b. U bent een beetje in de war. Misschien wordt het tijd voor een tijdelijke opname?
Als meneer Dogan echt iets onaardigs over de Nederlandse geschiedenis had willen oprakelen, dan had hij zich beter moeten voorbereiden. Wat dacht je van ons koloniaal verleden met meesterschurk Jan Pieterszoon Coen in een negatieve hoofdrol. Of de politionele acties in Nederlands Indië kort na de 2e Wereldoorlog. Daar schamen wij ons voor.
Nu meneer R. Dogan ons beschuldigt van massamoord mogen we ook wat terugzeggen. Bijvoorbeeld over de Turkse bijdrage aan de genocide in Armenië in 1915. Dat ligt gevoelig, maar het mag wel eens gezegd worden...

Na het voorlezen van deze (zogenaamd door Nederland) gepleegde volkerenmoord in voormalig Joegoslavië volgde een daverend applaus vanuit de zaal met mensen van de regering. Eerst aarzelend, maar even later enthousiast. Wie klapt er in hemelsnaam voor de moord op 8000 mensen, ongeacht wie de moordenaars waren?
Moesten zij misschien applaudisseren? Was het verplicht? Volgt er anders een aanhouding, gevolgd door een jarenlange detentie?

Het lijkt Noord Korea wel. Als daar iemand niet huilt tijdens een presidentiële begrafenisstoet, dan wordt hij/zij opgepakt en in de gevangenis gestopt. Het bekende Zeeuwse uienbedrijf uit Krabbendijke heeft hier garen bij gesponnen. Dankzij de Zeeuwse uitjes konden alle Noord Koreanen langs de route ongegeneerd hun tranen de vrije loop laten, mèt of zonder emotie.

Meneer Dogan wordt steeds hysterischer. Hij gaat steeds harder schreeuwen. Zijn tirades vertonen een opvallende gelijkenis met de Noord Koreaanse nieuwslezeres. Hij is compleet paranoia door alle potentiële tegenstanders achter slot en grendel op te bergen. Iedereen die tegen hem is, iedereen die kritiek heeft. Iedereen die sympathie heeft met zijn vroegere kameraad Gülen. Iedereen die ook maar iets van Koerdisch bloed in de aderen heeft wordt opgepakt. Iemand die kritisch schrijft over meneer Dogan verdwijnt achter slot en grendel. De Nederturkse journaliste Ebru Umar was veel te kritisch en dat heeft ze geweten. Het is feitelijk niet te begrijpen dat deze man überhaupt nog aanhangers heeft.
Een Duitse conferencier zei vorig jaar hele onaardige dingen over meneer R. Dogan. Hij beweerde dat de Turkse president seksuele handelingen zou bedrijven met bepaalde boerderijdieren. Vanuit Turkije kreeg mevrouw Merkel toen de strikte opdracht om deze grapjas op te pakken en in de gevangenis te gooien vanwege het beledigen van een "bevriend" staatshoofd.

Het wordt hoog tijd dat meneer Dogan tijdelijk uit de roulatie genomen wordt. In Ankara is een psychiatrisch ziekenhuis met een hele goede reputatie. Wat te denken van een tijdelijke opname? Als het na een tijdje weer wat beter met hem gaat, dan kan hij heel voorzichtig weer wat politiek bedrijven.

Het gevolg van al dat zinloze geschreeuw in de richting van Nederland? Het toerisme in de richting van Antalya en Alanya aan de zuidkust is compleet stilgevallen. Niemand boekt nog een reis naar een land met zo'n leider. Wat vinden de hoteleigenaren en de restauranthouders in deze badplaatsen van de situatie? Zijn zij blij met meneer R. Dogan? Dat kan ik me echt niet voorstellen. Hun broodwinning staat op het spel, met dank aan de grote leider.

Het stemadvies uit Ankara voor de Nederlandse Turken (of Turkse Nederlanders) was duidelijk: stem vooral géén VVD en géén PVV. Helaas werkte dit compleet averechts. Door de kordate houding van Mark Rutte in de Turkije-crisis is de VVD als grootste partij uit de bus gekomen. Dankzij meneer R. Dogan.

Ooit had ik het plan opgevat om per fiets van Goes naar Istanbul te rijden. In etappes, wel te verstaan. Het is er door omstandigheden nooit van gekomen. Nu is die kans verkeken, zeker na de publicatie van deze column. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Helaas denken ze daar in het Ottomaanse rijk heel anders over. Halverwege de brug over de Bosporus staat de Dogan-politie mij al op te wachten. De geplande bed-and-breakfast gaat niet door. In plaats daarvan krijg ik gratis kost en inwoning in een ongezellige Turkse gevangenis. In het gezelschap van foute journalisten, verdachte docenten, Gülen-aanhangers, Koerden en andere critici.

Tot slot: mijn vaste cardioloog is van Turkse afkomst en heeft in zijn achternaam tweemaal de letter ü. Dat zegt al genoeg. Een hele aardige, capabele man. Absoluut niet voor te stellen dat hij ook maar iets van meneer R. Dogan moet hebben. Volgende keer ga ik het hem vragen...

 

2 reacties

Volgens mij moet je je ook eens storten op iemand in Amerika, dhr. Donald T.Rump (zoiets dus als Peter R. de Vries). TOOS

Toos van Holstein

21 March 2017 om 17:43

Wat dacht je van column 348 Toos?

han44

21 March 2017 om 19:29

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.