Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

354. Kamergotchi's

1 reactie

Vorige week kreeg ik een verzoek van mijn kleinzoon: "Opa, wil je eens een column schrijven over de kamergotchi's?"
Dit wordt dus een column op verzoek, da's weer eens wat anders dan zelf een onderwerp hoeven te verzinnen.

Maar ja, het onderwerp vergt toch wel enige studie en voorbereiding. Daar gaan we dan.
In de jaren '90 waren er de tamagotchi's, een soort speelgoed uit Japan. Het ging over virtuele huisdiertjes, die je op tijd van "voedsel" moest voorzien, anders gingen ze dood.
Uit diezelfde tijd stamt een screensaver in de vorm van een aquarium, compleet met bubbels en geluid, met digitale goudvissen die af en toe gevoederd moest worden. Als je dat vergat dan lagen de goudvissen na enkele dagen met de buik naar boven. En dat is meestal geen goed teken voor een vis.
Ik kan me nog goed herinneren dat onze secretaresse goudvis Mopy vertroetelde, als ware het haar eigen kroost.

De kamergotchi's komen uit de koker van Arjen Lubach die elke zondagavond een portie humor over ons uitstrooit. Hij is ook de bedenker van het grappige filmpje aan het adres van meneer Trump. Als antwoord op de gevleugelde woorden "America First" kwam Arjen met een oer-Hollands filmpje over de molens van Kinderdijk, de Afsluitdijk, Madurodam en het zieltogende ponypark Slagharen. De boodschap aan Donald Trump was duidelijk en simpel: "America First? OK!! But The Netherlands Second!!!!!"

En nu dus de kamergotchi's. Na het downloaden van de app op je smartphone komt er een gekleurd ei op je scherm. Na even schudden barst het ei en komt er één van de 17 lijsttrekkers tevoorschijn. Op de keuze van de lijsttrekker heb je géén invloed. Je krijgt geheel willekeurig een politicus toegewezen. Onderaan het scherm zijn drie knopjes, voorzien van een logo.
- links een bord met mes en vork: door hierop te drukken geef je de politicus VOEDSEL
- in het midden een hartje: hiermee geef je de lijsttrekker AANDACHT
- rechts een brandend lampje: hiermee geef je de lijsttrekker benodigde INFORMATIE

Door simpel op één van de drie knopjes te duwen geef je de politicus dus òf voedsel, òf aandacht, òf informatie.
Inmiddels hebben 1,9 miljoen mensen de app gedownload. Dit ga je ook merken in het verkeer. Het aantal mensen dat in het verkeer de smartphone bedient is de laatste weken met sprongen gestegen.
Van alle lijsttrekkers wordt Jesse Klaver het best verzorgd door zijn "baasjes en bazinnetjes". Op internet is een ranglijst van "beste baasjes" te raadplegen.
De kamergotchi die goed verzorgd wordt reageert met positieve praatwolkjes, bijvoorbeeld dat het eten erg lekker was. De kamergotchi die verwaarloosd wordt reageert met negatieve berichten, zo lang het duurt tenminste, want op een gegeven moment zijn de levensgeesten geweken.

Iemand die niet tevreden is met z'n politicus kan twee dingen doen.
- De gewraakte kamergotchi uithongeren en wachten op een nieuw ei.
- Of de app wissen en opnieuw downloaden (dat laatste is sneller)

Om het spel nog aantrekkelijker te maken heb ik nog een advies aan meneer Lubach. In plaats van het zinloze gedruk op de VOEDSEL-toets, zou er eigenlijk een uitgebreid submenu moeten verschijnen, waarmee je exact kan aangeven wat je de lijsttrekker gaat voorschotelen. Enige kennis van de voorkeuren van onze politieke leiders is dan wel op z'n plaats.
- Geert Wilders houdt (uiteraard) van Limburgse Vlaai
- Emile Roemer gaat voor een Bossche bol
- Mark Rutte is gek op Haagse hopjes
- Alexander Pechtold doet een politieke moord voor een worstenbroodje; omdat het bij de D66-leider altijd over de inhoud moet gaan, bedoelt hij daarmee dus het worstje?
- Denk lijsttrekker Kuzu vindt baklava erg lekker
- Sybrand Buma is dol op spruitjes met Friese aardappelen en een gehaktballetje halfom
- SGP leider Kees van der Staaij gaat voor boerenkoolstamppot met rookworst van de Hema

Maar pas op, je kunt ook behoorlijk de mist ingaan.
- Marianne Thieme is vegetariër, dus maak niet de blunder om haar een bordje spare ribs voor te schotelen; dat overleeft ze niet
- Sylvana Simons wil perse geen negerzoenen of moorkoppen; pepernoten, marsepein en taaitaai, daar heeft ze ook slechte herinneringen aan

Houdt ook rekening met de calorieën. In deze campagne mogen de lijsttrekkers niet het risico lopen op een acute vorm van obesitas. Aan de andere kant ligt anorexia op de loer, bij een hardnekkige vorm van ondervoeding.

Ook de andere twee knoppen onderaan het scherm kunnen een vervolg krijgen. Bij het pictogrammetje AANDACHT kan een keuze menu volgen, bestaande uit òf een knuffel, òf een goed gesprek, òf een high-five.
Als vervolg op de knop "INFORMATIE" moet het mogelijk zijn om Henk Krol ervan te overtuigen dat het toch echt de AOW is die ouderen krijgen (en dus niet de WAO).

Genoeg over de kamergotchi. Nog een paar grappige voorvallen rondom de verkiezingsstrijd.
Lijsttrekker Ancilla van de Leest van de Piratenpartij had een radio-afspraak met 3FM, maar .... ze kwam niet opdagen. Heel simpel gezegd: ze had zich verslapen!! Ik denk dat ik de oorzaak weet. Vermoedelijk heeft ze de avond tevoren niet één, maar twee lapjes aangebracht. Eén lapje duidt op een piraat, twee lapjes staan synoniem met een slaapmasker...

In huize Wilders zijn er twee poesjes bijgekomen. Hij heeft een wedstrijd uitgeschreven om twee interessante namen voor die beestjes te verzinnen. Ideetje: Fleur-1 en Fleur-2?

Zo, dit was dus een column "op verzoek". Ik ben benieuwd of mijn kleinzoon tevreden is. Gewoon even vragen: "Jasper, was het zo voldoende?". Aan de opgestoken duimen te oordelen wel.

Toch wel handig als iemand mij een onderwerp aanreikt. Dan hoef ik niet zelf te zoeken op teletekst of de kranten uitvoerig te spellen. Zijn er onder mijn lezers misschien mensen die spontaan een onderwerp voor me hebben: "Daar en daar zou je eens een column over moeten schrijven".
Ik hou me aanbevolen.

1 reactie

Een prachtige vondst, die kamergotchi van Lubach. Maar zijn programma zit sowieso vol originele ideeën. Zoals jij trouwens ook in je benadering van zaken. TOOS

Toos van Holstein

15 March 2017 om 12:35

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.