Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

352. Lijsttrekkersdebatten

3 reacties

Hoera, ze komen er weer aan. De lijsttrekkersdebatten, bedoel ik. Waarbij het de bedoeling is om een poging te wagen om de stoelpoten onder iemand vandaan te zagen. Om te proberen andere fractievoorzitters op het verkeerde been te zetten, zonder zelf onderuit te gaan. Het zou eigenlijk om hoofdlijnen moeten gaan, maar soms gaat het over details die het debat een beslissende wending kunnen geven en van doorslaggevende aard kunnen zijn op de sympathie van de kiezers.
Voorbeelden uit het verleden?
Toen Job Cohen (PvdA) bij benadering niet kon zeggen wat de prijs van een halfje fijn volkoren was in de winkel, toen ging hij af als een gieter. Hieruit bleek hoe ver Job van de maatschappij verwijderd stond. Dat kostte de partij destijds ettelijke zetels.
Toen Emile Roemer in één-twee-debat met Mark Rutte ging stotteren en daarna helemaal stilviel. Waarom was dat? Mark had een leugentje om bestwil gepleegd en daar was Emile helemaal van ondersteboven. Hij had even geen antwoord. Dit was een mokerslag voor de SP.

In zo'n debat wordt van een one-issue-partij verwacht dat ze over alle andere onderwerpen ook een mening hebben. Dus om een voorbeeld te geven, Marianne Thieme mag niet alleen spreken over plofkippen in de schappen van AH of over het feit dat een goudvis nooit in een ronde vissenkom mag worden gehouden, omdat zoiets leidt tot verregaande draaierigheid. Nee, ze moet ook mee kunnen praten over onderwerpen als de ouderenzorg en het vluchtelingenprobleem.

Ook de partij 50plus moet over zijn stokpaardjes heen kijken. Dus wordt er van Henk Krol een uitgesproken mening verwacht over het milieu en over het onderwijs. Dus niet alleen over het wel of niet indexeren van de pensioenen en over het wel of niet terugbrengen van de pensioenleeftijd.
Wat Henk Krol betreft moet de pensioenleeftijd terug naar 65. Hier valt verder niet over te discussiëren. Dat hij zich hiermee buitenspel zet, neemt hij op de koop toe. Oppositie voeren is makkelijker dan regeren. Bovendien is dat goed voor de ontwikkeling van de partij. Na afloop van een regeerperiode hebben de regeringsfracties meestal kiezers verloren en de oppositie doorgaans kiezers gewonnen in de peilingen.
Maar over die pensioenleeftijd gesproken, Henk Krol heeft toch zeer waarschijnlijk een rekenfoutje gemaakt.
Hij had geen vertrouwen in het CPB en heeft zelf z'n eigen calculatortje gepakt. Daar kwam uit dat het terugbrengen van de pensioengerechtigde leeftijd geen enkel financieel probleem oplevert. Was z'n zakjapanner kapot? Heeft Henk vroeger niet opgelet tijdens de wiskundeles? Partijgenoot Jan Nagel moest de scherven opvegen. Maar dit "foutje, bedankt" gaat de partij stemmen kosten, dat is zeker.

Ik heb nog een advies aan meneer Jan Roos van VNL. Als je weer eens op de proppen komt met een referendum voor de Nederlandse kiezer, neem dan een onderwerp wat een beetje aanslaat. Dat Oekraïne-referendum sloeg echt nergens op. Het item was zodanig onbenullig, dat ik voor het eerst van mijn leven NIET naar de stembus ben gegaan. En tot overmaat van ramp legt de premier èn de Kamer de uitslag compleet naast zich neer. Wat een afgang!!

D'66 voorman Pechtold is de laatste tijd ook erg voorspelbaar. Hij komt altijd met z'n "onderwijs" op de proppen. Onderwijs is heel belangrijk, daar niet van. Vertel mij wat als oud-docent. Maar leg ook eens nadruk op andere speerpunten, Alexander!! Je wordt wel erg voorspelbaar inmiddels. Het gaat een beetje op de lachspieren werken.
Alexander zal het trouwens diep betreuren dat hij de degens met zijn grootste opponent Geert Wilders niet mag kruisen. Het enige interview met onze blonde held werd afgenomen door Rick Nieman op de meest elitaire plaats van Nederland, namelijk de lobby van Hotel des Indes aan het Plein in Den Haag. Geert neemt verder geen deel aan de debatten. Hij is boos op RTL. Ten eerste omdat deze omroep 5 partijen uitnodigt voor het aanstaande debat, in plaats van de afgesproken 4 partijen. Verder wil hij met RTL helemaal niets meer te maken hebben, omdat deze omroep de broer van Geert heeft geïnterviewd, een broer waarmee hij al jaren in onmin leeft. Ruzie met de media. Waar kennen we dat van? Juist, Donald Trump heeft daar ook last van. De overeenkomsten tussen Geert en Donald worden steeds duidelijker. Maar Geert vindt het allang best. Geen debatten hoeven te voeren met lastige tegenstanders, zoals Alexander Pechtold. Tijd voor andere dingen, zoals het Limburgse carnaval.
En toen gisteren zijn beveiliging een deuk opliep, besloot Wilders om helemaal geen campagne meer te voeren. Hoe gaat dat aflopen met het aantal zetels voor de PVV?

GroenLinks voorman Jesse Klaver wil wel premier worden. Dat zou dan de jongste premier ooit worden: 30 jaar nog maar. Zijn partij stijgt in de peilingen. Gaat GroenLinks voor een verrassing zorgen? Als een partij zetels wint en mee mag doen met de onderhandelingen voor een nieuw kabinet, dan is er één probleempje. Je moet met andere partijen tot compromissen zien te komen. Een kwestie van geven en nemen. En dat kan soms leiden tot onverkwikkelijke gebeurtenissen.
We gaan terug naar november 2012: De VVD en de PvdA probeerden in de onderhandelingen hun stokpaardjes binnen te halen. Het heikele punt was de "inkomensafhankelijke zorgpremie". Geen hoog eigen risico van € 385, maar een zorgpremie naar draagkracht. Rutte, Zijlstra en Samsom werden het eens over dit plan. Het idee kwam uiteraard van de PvdA, Mark Rutte en Halbe Zijlstra moesten hier dus concessies doen. Compromissen heet zoiets.
Maar de VVD-coryfeeën buitelden over elkaar heen. Ze belden zelf naar de talkshows om die avond hun gram te mogen halen. Ik heb het over Hans Wiegel, Ed Nijpels, Frits Bolkestein, Loek Hermans, Hans van Baalen en consorten. Zij pikken aan het eind van hun politieke carrière nog een lucratief graantje mee, door hun lidmaatschap van de Eerste Kamer of van het Europees Parlement. Aan dit soort figuren kun je het VVD-gehalte aan de buitenkant al aflezen. De inkomensafhankelijke zorgpremie zorgde voor (enige) nivellering in het Nederlandse inkomensspectrum. De kloof tussen arm en rijk zou er ietsepietsje kleiner door kunnen worden. En wat is de belangrijkste leus van elke rechtgeaarde VVD-er? Dat de kloof tussen arm en rijk in stand blijft, het liefst zelfs jaarlijks substantieel groter wordt. Het eindresultaat van de onderhandelingen? De inkomensafhankelijke zorgpremie werd op last van de VVD teruggedraaid, en er kwam iets onbenulligs voor in de plaats...

Krijgen we misschien de eerste vrouwelijke premier? Heet zoiets, een première? En wie zou dat ambiëren? En wie zou dat kunnen? De meest logische keuze is Edith Schippers. Hoewel ik Jeanine Hennis-Plasscheart en Mona Keizer ook hoog inschat. Fleur Agema? Nou, nee, die even niet. Over Fleur Agema gesproken, zij is de rechterhand van Geert. Weet u wat Geert zegt als hij Fleur eventjes beu is? "Fleur op!!!".

En dat is toch een stuk vriendelijker dan het taalgebruik van onze minister-president als hij het over criminele buitenlanders heeft.

Ik heb deze week de Stemwijzer ingevuld. Naar waarheid. Ik kwam uit op 50plus. Niet direct m'n eerste keuze, maar formeel klopt het: ik ben inderdaad 50plus. Maar of ik die partij ook ga stemmen? Die kans is niet zo heel groot...

3 reacties

Ja zeg, ik kwam ook uit op 50plus... 

En ik denk, net als jij, dat ik er niet op ga stemmen.

Maar ik heb in ieder geval weer genoten van jouw column!

Tuinfluiter

25 February 2017 om 13:19

Sorry hoor... maar ik moet nog steeds wennen aan deze computer...

Tuinfluiter

25 February 2017 om 13:20

Een mooi overzicht van koppen en meningen. Je hebt de komende tijd vast genoeg politiek voedsel voor meer leuke blogs. TOOS

Toos van Holstein

28 February 2017 om 15:29

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.