Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

351. Smombies

3 reacties

Het woord "smombie" is een samentrekking van smartphone-zombie. U kent ze wel. Die figuren die het grootste deel van de dag gebogen zitten over hun speeltje.. De letterlijke betekenis van dit nieuwe woord in de eerstvolgende Dikke van Dale: "Iemand die totaal verdiept is in zijn mobiele telefoon en daardoor geen oog heeft voor zijn directe omgeving en zich als een soort zombie gedraagt en voortbeweegt".
Smombie was in Duitsland het woord van het jaar 2015.

Opvallend is dat het excessief gebruik van de smartphone steeds meer geaccepteerd wordt in het straat beeld. Het toppunt hiervan vond enkele weken geleden plaats in Bodegraven.

Een voetgangersstoplicht bij het oversteken van een drukke weg is aangepast ten behoeve van smombies. Het lage licht op het paaltje, het lichtje aan de overkant en een extra licht in de vorm van een horizontale streep in het plaveisel. Een zogenaamde lichtlijn. Deze streep licht beurtelings rood en groen op, al naargelang de kleur van de traditionele lichten.
De lage standplaats van die oplichtende streep is speciaal aangelegd ten behoeve van smartphone-zombies. Ze hoeven hun ogen niet of nauwelijks van het beeldscherm te halen, om toch te kunnen zien of het veilig is om over te steken.
Deze "service" in de richting van de smombies gaat mijns inziens een flinke stap te ver. Eigenlijk is het te zot voor woorden.
Deze "lichtlijn" is trouwens uitgevonden bij onze oosterburen. In steden als Keulen en Augsburg zijn oversteekplaatsen al enkele jaren speciaal beveiligd voor onoplettende smartphone-gebruikers. En nu dus ook in Nederland. Niet in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht. Nee, de primeur vond plaats in Bodegraven, of all places...

De bekende evolutie-prent waarbij kromlopende apen langzaam overgaan in de staande mens heeft een uitbreiding gekregen. De staande mens heeft een vervolgstadium gekregen in de vorm van een gebogen figuur die dwangmatig naar een smartphone tuurt. Hoe toepasselijk!!!

Ook elders in de wereld zijn er maatregelen getroffen om de risico's van smombies in te perken.
In Londen worden, ter bescherming van de smombies, lantaarnpalen omwikkeld met kussens. Dit om hardhandige confrontaties te verzachten.
In de States zijn er speciale trottoirs voor smombies met een aparte pictogrammen weergegeven. Als Donald Trump, al wandelend, wil twitteren over de vorderingen van de Mexicaanse muur, dan dient hij hier het meest rechtse wandelpad te kiezen.

Toen wij vanmiddag in de richting van de binnenstad van Goes wandelden, waren we getuige van enkele opmerkelijke voorvallen.
Er kwam een auto uit een zijstraat. In een onoverzichtelijke situatie met overal dwarsverkeer kreeg de chauffeur annex multitasker het voor elkaar om, ondanks de drukte, zijn autostuur te bedienen met zijn linkse hand en zijn smartphone met zijn rechterhand. Doodgewoon!!
Even later zagen we een hardloper, die tijdens zijn sportieve prestatie, kans zag om zijn smartphone te raadplegen. Waarschijnlijk was er zojuist een appje binnengekomen en kon hij niet wachten met het raadplegen van het beeldschermpje. Of was hij digitaal zijn stappen aan het tellen?
Op de Goese markt aangekomen overviel ons een angstaanjagende stilte. Elke vrijdagmiddag verzamelen zich daar grote groepen jeugd na de schoolweek op een (verwarmd) terras. Een aantal jaren geleden hoorde je dat al van verre. Een luidruchtig geroezemoes kwam je dan tegemoet als je langs de café's liep. Lekker gezellig kletsen over hobby's, sport èn .... ook nog over school. Even vrijuit roddelen over die leraar Nederlands die nog steeds geen orde kan houden, over die sukkel van scheikunde waar je probleemloos bij kunt spieken, over de kledingkeuze van die vreemde vogel van maatschappijleer, met z'n foute truien en z'n veel te wijde broeken. Die laatste constatering wordt meestal gemaakt door vrouwelijke studenten, zij zijn van nature extra kritisch op de outfit en kledingkeuze van het docentencorps.
Tegenwoordig is het muisstil op de vrijdagmiddag. Zijn de scholieren er vandaag niet? Jawel, ze waren er toch wel. Alleen wrijft iedereen over het beeldschermpje van zijn of haar smartphone. Een angstig gezicht. Aan één van de tafels van café Nationaal zitten wel 12 scholieren met een pilsje of een colaatje voor hun neus, en het is doodstil. Ze communiceren niet met elkaar, net als vroeger. Ze communiceren via een beeldschermpje. Dit is verre van sociaal. Dit benadert het woord asociaal. Even verderop staat een groepje jongens ijzingwekkend stil over hun schermpje te vegen. Een eng gezicht. Waar is de gezelligheid van vroeger gebleven?

De acceptatie van smombies neemt bizarre vormen aan. Het is slechts een kwestie van tijd of het is doodnormaal dat bij een botsing tussen twee fietsers het volgende verwijt klinkt: "Kunt u niet uitkijken? U ziet toch dat ik met m'n smartphone bezig ben?"
Nog even en dan worden fietsers met smartphones gerekend tot een extra kwetsbare groep verkeersdeelnemers, hetgeen resulteert in een beschermde status, die weer juridische gevolgen kan hebben in geval van een aanrijding met schade. De verzekeringsmaatschappijen zijn hier al op voorbereid. De drukproeven voor de nieuwe polissen zijn al klaar.

Wat kunnen we nog meer bedenken om het smombies naar de zin te maken?
Is het geen goed idee om ook speciale fietspaden aan te leggen. Eén voor traditionele fietsers en één voor fietsers die het fietsen combineren met een onmisbare digitale bezigheid. Dit zou de veiligheid sterk ten goede komen.

Een ander idee: spiegels in het wegdek. Smartphonekijkers hebben de blik doorgaans omlaag gericht. Op die manier vang je totaal geen zonnestralen op. We willen die bleekneusjes toch een beetje helpen. Al die witte gezichtjes zijn meelijwekkend. Via de spiegels in het wegdek kunnen de smombies toch wat stralen van de zon opvangen.

Tot slot bieden we aan smombies een gratis cursus aan: "Sterrenkijken in de open lucht". Hierbij moeten de cursisten, of ze willen of niet, de blik hemelwaarts richten. Deze oefening is speciaal bedoeld om de vastgeroeste nekspieren weer een beetje soepel te krijgen...

3 reacties

Han, je steekt er de draak mee. Maar ik vind het een ellendige ontwikkeling, jij ook waarschijnlijk , dat is volgens mij de achterliggende gedachte bij dit verhaaltje. Ik ken iemand die heeft een mand onder kapstok in de hal staan, daar worden alle mobieltjes etc. ingegooid wanneer bijv. de kleinkinderen) op visite komen. 
Helaas, ook onze kleinkinderen zijn al besmet. De jongste, Raf van 8 maanden, heeft zelfs een veelkleurig plastic mobieltje dat gekke geluiden maakt. 
En ik ben de enige in de familie die geen mobieltje heeft. Dus als er gebeld moet worden, de vaste telefoon...Of gewoon een briefje of kaart schrijven, mag ook! En niet te vergeten, gewoon op bezoek komen.
Groeten van deze mobiellozemaarwelbijdetijdzijnde oma.

Jopie Meerman

18 February 2017 om 22:03

Ik heb inderdaad GEEN smartphone en dat probeer ik zo te houden!!!

han44

18 February 2017 om 22:19

Ik ben 't helemaal eens met je analyse. Maar ja, wij zijn oud en snappen 't natuurlijk niet. Want het is toch eigenlijk hartstikke leuk en sociaal, al die appjes, sms'jes, snapchatjes enz. (om met dat laatste maar in de trant van Wilders' verkiezingsprogramma verder te denken). TOOS

Toos van Holstein

21 February 2017 om 18:31

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.