Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

350. Een dierlijke datingsite

1 reactie

Sandy is een jonge vrouwtjes orang oetan in apenpark Apenheul in Amersfoort. Ze is de puberteit nauwelijks ontgroeid en de mannetjesapen beginnen haar in hoge mate interessant te vinden. Sandy slikt dagelijks een anticonceptiepil, want ze mag niet zwanger worden van de eerste de beste huis- tuin- en keukenaap. Om de raszuiverheid te bewaken wordt voor haar een partner uitgekozen die meer dan 10.000 kilometer verwijderd is en zijn domicilie heeft in de dierentuin van Kuala Lumpur in Maleisië. Zijn naam is Boris.
Boris moet dus naar Apeldoorn komen. Op het vliegveld checkt hij in voor een KLM-vlucht naar Schiphol. Er is nog even wat gedoe bij het inchecken, vanwege een overgewicht aan kokosnoten in zijn handbagage, maar dit probleem wordt snel opgelost. Even later reist Boris per businessklas van Maleisië naar Nederland. De stewardess zorgt dat hij niks tekort komt en voorziet hem regelmatig van een banaantje en een glaasje kokosmelk. Aangekomen op Schiphol moet hij eerst door de douane zoals ieder ander. Op de parkeerplaats staat er al een taxi klaar voor onze mannetjes orang oetan. Na het ritje naar Apeldoorn wordt Boris ingekwartierd in een speciaal logeerhuis voor exotische apensoorten. Heel toepasselijk heet dit onderkomen "Hotel de Aap". Later kan hij dan in Maleisië aan iedereen vertellen: "Ik heb in De Aap gelogeerd".
De volgende morgen wordt Boris voorgesteld aan Sandy. Maar dan gebeurt het verschrikkelijke. Sandy wil niets van Boris weten. Ze duldt geen enkele toenadering. Ze vindt Boris blijkbaar een enorme eikel. Tot grote teleurstelling van het personeel van Apenheul moet Boris onverrichter zake terug naar Kuala Lumpur. Doodzonde van al het geld wat hierin gestoken is.

Eén van de apendeskundigen heeft een lumineus idee. Wat is een apendeskundige? Heet zoiets een apoloog? Even zoeken, nee, apoloog is niet goed, de officiële naam is "primatoloog". Apen worden namelijk ook wel primaten genoemd.
Deze meneer denkt aan een website waarop mannetjesapen zich aanprijzen, een soort dating-site voor apen. Op een touchscreen zijn een aantal foto's van mannetjesapen te zien. Bij het aantikken van een foto wordt deze vergroot en op verzoek kan er ook een YouTube filmpje van de mogelijke liefdespartner getoond worden. Een filmpje is minder statisch dan een foto. Zo kan het vrouwtje alvast genieten van het zogenaamde "borstkloppen", een bezigheid die aan mannetjesapen een zekere stoerheid toekent. "Kijk eens wat ik kan!!!"

Sandy wordt erbij gehaald en geconfronteerd met het beeldscherm waar op dat moment de foto's van 6 mannelijke apen getoond worden. Blijkbaar is ze erg gecharmeerd van kandidaat no. 5, een aap met een bijzondere dominante uitstraling. Ze slaat krachtig op het beeldscherm en bij het verschijnen van de grote foto van aap no. 5 wordt ze helemaal wild. Ze slaat nog een keer extra krachtig op het touchscreen. Helaas, dat was nèt iets te hard. Het beeldscherm valt aan diggelen.
Maar de bedoeling is duidelijk. Het enthousiasme van Sandy is veelzeggend. Op deze manier kunnen de primatologen op voorhand inschatten of een toekomstige kennismaking succesvol zal zijn. Jammerlijke ontmoetingen, zoals die bij Boris, kunnen zo voorkomen worden.
Er is slechts één twijfelpunt. Dat het zogenaamde enthousiasme van Sandy uitgelegd kan worden als agressie ten aanzien van de potentiële partner... Maar dat zien we dan wel weer.

Er is nog een andere manier om tot een goede match te komen. Ik bedenk deze ter plekke. Stuur Sandy (de vrouwtjesaap) naar Kuala Lumpur en richt één van de zalen van viersterrenhotel Shangri-La in als speeddate-ruimte. Een aantal mannetjes orang oetans zitten aan tafeltjes en Sandy mag om beurten met elk mannetje van gedachten wisselen. Gewoon een minuut of 5 communiceren, zowel verbaal of nonverbaal. Hierbij kan bijvoorbeeld ook het verschijnsel "vlooien" beoefend worden. Apen gaan nu eenmaal niet graag onder een hete douche. Ze laten de ongerechtigheidjes op hun lichaam veel liever één voor één verwijderen door een soortgenoot, bij voorkeur door iemand van het andere geslacht. Deze behandeling heet dus "vlooien".
Het bekende vlooienspel is hiernaar vernoemd.
Na afloop van de speeddate-gesprekjes moet het voor Sandy mogelijk zijn om een verantwoorde keuze te maken voor een liefdespartner.

Als u denkt dat ik in bovenstaande column complete onzin heb uitgekraamd, dan heeft u het mis. Er stond vorige week in de krant dat Apenheul ten behoeve van haar fokprogramma gebruik gaat maken van een speciale datingsite voor apen. De reden is dat teleurstellingen uit het verleden mogelijk voorkomen kunnen worden. Dus precies zoals ik beschreven heb. En speciaal voor iPad en Android is er een speciale dating-app te downloaden, Tinder genoemd.
Gelooft u het niet? Raadpleeg Google!!!
Het enige wat niet op waarheid berust is de scène met kandidaat nr. 5. Hier heb ik mijn fantasie de vrije loop gelaten.

Tenslotte kwam ik tijdens mijn zoektocht een aantal typische namen tegen waarmee apen zoal aangeduid kunnen worden.

Mannetjes: Sandor, Boris, Herbert, Colin, Jaco, Donald (jazeker, deze laatste is ongetwijfeld vernoemd naar de recente president van de United States)
Vrouwtjes: Sandy, Trix, Helen, Julia, Nancy, Melanie (onze minister van Infrastructuur en Milieu is ook van de partij)

1 reactie

Laat ik nou toch gedacht hebben, dat nr. 5 ook bij de apen hoorde...

Tja, hij lijkt er best veel op!

Tuinfluiter

10 February 2017 om 19:46

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.