Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

347. Hondenbelasting

3 reacties

Wat een geweldig grappig stukje was dat in de PZC van afgelopen zaterdag. Ik kon niet geloven dat dit allemaal serieus bedoeld was. Het ging over het volgende onderwerp:
De Gemeente Goes gaat opnieuw de hondenbelasting invoeren. Een beetje vreemd moment nu de Gemeente onlangs de gratis poepzakjes wegbezuinigd heeft, maar vooruit dan maar. De bedoeling is dat elke hondenbezitter een digitale melding maakt via de gemeentelijke website en tegelijkertijd via Ideal € 62 overmaakt voor elke hond die in het huishouden aanwezig is. Maar nu komt het. Op alle adressen waarvan nog geen reactie is ontvangen komt er binnenkort iemand langs de deur met de allesomvattende vraag: "Heeft u een hond?" Op zichzelf is dit al heel grappig, maar het leukste komt nog. De verantwoordelijke wethouder heeft verklaard dat in geval van twijfel gebruik gemaakt gaat worden van een speciaal apparaatje dat bepaalde frequenties uitzendt, die voor de mens onhoorbaar zijn, maar die een kwelling zijn voor het hondenoor. Zodanig dat de belastingplichtige hond daar luidruchtig op zal reageren.
Hilarisch!!! Wat een humor. Is dit serieus? Door twijfel overmand controleerde ik even de datum van het krantenartikel. Nee, het was géén 1 april, het was 14 januari...

Sorry, maar ik kan het niet nalaten om uitvoerig te reageren op dit grappige krantenartikel en om daarnaast nog enkele nuttige tips te verschaffen aan onze gemeenteambtenaren.
Niet alle hondenbezitters zullen even enthousiast zijn om het bedrag van € 62 even snel over te maken. Sterker nog, er zullen er veel zijn die het verzoek tot betaling "vergeten" in de hectiek van alledag. Neem ze dat eens kwalijk.
Daarom komt er dus huis-aan-huis-bezoek door een controlerend ambtenaar. Een buitengewoon opsporings ambtenaar (BOA) gaat die controle uitvoeren. De kans dat de vraag "Heeft u een hond?" met "Nee" beantwoord gaat worden, terwijl het eigenlijk "Ja" moet zijn ligt op de loer. Het is dan ook veel slimmer om niet aan te bellen, maar door de brievenbus te blaffen. Maar dit moet wel realistisch overkomen. De in het huis aanwezige belastingplichtige hond moet ervan overtuigd zijn dat er aan de andere kant van de voordeur een soortgenoot staat te blaffen. Anders komt er totaal geen reactie.

Wat gaan we doen om deze perfectie te bereiken?
We organiseren een blaftest onder de bezielende leiding van Martin Gaus, de enige Nederlander die iets over de juiste blaftoon weet te vertellen. In aanwezigheid van een aantal honden wordt een ultieme test afgenomen. De ambtenaren die slagen voor deze test mogen langs de deuren in Goes. Zij zijn geslaagd voor de blaftest. Zij krijgen hun blafdiploma oftewel blafbrevet oftewel blafcertificaat. Persoonlijk vind ik de term "blafbrevet" het leukste van de drie.

Het huisbezoek en het blaffen via de brievenbus kan beginnen.
Stel dat de vrouw des huizes, puur uit balorigheid, deze brievenbus-blaf beantwoordt met een soortgelijke reactie, dan heeft zij een groot probleem. Dan heeft ze iets uit te leggen. Dan moet ze blaffen als Brugman om te bewijzen dat er toch géén hond in huis is. Dan struint zo'n BOA het hele huis af, op zoek naar een hondenmand, een zak met hondenbrokken, of hondenharen op het tapijt.
Inwoners van Goes die bezwaar hebben tegen het brievenbusblaffen kunnen daartegen protesteren door middel van een proteststicker, gratis af te halen op het Gemeentehuis.

Zijn er in dit laatste geval nog andere methodes aanwezig voor de BOA's om te bepalen of er een belastingplichtige hond in huis rondloopt?
Jazeker. De hand door de brievenbus steken. Als deze hand aangevreten wordt is de kans op een hond erg aannemelijk.
En dan natuurlijk die slimme oplossing van de wethouder: het gaat over dat apparaatje dat bepaalde frequenties uitzendt waardoor een hond gaat reageren. Dit hoogfrequente geluid, voor de mens niet hoorbaar, is hoogst irritant voor het hondenoor. Het resultaat: een jankende viervoeter.
De ambtenaren die op blafcursus zijn geweest moeten dus ook bijgeschoold worden door middel van een jank-herkennings-cursus. Zij moeten duidelijk onderscheid kunnen maken tussen een wanhopige hond wiens gehoororgaan geteisterd wordt en het gehuil van een hongerige baby of een piepende keukendeur.

Zijn er uitzonderingen op de belastingplicht van een trouwe viervoeter? Jazeker.
- Als het baasje kan aantonen dat een hond in staat is om z'n eigen uitwerpselen op te ruimen, komt hij in aanmerking voor een kortingspercentage op die € 62
- Hulphonden en blindengeleidehonden worden fiscaal niet belast.
- Voor hondenfokkers en asiels geldt een speciaal tarief.

Een ander nieuwtje in onze Gemeente: vanaf heden is het mogelijk om de geboorte van puppy's digitaal aan te geven via DigiD. Vroeger moest je naar het Gemeentehuis om een worp puppy's te melden

Eén ding begrijp ik niet helemaal: de aanwezigheid van een Deense dog kost evenveel als een chiwawa ongeacht het aantal vervuilingeenheden. Beide baasjes betalen € 62 per kalenderjaar. Het zou toch veel eerlijker zijn om een variabel tarief te hanteren, al naargelang het aantal kubieke meters uitwerpselen per jaar. Onze Gemeente heeft een ideeënbus. Mogelijk dat ik daar gebruik van ga maken, om dit idee aan te kaarten.

 

3 reacties

Wat een toestand gaat het dan in Goes straks worden, zeg...

Maar ik heb genoten van je column, Han!

Tuinfluiter

20 January 2017 om 20:48

Geweldug !

Jaap de Molennaar

20 January 2017 om 21:09

Ik heb in mijn blog Levensgenieter ingehaakt op je verhaaltje ! 

Jopie Meerman

21 January 2017 om 14:08

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.