Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

344. Het calimerocomplex

4 reacties

Iedereen kent dat zwarte kuikentje, dat Italiaanse stripfiguurtje met de bekende uitspraak: "Zij zijn groot en ik is klein en da's niet eerlijk, o nee".
Een voldoende voor Nederlandse taal zit er niet in, maar dat is dat kuikentje van Italiaanse afkomst misschien ook niet aan te rekenen. Calimero is genoemd naar een kerk in Milaan, waar zijn tekenaar ooit getrouwd is.
Het kuikentje is eigenlijk heel bijzonder. Behalve dat ie zwart is heeft hij een flink restant van de eierschaal met geen mogelijkheid van zich af weten te schudden. Normale kuikentjes stappen gewoon uit hun eierschaal en dat was het dan. Aanvankelijk werd Calimero gebruikt in een wasmiddelreclame. Het kuikentje was toen niet zwart, maar heel erg vuil. U begrijpt het al, met dit wasmiddel ging al het vuil er spontaan weer af.

In Nederland is de naam Calimero inmiddels doorgedrongen in allerlei organisaties:
In de politiek is er een Lijst Calimero. (veel zetels gaat dat niet opleveren)
Groninger studentenvereniging luistert naar de naam Calimero. (ze kunnen niet echt een vuist maken tegen het bestuur van de universiteit)
Kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, gastouderbureaus luisteren naar de naam Calimero.
Er is zelfs een autorijschool Calimero. (als de autorijlesser een grote vrachtwagen passeert dan hoor je hem denken: "Jij bent groot en ik is klein......")
Er is een pizzeria Calimero (kleine porties of kleine prijsjes?)
Op Ameland kun je bungalow "Calimero" huren. (verwacht niet al te veel ruimte)
In de Beekse Bergen kun je in geval van kinderfeestjes de excursie "Calimero" bestellen.

Dan is er ook nog het zogenaamde calimerocomplex. Eigenlijk staat dit synoniem met het minderwaardigheidscomplex.
De Dikke van Dale omschrijft dit als volgt: Men spreekt van het calimerocomplex als een partij (persoon, organisatie, land) het gevoel heeft door haar kleine omvang niet serieus te worden genomen en die visie ook uitdraagt.

IJsland is niet zo vaak in het nieuws, maar afgelopen week waren er protesten van de weinige inwoners uit het dunbevolkte oosten van het eiland. Zij hadden bezwaar dat de TV-weerman bij het weerbericht altijd pontificaal hun gedeelte van het land aan het oog onttrok. Alle aandacht ging naar Reykjavik en naar het dichter bevolkte westen van het land.
Even tussendoor: in dat westen daar was ook ooit die bank gevestigd waar 120.000 hebzuchtige Nederlanders hun geld brachten omdat de rente daar toen een paar tiende procent hoger lag dan elders. In 2008 klapte de zaak en konden die arme spaarders fluiten naar hun geld. Uiteindelijk heeft de Nederlandse regering toen toch maar besloten om de gedupeerden schadeloos te stellen, wat weer tot veel ophef leidde. De algemene mening in Nederland was toen: "Eigen schuld, dikke bult!!".
Terug naar de inwoners van Oost-IJsland, die 's avonds niet veel wijzer worden van het weerbericht. Gaat het morgen regenen, gaat het waaien, komt er sneeuw? Ze zullen het niet weten, want de weerman stond ervoor met z'n dikke pens.
De klagende bewoners van Oost-IJsland lijden duidelijk aan het calimero-complex.

Ook hier in Nederland kennen we dit calimerocomplex. De bewoners van Noordoost-Groningen lijden hier met name onder. De gaswinning heeft Nederland (lees: vooral de Randstad) veel voorspoed gebracht. Afgelopen jaren zijn ook de nadelen aan het licht gekomen. In het Groningse winningsgebied kwamen lichte tot middelzware aardbevingen voor, wat leidde tot serieuze schade aan woningen. Verantwoordelijke minister Kamp van Economische Zaken heeft de productie ietsje teruggeschroefd en houdt de Nederlandse Aardolie Maatschappij hardnekkig de hand boven het hoofd. De bewoners moeten zelf maar bewijzen dat die scheuren in hun muren het gevolg zijn van de gaswinning. Onmogelijk, dit valt juridisch nooit 100% te bewijzen. Iedereen, inclusief de bewindsman, weet natuurlijk dat het daar wèl vandaan komt, maar er heerst een hardnekkige zwijgcultuur.

Ook in een andere uithoek van Nederland heerst een calimero-complex. Ik heb het over Zeeland. Nee, het gaat niet over die éne keer dat een piepjonge Erwin Krol in 1986 tijdens het weerbericht per ongeluk Zeeland afdekte met zijn arm, en dat we daardoor niet konden zien of het hier ook zou gaan sneeuwen.
Nee, het gaat over het zogenaamde Zeeland-fonds, bedacht door Jan Peter Balkenende. De essentie is dat het rijk eigenlijk zou moeten bijdragen aan o.a.:
- de ruiming van de fosforresten bij Thermphos in Vlissingen-Oost
- de toekomstige ontmanteling van de kerncentrale bij Borssele
- de oprichting van een tweede universiteit in Zeeland

Minister Kamp, alweer hij, was niet onder de indruk. Zeeland moet z'n eigen boontjes maar doppen. Deze minister heeft het zuinigste mondje van geheel politiek Den Haag. Op de foto is dit duidelijk te zien. Ik verdenk de heer Kamp ervan dat hij 's avonds thuis, na een lange dag van kamerdebatten, tevreden onderuitzakt in een stoel van Prominent en dat hij plotseling in lachen uitbarst.
Mevrouw Kamp: "Henk, wat doe je? Wat is er? Waarom lach je zo?"
De minister: "Dachten die gekke Zeeuwen nou echt....ha-ha-ha-ha.....dat ze geld uit Den Haag zouden krijgen? Ha-ha-ha-ha!!! Ik kom niet meer bij"
Mevrouw Kamp: "Rustig Henk, denk aan je hart"

Nee, dat Zeelandfonds gaat er echt niet komen, daar zorgt die meneer uit Hengelo wel voor. Ja, die, met dat zuinige mondje, die bedoel ik.

Tot slot wens ik al mijn lezers een voorspoedig 2017 toe. En mocht u per ongeluk worden achtervolgd door één of andere vorm van het calimerocomplex: probeer dit probleem te bestrijden met positieve gedachten.
(of lees ter ontspanning een stripverhaaltje over dat zwarte kuikentje)

4 reacties

Is het alternatief van het Calimero gevoel, van het kuikentje,  niet het haantjes gedrag? Je zou het bijna zeggen..
In elk geval wens ik ook jou en degenen die om je heen zijn waarvan je houdt, een mooie jaarwisseling en een gelukkig 2017. 
Groeten Jopie

Jopie Meerman

31 December 2016 om 09:41

Ook voor jullie een heel gelukkig jaar gewenst!

En ik heb weer genoten van deze blog, Han!

Tuinfluiter

31 December 2016 om 18:47

Ik heb geen Calimerocomplex, maar Zeeland mag best wel eens wat beter behandeld worden vanuit Den Haag. Rechtspraak, ziekenhuizen, politie, van alles een beetje minder. Zou dat komen omdat de Zeeuwen zo eerlijk zijn, niet zo gauw ziek worden of geen rottigheid uithalen? Laten we dat dan maar hopen voor 2017. TOOS

Toos van Holstein

03 January 2017 om 16:36

Even een re-reactie i.v.m. je opmerking op mijn blog. Jammer genoeg kun je maar 1 keer de titel van Briljanten Kunstenaar krijgen. Zo zijn de regels. Dus van Blijmoedig weer naar Briljant als titel gaat niet lukken. Maar ik kan natuurlijk wel proberen om blijmoedig briljante schilderijen te maken.  TOOS

Toos van Holstein

03 January 2017 om 20:55

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.