Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

341. De terugplasmuur

2 reacties

Twee keer achter elkaar een column waarin voor menselijke urine een hoofdrol is weggelegd. Dit is echt puur toeval. Het heeft hoegenaamd niets te maken met hobby's of voorkeuren. Een berichtje in de Bevelandse bijlage van de PZC gaf de doorslag. Hier moest ik iets over schrijven.

Een "terugplasmuur". Alweer een nieuw woord. Een nieuwe poging om tot het woord van 2016 te komen. Een primeur voor ons provinciestadje. We krijgen de eerste terugplasmuur in Zeeland. De wildplasser die op een uitgaansavond niet de moeite neemt om een toilet te kiezen in een horeca-aangelegenheid, maar die in een aangrenzend steegje zijn hoge nood de vrije loop laat, die gaat straks op z'n neus kijken. En dat is nog zwak uitgedrukt. De muur is bedekt met een zogenaamde pee-back-coating. Deze onregelmatige coating zorgt ervoor dat de urine teruggestuurd wordt naar de afzender. Broek en schoenen van de wildplasser zitten straks onder de urine en bij een sterke straal is het niet denkbeeldig dat de plasser de urine terug in het gezicht krijgt.

Apetrots deed de Goese burgemeester z'n verhaal. Met zichtbaar genoegen voorspelde hij de gebeurtenissen als een wildplasser tegen de bewuste muur zou urineren. Burgemeester Verhulst was zodanig enthousiast, dat ik hem ervan verdenk dat hij straks, op zaterdagavond laat, persoonlijk poolshoogte komt nemen van de argeloze wildplassers, die met een kletsnatte broek de rest van de stapavond moeten zien uit te zingen.
Ook het krantenartikel klonk enthousiast, al was het alleen maar de kop: "Wildplasser heeft straks natte broek". Gevolgd door een sappig verhaaltje over de gevolgen voor het mannelijk uitgaanspubliek die de duisternis van een steegje denken op te zoeken om even snel een illegale lozing te plegen.
Waar wordt de pee-back-coating aangebracht? Te beginnen bij het Papegaaistraatje, zeer geliefd bij wildplassers, die uit het volle licht van het uitgaansleven op de Grote Markt, in het geniep even sanitair willen. Op alle andere "populaire" muren wordt het goedje ook aangebracht. Alle hot-spots worden bewerkt. Nou ja, hotspots ..... veel warmer dan 37 graden Celsius gaat dat niet worden. Iemand met 40 graden koorts gaat niet stappen, die blijft thuis onder de wol liggen.

Een bedrijf uit Heiloo heeft de bewuste coating precies één jaar geleden op de markt gebracht. Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse is deze tot tevredenheid uitgeprobeerd in de binnenstad van Nijmegen.
Binnenkort wordt de Goese terugplasmuur ingewijd. Geen idee of daar nog uitgebreid aandacht aan wordt besteed. Ik kan me voorstellen dat daar enig ceremonieel vertoon bij komt kijken. De verantwoordelijke wethouder, iemand van het mannelijk geslacht, heeft zowel de portefeuilles "binnenstad" als "jeugd en onderwijs" in zijn pakket. Wat zou het leuk zijn als hij de eerste terugplasmuur mag inwijden. Ik zie het al voor me. Dat de wethouder mag proefplassen om te kijken of de coating het goed doet en dat hij daarbij, naast de natte broek, ook formeel nog een boete krijgt voor wildplassen. Deze boete wordt hem later kwijtgescholden vanwege de ceremoniële omstandigheden. De uitgenodigde pers van PZC en TVZeeland mag uit privacy-overwegingen alleen vanaf de achterzijde filmen en/of fotograferen. O, ja en de broek van de wethouder wordt gratis gestoomd. Wie dat betaalt? Nou gewoon, de burgers van Goes natuurlijk, via de gemeentelijke lasten, die iets zullen stijgen.

De Goese wildplassers gaan een dure tijd tegemoet. Als ze tijdens het plassen tegen de nieuwe coating alsnog betrapt worden door oom agent, dan worden ze dubbel gepakt. De boete voor wildplassen bedraagt op dit moment € 140 per gebeurtenis en daar komen nu de kosten bij voor het chemisch laten reinigen van een pantalon. Dit laatste bedrag is gelukkig niet al te hoog. Na enig googelen werd me duidelijk dat de firma Palthe dit klusje al wil opknappen voor € 8,00. Toch jammer van deze kosten. Voor hetzelfde geld kun je twee Belgische bieren opdrinken, maar ja, na het drinken van zo'n plas bier krijg je even later weer last van een blaas die op springen staat.

De Gemeente Goes is dus zeer in haar nopjes met de nieuwe maatregel. Voordeliger en effectiever dan een "verzinkbare" toiletzuil plaatsen op de Grote Markt. Dit betekent dat zo'n zuil een hele week ondergronds blijft, maar alleen op de uitgaansavonden (vrijdag, zaterdag en zondag) omhoog komt. Maar die komt er dus niet. De terugplasmuren moeten ervoor zorgen dat de uitgaanders "gewoon" in het café sanitair gaan.

Een andere maatregel van de Goese politici is het instellen van sus-teams. Dit zijn koppels met politieagenten die zich tussen het uitgaanspubliek mengen. Bij dreigende ruzie of geluidsoverlast komen zij in actie. Om de gemoederen te kalmeren roepen de leden van zo'n sus-team gewoon "Sssst !!! Sssst !!!" en dan zou het weer stil moeten zijn. Persoonlijk heb ik niet zo'n ijzersterk vertrouwen in de werking van deze maatregel. Zou het wel helpen? Dit moet zich nog bewijzen. We gaan het zien.

Zo, dit was de tweede achtereenvolgende column over het onderwerp wildplassen cq incontinentie. Eén ding kan ik mijn lezers beloven De volgende column gaat over een heel ander onderwerp. Beloofd!!!

2 reacties

Eigenlijk een beetje gezeik, wilde ik reageren. Maar dat meen ik niet hoor, het is een leuk verhaaltje.
Toch is er niks nieuws onder de zon wat betreft wildplassen . In Tholen staat er een monumentaal pand waar in een van de hoeken een hekwerkje gemaakt is, in Jugendstil-stijl, om plassen tegen de gevel tegen te gaan.

Maar jullie hebben het alleen over mannen die moeten plassen... 

Jopie Meerman

10 December 2016 om 13:53

Best een inventieve oplossing. Ik had er nog niet eerder van gehoord. Maar zou er zo geen waterbedeffect gaan ontstaan: je gaat verliggen en je hoort het water een stukje verderop klotsen! TOOS

Toos van Holstein

13 December 2016 om 17:29

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.