Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

340. Een onhandige autodief

1 reactie

Zo af en toe raadpleeg ik mijn iPad via de app van TV-Zeeland. Afgelopen weekend trok een geweldig grappige kop mijn aandacht: "DIEF PLAST IN BROEK NA STELEN BAKKERSAUTO"
Een geweldige oneliner. Wat was er aan de hand?
De bestelauto van de inmiddels beroemde bakker Dees uit Zaamslag was gestolen. Onbegrijpelijk dat een beginnende autodief de fout maakt om een auto met opdruk te stelen. Hoe kom je op het idee om juist die auto te stelen? Sorry, maar dan zit er een flinke steek los. De dader kwam zelf ook uit Zaamslag en dat dorpje ligt hemelsbreed slechts 10 kilometer van de Belgische grens vandaan, maar dat kan toch nauwelijks invloed hebben op het intelligentiequotiënt van de inwoners? De niet al te slimme autodief was met de gestolen bestelwagen naar het Belgische Zelzate gereden. Daar werd hij opgemerkt door een slimme Belg die zijn gedrag op z'n zachtst gezegd verdacht vond. Gelukkig stond het telefoonnummer op de achterkant van de bestelauto, dus een telefoontje naar Zaamslag was zo gepleegd. Slimme Belgen, ze bestaan dus ècht!!!

Inmiddels besloot de 50-jarige dief terug te rijden naar Nederland. Intussen begon deze dief 'm te knijpen. Heb ik wel de juiste auto gestolen? Had ik niet beter een ander modelletje kunnen kiezen? Eéntje zonder opdruk? Tussen Zelzate en Terneuzen kreeg hij het steeds benauwder. Van pure schrik liet hij aan de onderzijde alles lopen. Hij had geen tijd om de bus even te parkeren en de berm te bevochtigen. De opmerking "In je broek plassen van angst" berust dus op waarheid. Het positieve van het verhaal: hij had nog juist géén bolus gedrukt. En dat had ook makkelijk gekund. Hij zat tenslotte in de bestelwagen van de beste bolusbakker van Zeeland. Inspiratie genoeg lijkt me zo.
In Terneuzen werd de aspirant autodief door de politie gearresteerd. De auto werd teruggebracht naar de Zaamslagse bakker. De oplettende Belg in Zelzate kan een doos met Zeeuwse bolussen tegemoetzien. Helaas moest de bekleding van de bestelbus chemisch gereinigd worden omdat deze doordrenkt was met urine.

In je broek plassen van angst. Het bestaat dus echt. Hier volgt een waargebeurde geschiedenis uit het begin van de jaren '50 van de vorige eeuw. Ikzelf speel daarin een belangrijke rol.
Ik ben opgegroeid in oud-Middelburg, grofweg tussen de Oostkerk en de Koepoort. Een buurt die grensde aan het bosrijke bolwerk en aan de Veerse vest. Een ideaal speelterrein voor jongetjes tussen 5 en 10 jaar. Het was verboden om in de bosjes te spelen, maar dat konden we natuurlijk niet laten. Als ordebewaarder had de gemeente Middelburg een veldwachter aangesteld, een soort Bromsnor, die luisterde naar de naam Tollenaar. Zijn dagelijkse werkzaamheden beperkten zich tot het befietsen van de bolwerken en de singels om stoute jongetjes op het rechte pad te brengen.
De Middelburgse jeugd had een bijnaam verzonnen voor meneer Tollenaar: Tolletje Pik. Er was ook een rijmpje, waarvan ik de exacte bewoordingen ben vergeten. O, nee, ik weet ze alweer. Maar de rijmregels waren niet erg vleiend voor de wetsdienaar, dat kan ik u verzekeren. Oordeel zelf:

 
 Tolletje Pik
 Die zat in de slik
 Van drie meter dik
 En hij was nog getikt

De dichter van dit couplet weet ik niet meer. Nee, zelf was ik het niet. Het was niet een echt hoogstaand gedicht. Hier ga je de níet de Prijs der Nederlandse Letteren mee binnenhalen. Maar elk jongetje wat in die tijd in Middelburg is opgegroeid kent dit rijmpje.

Nu wordt het spannend.
Op een kwade dag speelde ik met drie andere vriendjes op het bolwerk in de bosjes. Aan de overkant, op de singel, werden we meneer Tollenaar gewaar, die op z'n gemakje zijn dagelijkse rondje fietste. We werden enigszins overmoedig, wetende dat er ongeveer twintig meter water zat tussen ons en de wetsdienaar. Luidkeels begonnen we het vierregelige gedichtje voor te dragen. Meneer Tollenaar deed alsof hij niks hoorde en fietste onverstoorbaar verder. Wij gingen intussen verder met ons spel.
Waar wij geen rekening mee gehouden hadden, gebeurde toch. Tolletje Pik was via de Koepoortbrug de vest overgestoken en had, fietsend over het bolwerk, koers gezet in de richting van die vier brutale jongetjes.
We waren ons van geen kwaad bewust, totdat er plotseling twee lange geüniformeerde benen vlak naast ons stonden. Tolletje Pik was stiekem de bosjes binnengewandeld, nota bene òns domein!!! "Wat zijn wij hier aan het doen?" klonk het op barse toon. En toen gebeurde het. Het leek wel afgesproken. Op hetzelfde moment plasten we alle vier spontaan in ons broek van angst. Een vorm van groepsincontinentie. Als ik de enige broekplasser was geweest, dan had ik dit verhaal, uit schaamte, niet wereldkundig gemaakt, maar in dit geval heb ik daar geen moeite meer. Het verhaal was nòg veel leuker geweest als ook de wetsdienaar een spontane aanval van incontinentie had gekregen... In column 19 heeft u ooit kunnen lezen dat wij toen naar het politiebureau werden begeleid en dat we aldaar alle fietsen van alle dienders hebben moeten poetsen.

Maar de moraal van het verhaal: in je broek plassen van angst bestaat dus echt.

Terug naar de klunzige autodief. Eigenlijk is hij een beetje zielig. Ik voel de behoefte opkomen om, speciaal voor aspirant autodieven, een soort reglementje te maken, waar ze zich maar beter aan kunnen houden, een soort handleiding voor autodieven:
- probeer tijdens de diefstal eventuele getuigen te vermijden
- rijdt voldoende afstand, gemeten vanaf de plaats delict, alvorens de gestolen auto ergens te parkeren
- verwissel zo snel mogelijk de nummerborden om herkenning te voorkomen
- steel NOOIT een auto met opdruk

En als ik dan toch bezig ben met het schrijven van handleidingen, dan kan deze er ook nog wel bij:
"Zeven manieren om je plas op te houden"

1 reactie

Dat verhaal van die autodief is geweldig. De werkelijkheid is vaak niet te verzinnen, dat doet die werkelijkheid zelf wel.

Toos van Holstein

06 December 2016 om 18:16

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.