Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

339. De jaarlijkse zwartepietendiscussie

3 reacties

Een jaarlijks terugkerend fenomeen. Dit is echt de allerlaatste keer dat ik er iets over schrijf. Beloofd is beloofd. U kunt trouwens rustig verder lezen, er komen ook nog wat andere zaken aan de orde.
Onlangs kochten we alvast een nieuwe kalender voor 2017. Bij het doorbladeren wisten we niet wat we zagen. In het vakje 1 september 2017 stond met duidelijke letters "START ZWARTEPIETENDISCUSSIE" en in het vakje 6 december 2017 stond "EINDE ZWARTEPIETENDISCUSSIE". Ècht waar, niet te geloven. Dit is dus met recht een terugkerend item.

Vorige week voer de Sinterklaasboot vlak langs het raam van ons appartement de Goese haven binnen. Zoals elk jaar was het weer een groot feest en zoals elk jaar waren er uitsluitend zwarte Pieten te bewonderen. En zo hoort het ook. Laat het alsjeblieft zo blijven. Geen roetveegpieten of andere varianten of mutanten.
Later, in de binnenstad, was het zoals elk jaar groot feest. In de winkelstraten dansten de zwarte Pieten en deelden snoepgoed uit aan de Goese jeugd. Plotseling kwam er een uit de kluiten gewassen Piet op mij af, legde zijn arm om mijn schouder en riep luidkeels: "Dit is mijn oude wiskundeleraar. Wil er iemand een foto maken?" Natuurlijk hebben ook Pieten baat bij het vak wiskunde. Wat dacht u van het budget van Sinterklaas in relatie tot de vele verlanglijstjes? De bewuste foto is gemaakt en circuleert nu ergens op Facebook. Vanwege de donkerbruine schmink kon ik mijn oud-leerling niet zo snel herkennen...

In 2014 heeft de Jamaicaanse Verene Sheperd, namens de VN, voor het eerst openlijk haar ongenoegen geuit over ons Sinterklaasfeest, met name over de kleur van de hulpjes van de Sint. Ze heeft alles in het werk gezet om ons jaarlijks culturele kinderfeest om zeep te helpen. Vorig jaar kreeg zij daarbij hulp uit onverwachte hoek.
Mevrouw S.S. van de politieke partij DENK was het volledig eens met de Jamicaanse: zwarte Piet mocht niet zwart zijn. Dit riekt naar slavernij. Dat mevrouw S. van die vervelende initialen heeft, daar kan ik ook niks aan doen. Dat is de schuld van de ouders.
Mevrouw S.S. maakt zich niet geliefd met haar heksenjacht tegen zwarte Piet. De reacties op Twitter en Facebook liegen er niet om.

Maar ook bij andere gelegenheden worden er harde noten gekraakt. Jeroen Pauw had VVD-coryfee Halbe Zijlstra uitgenodigd voor zijn dagelijkse talkshow. Het onderwerp was deze keer niet politiek. Halbe Zijlstra vond dat de veranderingen van zwarte Piet wel wat geleidelijker ingevoerd moesten worden. En dat wilde hij die avond best wel even komen toelichten.
Jeroen Pauw had toen een heel gemeen plannetje bedacht. Hij had op diezelfde avond de notoire zwartepietenhaters Sophie Hilbrand en Anousha Nzume uitgenodigd aan diezelfde tafel. Ondanks al zijn retorische ervaring kreeg Halbe deze keer geen poot aan de grond. Het gemene lachje van Jeroen Pauw deed de rest. Als dat lachje verschijnt bij Jeroen, berg je dan maar, dan is de bewuste gast het haasje. Het was een vooropgezet plan om Halbe die avond onderuit te schoffelen. En aldus gebeurde.

Laatst was mevrouw S.S. te gast bij een talkshow en toen deed zij een opmerkelijke belofte. Na 6 december 2016 gaat zij zich serieus gaan bemoeien met pretpark de Efteling om ook daar het racisme met wortel en tak uit te roeien. Heeft mevrouw S.S. geen andere taken bij politieke partij DENK, behalve het om zeep helpen van oer-Hollandse tradities?
Wat is er aan de hand in de Efteling? Het gaat om de attractie Carnaval Festival, waarin de bezoekers (lees: kinderen), gezeten in een soort gondeltje, langs alle volkeren van de wereld geleid worden. Dit alles onder het "genot" van een irritant liedje, dat zich nog jarenlang in je kop nestelt.
Het probleem van mevrouw S.S. laat zich het best omschrijven met het volgende zinnetje: DE RACIALE KENMERKEN VAN DE FIGUREN UIT CARNAVAL FESTIVAL ZIJN TE GEPRONONCEERD.

Deze onbegrijpelijke volzin betekent:
De oogjes van de poppetjes uit China staan een beetje scheef. Een beetje tè scheef. Ze staan zeker 20 graden uit het lood en dat mag maximaal 10 graden zijn. Meer dan 10 graden valt onder discriminatie. De lippen van de Afrikaanse negerpoppetjes zijn veel te dik aangezet. Er is veel te veel botox ingespoten. De Chineesjes zijn te geel en hebben hamstertandjes, de roodhuiden zijn te rood, de Afrikaantjes zijn te zwart. Onvermeld wordt dat ook Europeese poppetje stereotiep uitgebeeld worden.
De Nederlanders poppetjes lopen op klompen, de Duitse poppetjes zijn gekleed in Lederhosen en drinken grote pullen bier, de Franse mannetjes dragen alpinopetjes en de Franse vrouwtjes zien er prostitueeachtig uit. Over stereotiep gesproken.
Bovendien is Monsieur Cannibale zwart en volgens mevrouw S.S. is dit een flagrante belediging. Monsieur Cannibale moet zo snel mogelijk blank worden, ondanks het feit dat er nog nooit een blanke menseneter gesignaleerd is.
Er staat de Efteling een complete metamorfose te wachten, als het aan mevrouw S.S. ligt.

Jaren geleden verdwenen de negerzoenen en de jodenkoeken en mochten we geen afrikaantjes meer planten in onze siertuin. En nu is de Efteling aan de beurt.

Op een enkel punt ben ik het soms eens met onze "vernieuwers".
Het vernoemen van straten en pleinen naar de heer J.P. Coen moet afgelopen zijn. Deze grootste boef uit de Vaderlandse geschiedenis moet NIET herdacht worden. Zijn standbeeld in Hoorn is al een keer onderuit getrokken. Ik wil niemand op het idee brengen, maar het mag van mij nog een keer "spontaan" van z'n sokkel vallen.
Michiel de Ruijter en Piet Hein (en anderen) mogen wat mij betreft in ere blijven. Hun daden moeten gezien worden in de tijdgeest van toen.

Eén zinnetje uit één sinterklaasliedje móet gewijzigd worden:
"Ook al ben ik zwart als roet
Ik meen het toch goed"
Dit is pure discriminatie. Het suggereert dat zwarte mensen het niet goed met ons voor hebben. Dit kan echt niet. Omgooien dit lied!!!

Maar voor de rest blijven ze van ons kinderfeest af.

De volgende vraagstelling is ietwat dubieus:
"Willen jullie méér of minder zwartepietenhaters?" , "Minder, minder, minder!!!"
Even afwachten hoe het proces Wilders afloopt. Als het meevalt voor de PVV-leider, dan zet ik deze vraagstelling alsnog op Facebook.

3 reacties

Sint kwam vandaag in Poortvliet langs.

En natuurlijk met een heleboel ZWARTE Pieten.

Zo hoort het toch zeker?

Tuinfluiter

27 November 2016 om 19:47

Helemaal mee eens !!!!

 

han44

27 November 2016 om 20:21

Tja, al die politieke correctheid die tegenwoordig hoogtij viert! Waarom moet alles uit het verleden gezien worden met de bril van het heden? Ik denk dan maar "resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst". Wat dat dan verder in deze context ook mag betekenen . TOOS

Toos van Holstein

30 November 2016 om 19:07

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.