Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

333. Bezuinigen

7 reacties

Ons provinciestadje moet bezuinigen en niet zo weinig ook. Ze hebben afgelopen jaren wat pech gehad met de Goese Schans, ze krijgen wat minder geld uit Den Haag, kortom er móet nu een bezuinigingsronde komen.
Tja, hoe gaan we dat oplossen? De gemeentelijke lasten verhogen, de uitgaven snoeien door subsidies te bevriezen, de hondenbelasting opnieuw invoeren. Zou er naast hondenbelasting ook ruimte zijn voor kattenbelasting, caviabelasting en parkietenbelasting? Het voordeel van hondenbelasting is de bewijslast. Als een BOA (Buitengewoon Opsporings Ambtenaar) keihard op de deurbel drukt van een mogelijke hondenbezitter, dan begint het belastbaar object spontaan te blaffen. Bij cavia's ligt dat een stuk moeilijker.
Even serieus nu. Hoe neem je maatregelen die draagvlak hebben? Wat zouden de burgers er van vinden?

Toen kwam er iemand in het Goese Stadskantoor met een lumineus idee, werkelijk verbluffend. We zetten alle mogelijke bespaarmaatregelen op een rijtje en we maken er een enquète van en we vragen het aan de bewoners zelf. Dit is een enorm slimme zet. Als er later onrust komt over een dubieuze bezuinigingsmaatregel dan kan het college achteroverleunen, de handen letterlijk in onschuld wassen en zeggen: "De inwoners hebben het zo gewild". Je moet er maar opkomen.

De enquète was niet echt een doorslaand succes. Van de ruim 37.000 inwoners hebben precies 1977 inwoners de moeite gedaan om zich door de vragen heen te worstelen. Omgerekend is dat ongeveer 0,5% en dat is bijzonder weinig. Maurice de Hond zal hierbij de wenkbrauwen ophalen. Niet echt een representatieve steekproef. Maar de resultaten worden door de Goese politici uiterst serieus genomen. Hoewel......dat klopt niet helemaal. Luister maar:
Als nummer één op de bezuinigingenvoorstellen had het 1977-koppige publiek gekozen om nu maar eens wat minder geld uit te geven aan stadspromotie, met een mooi woord citymarketing genoemd. Loes Meeuwisse reageerde als door een adder gebeten:
"Bezuinigen op het promoten van Goes, dat ziet het college nou nèt níet zitten", aldus wethouder Meeuwisse, tevens voorzitter van de stichting Goes Marketing. Een hele vreemde reactie. Waarom stond dit item dan in de mogelijke lijst met bezuinigingen? Laat het dan gewoon weg!!! Nadat Loes werd geconfronteerd met deze vreemde reactie, had ze haar antwoord klaar: "Het korten van Goes Marketing (wat het college niet van plan is, ondanks de enquête) zou contraproductief zijn voor de huidige succesvolle samenwerking tussen gemeente, ondernemers, bedrijfsleven en externe partijen" Wat een prachtige volzin.

Op de tweede plaats in het kader bezuinigingen had "het publiek" gekozen voor afbouwen van de subsidie voor het Historisch Museum de Bevelanden. Bij deze keuze bleef Loes Meeuwisse oorverdovend stil. Eigenlijk had haar zinnetje precies 4 woorden langer kunnen zijn: "Bezuinigen op het promoten van Goes, ÈN OP HET MUSEUM, dat ziet het college nou nèt níet zitten". Maar nee, er kwam niets.
Dat het museum genoemd zou worden is niet vreemd. De gemiddelde Nederlander, dus ook de gemiddelde Zeeuw, dus ook de gemiddelde Goesenaar kijkt trouw naar TV-programma's als "Heel Holland Bakt" en "Boer Zoekt Vrouw" èn is er volledig van overtuigd dat er op "cultuur" nog veel te bezuinigen valt. In reformatorische kringen is dit percentage nog véél en véél hoger. Daar is "cultuur" een vies woord. Vraag dat maar aan Podium Reimerswaal dat jaarlijks op moet boksen tegen een meerderheid van onwillige politici.

Het resultaat van het hanteren van de botte bijl ten aanzien van de subsidie voor het museum is ronduit desastreus. Het is niet denkbeeldig dat al in 2017 het doek valt voor het Historisch Museum de Bevelanden. "Waarom doen ze niet aan crowdfunding?" hoor ik u denken. Nou, dat doen ze al. Maar het woord crowdfunding is géén toverwoord. Het is géén geldmachine. Meestal valt de opbrengst zwaar tegen.

Waarom is het een ramp als het Historisch Museum de Bevelanden zou verdwijnen?
Een stad als Goes, zónder museum is eigenlijk volstrekt ondenkbaar.
Het Goese museum is van alle Zeeuwse musea het meest actief op het gebied van wisseltentoonstellingen, ook moderne kunstenaars krijgen een podium, zoals onlangs Reinier de Munck en Jorien Brugmans.
Het Goese museum is een begrip op het gebied van merklappen, quilts en andere textiele werkvormen. Van heinde en verre komen bezoekers naar het museum de Bevelanden of naar de jaarlijkse kerktentoonstelling.
Het museum ontvangt ieder jaar meer dan 2000 basisschoolleerlingen; dat is voor velen de eerste kennismaking met cultuur.
Busreisjes doen steeds vaker het museum aan. Na het museumbezoek zwermen deze mensen de stad in en gaan ze daar eurootjes uitgeven.

Wat gaat er met de collectie gebeuren? Zijn de Goese Schuttersstukken van de Goese Schutterij straks in een ander museum te bezichtigen buiten de provincie? Of wordt het nog erger? Dat de hele collectie de komende honderd jaar terechtkomt in één of ander stoffig depot.
En wat gaat er met het gebouw gebeuren? De 45e kapsalon van de stad? Goes spant de kroon wat betreft het aantal kapsalons. Of de zoveelste tattooshop? Ruimte genoeg in al die zalen waar vroeger de historie van de stad Goes getoond werd, of waar alle vroegere overstromingen werden getoond die de Bevelanden door de eeuwen heen geteisterd hebben. In de Zwarte Zuster Zaal is best ruimte voor een gelegaliseerde wietplantage, gecontroleerd door de Goese overheid.

Hoe zal het Goese college reageren op de sterfhuisconstructie. Zal het de handen in onschuld wassen, zoals voorspeld? "Tja, dit is de wens van de inwoners...."
Heb ik destijds ook gestemd? Jazeker, ik was één van de 1977. En ik was vóór handhaving van de subsidie aan het museum. Maar daarmee was ik een roepende in de woestijn, een soort brulaap in de Sahara.
Wat ik me nog even afvraag, zou die digitale enquête de Gemeente Goes geld gekost hebben? Dat is nauwelijks voor te stellen, een paar computervraagjes aan de bewoners stellen, dat kan toch niet zo duur zijn?

Tot slot nog een verhaaltje uit vroeger tijd. Vóór 1970 werd de Stadshaven van Goes afgesloten door een vaste brug, met een hele lage opening. Geen boot kon erin of eruit. Er gingen stemmen op om de haven te dempen ten faveure van een parkeerterrein. Zie de situatie in Bergen op Zoom. De tranen springen je in de ogen.
Maar toen was er die Goese wethouder. Hij had een heel ander plan. We vervangen de vaste brug door een ophaalbrug en de Stadshaven wordt een jachthaven. Een gouden gedachte. De raad ging akkoord. In 1974 kwam de Sint Maartenbrug. Deze haven is nu hèt pareltje van Goes. De mooiste stadshaven van Nederland, die drommen toeristen trekt. Eigenlijk verdient deze wethouder een standbeeld in de buurt van de Stadshaven. Jammer dat dit er nooit van gekomen is.

Een soortgelijk eerbetoon zie ik zitten voor onze jongste wethouder Derk Alssema. Hij heeft o.a. "cultureel erfgoed" in zijn portefeuille. Als hij zijn collega-wethouders èn de raad ervan kan overtuigen dat het Historische Museum de Bevelanden moet blijven, dan verdient hij een standbeeld, nou ja, een borstbeeld gaat het worden, vanwege de financiën. Het beeld komt te staan op het pleintje achter het poortje naast het museum. Onderschrift: Deze wethouder heeft in 2016 het museum van de ondergang gered.

En nog een stapje verder: het pleintje wordt omgedoopt tot het DERK ALSSEMAPLEIN.
Ere wie ere toekomt. Zo jong nog en toch al een borstbeeld èn een straatnaam. Gewèldig.

 

7 reacties

Volgens mij ben je een van de echte meedenkers in Goes. Dat de gemeente, het net als zoveel andere moeilijk heeft, staat buiten kijf. Het probleem is echter, wanneer we als inwoners met een initiatief komen is de pap meestal al gestort en kunnen/willen ze niet ingaan op de gedane suggesties. 
Helaas pindakaas.
Diegene die de jachthaven 'verzon', is die nog onder jullie ? Want daar heb je wat aan. 
Succes met je mooie woonplaats!!

Jopie Meerman

13 October 2016 om 09:29

Ik ben nog druk in de Krantenbank Zeeland aan het neuzen wie die slimme Goese wethouder was.

han44

13 October 2016 om 11:30

't Is altijd hetzelfde liedje, bezuinigen op cultuur. Maar stel nou eens dat er een plan te bedenken is waardoor al die toeristen die naar de haven komen ook naar dat museum gaan? Zou er dan niet al veel gewonnen kunnen worden? TOOS

Toos van Holstein

13 October 2016 om 17:46

Op de haven staat een paal met verschillende bordjes. Op één van de bordjes staat: Historisch Museum de Bevelanden (díe kant op!!!!!).

han44

13 October 2016 om 19:02

Mooi verhaal. Bij de redenen om het museum open te houden, mis ik echter educatie! Ruim 2000 basisschoolleerlingen werden afgelopen schooljaar een morgen op het museum ontvangen om kennis te maken met de geschiedenis en het culktureel erfgoed met op de leeftijdsgroep passende programma's, die dan ook n og aansluiten bij de lesprogramma's op de scholen zelf. Alleen dit ios al een reden dat het museum moet blijven: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!

bas51@zeelandnet.nl

01 November 2016 om 14:30

Een fantastisch verhaal, Thomasvaer! Waarom altijd weer bezuinigen op cultuur en met name wel op ons schitterende museum??? Wil men dat persé  om zeep helpen? Zo'n mooi cultureel hart: de Maria Magdalenakerk, straks het hotel met d eonderaardse gangen, nu al 166 jaar ook ons Museum. Allemaal vlak bij elkaar. Neem je daarvan éénschakel weg, dan is de historische ketting gebroken. Maar: kop op, met z'n allen!!

 

Cees van den Bovenkamp, vrijwilliger-rondleider, al jarenlang...en secretaris van de Vereniging 'Vrienden van het Historisch Museum'.

cvdb@zeelandnet.nl

01 November 2016 om 15:06

Ik heb alsnog het punt van de ruim 2000 basisschoolleerlingen toegevoegd; dat hoort er inderdaad bij.

han44

01 November 2016 om 20:01

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.