Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

330. Columns schrijven

2 reacties

Is het u ook opgevallen? Het aantal columns in de lokale kranten overstijgt tegenwoordig het aantal nieuwsfeiten. Als je de PZC erop naslaat zie je dat het column-gehalte de laatste jaren explosief is gestegen. Waar halen die mensen de inspiratie vandaan? Op bladzijde 2 staat dagelijks een Zeeuwse column door een echte Zeeuw geschreven. De volgende schrijvers mogen ieder één dag voor de invulling zorgen:

Maandag: Marleen Blommaaert
Dinsdag: Ernst Jan Rozendaal
Woensdag: Jan van Damme

Donderdag: Willem van Dam
Vrijdag: Maan Leo
Zaterdag: Maikel Harte

Ze zijn echter wel aan één restrictie gebonden: hun column mag maximaal 400 woorden bevatten. Waarom? Anders past hun stukje er niet in. Als collega-columnist ben ik altijd zeer geïnteresseerd naar hun onderwerpen. Daarom lees ik ze allemaal, zonder uitzondering. Hele interessante stukjes, vaak over Zeeuwse onderwerpen. De enige die wel eens voor beroering zorgt is de vrijdagse Maan Leo, niet te verwarren met Leo Maan. Zij wil zo af en toe nog wel eens een controversieel onderwerp bij de kop pakken, wat soms leidt tot minder vriendelijke ingezonden stukjes van haar lezers.

Zo was zij laatst heel erg kritisch over al die tussengelegen treinstationnetjes tussen Bergen op Zoom en Middelburg. Toen NS en ProRail nog vriendjes waren ondernam zij ooit deze treinreis. Maar waarom moet elke trein nou zo nodig in al die gehuchten stoppen? Geïrriteerd gebruikte zij zelfs het woord negorijen bij het noemen van Rilland, Krabbendijke, Kruiningen, Kapelle en Arnemuiden. Ja, dan kun je erop wachten. De boze ingezonden brieven waren talrijk. Enigszins geschrokken besloot Maan Leo om het goed te maken. Ze nam de trein, stapte uit in Rilland, wandelde naar het dorp en schreef een positieve column over dit dorp onder de naam "Terra Incognita (1)". Deze actie werd vervolgd in de bijlagen "Terra Incognita (2)" tot en met "Terra Incognita (5)", met als onderwerp de dorpen Krabbendijke, Kruiningen, Kapelle en Arnemuiden.
Een hele slimme en vindingrijke oplossing om het geschonden vertrouwen weer te herwinnen.

Behalve onze Zeeuwse columnisten zijn er nog meer schrijvers die één of meerdere keren per week hun mening schrijven.
Nynke de Jong is één van hen. Zij schuwt geen heikele onderwerpen. Ze is zeer kritisch over de actie van drogisterijketen Kruidvat, die jonge meisjes ervan wilde overtuigen dat een intiem vrouwenlichaamsdeel wel wat deodorant kan gebruiken. "Soms is water daar niet genoeg". Complete onzin vond Nynke en die mening deelde ze met de Nederlandse krantenlezers. Het is te hopen dat de doelgroep (jonge onzekere tienermeisjes) hiermee ook bereikt werd. Kruidvat was "not amused" met deze openhartige mening van Nynke.

Oud-wielrenner Thijs Zonneveld is een veelproducent tijdens sportevenementen: iedere dag rolt er wel een humoristische column uit zijn kroontjespen. Zou die man nooit slapen 's nachts? Laatst had hij hooglopende ruzie met de Engelse wielrenner Mark Cavendish, die hij in z'n column oneerlijk fietsgedrag verweet. Het liep met een sisser af.

Columnist Özcan Akyol is zeker geen fan van Erdogan, dat blijkt uit alles wat hij schrijft. Het zou voor hem verstandig zijn om NIET het vliegtuig naar Istanbul te nemen. Zeker weten dat hij halverwege de vliegtuigtrap al gearresteerd wordt. Özcan is één van mijn favoriete columnisten. Meestal ben ik het helemaal met hem eens. Ook wat betreft dictator Erdogan (ik ga dus zelf ook maar niet naar Istanbul, voor de zekerheid).

Schrijfster en actrice Marjan Berk schrijft, ondanks haar leeftijd (84), verfrissende verhaaltjes over zeer gevarieerde onderwerpen. Zij woont in het allermooiste natuurgebied van Nederland: de Weerribben. Daar heeft ze een huisje aan de Kalenbergergracht dat alleen per boot te bereiken is. Het is voor haar niet te hopen dat ze zelf moet roeien. Maar zij vindt daar wel de rust om aan haar pennenvruchten te werken.

Halina Reijn, Nederlandse actrice en schrijfster, schrijft ook wekelijks een stukje. Eén van haar laatste columns wekte commotie. Tijdens een vliegreis naar de laars van Italië werd ze aangestaard door publiek. Dat is de prijs van de populariteit. Ze vergeleek haar "fans" met starende zeekoeien. Ze was niet blij met de aandacht: onbetaald staren in plaats van met een ticket in de hand een zaal vullen. Deze column kwam haar op boze reacties van collega's te staan

- Anniek van den Brand is onlangs toegetreden tot het clubje columnisten. Het is nog even wennen.
- Tommy Wieringa is schrijver van beroep. Als ik zijn column lees, dan haak ik wel eens af. Soms heb ik geen idee wat hij bedoelt of waar hij heen wilt. Dat zal aan mij liggen.
- Paul de Leeuw schrijft luchtige humoristische columns. Hoe kan het ook anders.
- Hugo Borst schrijft soms een column over sport èn hij produceert iedere week een aandoenlijk verhaaltje over zijn demente moeder.
- Hanina Ajarai, compleet met hoofddoekje, schrijft gematigde stukjes over islam gerelateerde onderwerpen.
- René Diekstra schrijft over wetenschappelijke en politieke zaken. Bij hem haak ik ook wel eens af. Een beetje te intelligent voor een simpele burger zoals ik.
- Vincent Bijlo schrijft over cultuur, radio en TV.
- Monica Beek komt over als een 100% geëmancipeerde vrouw als zij schrijft over partner en gezinsleven in &magazine.

Het is een illusie om te denken dat iedereen je column waardeert. Dat kan niet, zoveel hoofden zoveel zinnen. Ik besef me dat terdege. Wat mezelf betreft: echte negatieve geluiden heb ik nog nooit gehoord. Misschien is men te beleefd om zulke meningen te spuien. Het meest vervelende tot nu toe was die rare man uit Nijkerk, die beweerde dat ik zijn foto van een spiegelei gejat had. Was het dan zo'n bijzonder spiegelei? Nee, het was een gewoon spiegelei, zoals u en ik ook wel eens produceren.

Waar ik mijn onderwerpen vandaan haal? Een artikel uit de krant, een bladzijde op teletekst, een gebeurtenis op straat. Of iets van vroeger. Ik betrap me er steeds vaker op dat ik terugval op vroeger. Dat zal de leeftijd zijn.
Soms krijg ik een idee van een lezer: "Zou je daar niet eens over schrijven?"

Heeft u toevallig een idee voor een volgend onderwerp? Ik hou me aanbevolen...

2 reacties

Helaas... een idee heb ik niet, maar jouw columns worden wél zeer door mij gewaardeerd, hoor!

Tuinfluiter

25 September 2016 om 10:56

Dat heb je allemaal heel aardig op een rijtje gezet. Tja, columnisten zijn inderdaad in de mode. Maar ik zou toch graag veel meer achtergrondartikelen in de PZC zien. Echte journalistiek dus. Als jij daar in duikt, kun je dat ook zonder die beperking van 400 woorden. TOOS

Toos van Holstein

28 September 2016 om 20:05

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.