Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

329. Powernapruimte

1 reactie

Kent u het woord powernapruimte? Ik had er nog nooit van gehoord. En mijn tekstverwerker ook niet, er kwam spontaan een rood streepje onder.
Een bedrijfje in Bergen op Zoom heeft zo'n speciale powernapruimte. Een POWERNAP betekent letterlijk: een slaapje om weer op krachten te komen. In de ruimte staat een speciale ligstoel, het licht kan gedimd worden, een rood lampje boven de deur, ten teken dat de stoel bezet is. Niet storen, betekent dat lampje.
Er is ook een koptelefoon beschikbaar, waarmee je op de klanken van het adagio uit het vijfde pianoconcert van Ludwig van Beethoven heel langzaam in een diepe slaap sukkelt.
De minuten in de PNR (Powernapruimte) worden gewoon doorbetaald (deze afkorting niet te verwarren met P&R, dat is heel wat anders).
In het bedrijf in Bergen op Zoom is de afspraak om de slaapsessie maximaal 25 minuten te laten duren. Wat gebeurt er na die 25 minuten? Gaat er dan een sirene af, of krijgt de slaper een stroomstoot? Dat wordt nog niet helemaal duidelijk. Het is wll mogelijk om bij extreme vermoeidheid een tweede of een derde slaapje op dezelfde dag te programmeren.

Een slaapje tussendoor tijdens je werk. Wat een weelde. De gemiddelde Nederlander is per etmaal acht uur op z'n werk en zestien uur thuis. De rustmomenten dienden tot nu toe plaats te vinden tijdens die laatste 16 uren. Zo was het vroeger, niet beter te weten.
Alleen voor ambtenaren werd wel eens een uitzondering gemaakt. Kent u dat afgezaagde grapje over de ambtenaren? "Ambtenaren zijn de ideale echtgenoten. Als ze 's avonds thuiskomen hebben ze geen slaap meer èn hebben ze de krant al gelezen. Ze zitten dan boordevol met energie"

Terug naar de PNR.
Zou er ook misbruik van gemaakt kunnen worden van de powernapruimte? Dat één van de jonge kantoormedewerkers samen met de koffiejuffrouw in die éne ligstoel onoorbare handelingen aan het beoefenen is? Het lichtje staat op rood. Er kan niemand anders binnenkomen. Rood betekent BEZET.
In tegenstelling tot op de Amsterdamse Wallen: rood betekent daar BESCHIKBAAR. Heel verwarrend allemaal.
En stel dat een stuk of vijf werknemers op hetzelfde moment gebruik willen maken van de powernapruimte. Er staat helaas maar één stoel. Het alternatief is het openstellen van een speciale slaapzaal voor powernappers.

Zorgverzekeraar Het Zilveren Kruis heeft het verschijnsel "powernap" bedacht. Ze hebben een slaaponderzoek uitgevoerd in samenwerking met het Nipo. 's Avonds laat nog de mail checken, zorgen maken voor de volgende dag, liggen te woelen door problemen op het werk. Er zijn genoeg redenen dat werknemers gestrest en oververmoeid op het werk verschijnen. Eén op de zeven werknemers heeft zich wel eens ziek gemeld wegens slaaptekort. Mannen leiden aan slapeloosheid door problemen op het werk, vrouwen piekeren vaker over privésituaties. Een powernap tijdens kantooruren is dan de uitkomst. Uiteindelijk komt dit ten goede aan de functionaliteit en de effectiviteit van de werknemer, althans volgens Het Zilveren Kruis.
Ook voor leidinggevenden kan een tukje op het werk wonderen doen.

Genoemde zorgverzekeraar gaat nog een stapje verder: "Elk gerenommeerd bedrijf zou een slaapcoach in dienst moeten nemen".
In mijn optiek is een slaapcoach, oftewel couchette, een soort coupé in de trein waar je onder extreme omstandigheden een poging doet om aan enkele minuten slaap te komen, terwijl de trein hevig schommelt en over wissels dendert en je coupégenoten een serieus snurkprobleem vertonen. Ooit hebben wij in de nachttrein naar Praag in een couchette gelegen. Toen we eindelijk in slaap vielen werden we om 6 uur 's morgens hardhandig gewekt door de Tsjechische douane. Paspoorten alstublieft.

Een slaapcoach is echter heel wat anders. Het is een werknemer die zich bezighoudt met het slaapgedrag van alle medewerkers, met als doel dat ze dankzij een gezonde nachtrust waardevoller zijn voor het bedrijf.
Wat ligt er allemaal op het bordje van een slaapcoach? Hij houdt vergaderingen o.a. over antisnurktherapien, slaapsessies en rollenspellen. De slaapcoach komt bij iedere werknemer op huisbezoek. Daar controleert hij of de matrassen goede vering hebben. Of de overgordijnen in de slaapkamer goed sluiten. Of er geen hinderlijke achtergrondgeluiden zijn, zoals bijvoorbeeld de mauwende kat van de buurvrouw of het hinderlijke getik van een pendule. En de slaapcoach heeft het beheer over de powernapruimte, maar dat spreekt vanzelf.
Het MKB aarzelt nog een beetje. Brengt zo'n slaapcoach z'n geld wel op? Er moet een extra werknemer in dienst genomen worden met een riant salaris en doorgroeimogelijkheden tot hoofd-slaapcoach Dat alles is vastgelegd in de CAO voor slaapcoaches en er is een eigen pensioenfonds met een goede dekkingsgraad.
Wat ik me afvraag: is er in Nederland een opleiding tot slaapcoach? Bestaat er een studie Slaapwetenschappen? Of is er de faculteit Sleep Science aan de Roosevelt Academy te Middelburg?

Gaan we het meemaken dat er op elk bedrijf of instelling een PNR komt? Even terugdenkend aan mijn vroegere onderwijsperiode zie ik wel de mogelijkheden dat een docent zich tijdens een vrij uurtje terugtrekt in de slaapruimte om even later, boordevol nieuwe energie, een twintigtal opgeschoten pubers de geheimen van de wiskunde probeert bij te brengen.
De moderne tijd doet zijn intrede. En we waren al zo modern in de jaren '90. Op onze school hadden we een echte "kolfkamer". Een geblindeerd lokaal waar de jonge moeders in ons docententeam hun teveel aan moedermelk in alle privacy kwijt konden. Een beetje spottend noemde ik deze ruimte destijds het Kolveniershof, vrij vertaald naar de naam van één van de Goese straten. Dat was een beetje oneerbiedig, geef ik nu zelf toe. Ik heb er spijt van.

Nog een laatste voorstel. Wijzig het woord POWERNAPRUIMTE in POWERNAPROOM. Als je dan toch Angelsaksisch bezig bent, hou dit dan vol tot het einde...

1 reactie

Ik zou zeggen gewoon 's avonds op tijd naar bed, niet tot ik weet niet hoe laat naar tv kijken of met de social media bezig zijn, gewoon jezelf rust geven buiten normale werktijden om. Zouden we dan nog zo'n speciale ruimte nodig hebben? trouwens wel goed voor de werkgelegenheid, zo'n slaapcoach per bedrijf. Want dan hebben we natuurlijk ook een slaapuniversiteit en slaapprofessoren nodig met bijbehorende P&R. TOOS

Toos van Holstein

20 September 2016 om 17:36

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.