Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

326. Fietsen langs de Linge

2 reacties

Hoe snel kan het gaan. Je parkeert de auto in een woonwijkje van het piepkleine dorpje Spijk (bij Arkel), je laadt de fietsen van de drager en je bent nog geen 100 meter op pad of je staat oog in oog met één van de kleinste fietspontjes van Nederland. Gelukkig dat er een fietsbordje stond, anders hadden we het niet gevonden. De pont ligt aan de overkant en om de aandacht van de pontbaas te trekken moet je een claxon induwen, die het geluid van een zwaar verkouden kikker probeert na te doen. Even later heb je veel gemak van je Zeeuwse zeebenen, als je je staande moet houden op het wiebelige pontje.

We waren het al lang van plan, mijn oudste dochter en ik. Een paar fietsdagen door een mooi gedeelte van Nederland. Het is uiteindelijk de Linge geworden, dat pittoreske riviertje dat door de Betuwe kronkelt. Via Facebook en Whatsapp werd het thuisfront zeer regelmatig op de hoogte gehouden van onze vorderingen.

Op nauwelijks 4 km van ons beginpunt fietsten we langs hotel Cosmopolite op de dijk bij Kedichem.
De plaats waar Janmaat met zijn Centrumpartij in 1986 letterlijk uitgerookt werd. Na de brand is het hotel opnieuw opgebouwd, maar het is nooit meer wat geworden. Ondanks het prachtige plekje, pal aan de rivier, staat het te verpauperen.

Enkele korte reisnotities:
- Het is onmogelijk om het terras van De Blauwe Hoed in Leerdam over te slaan; dit werd onze koffiestop; wat een uitzicht!!
- Achterlangs Fort Asperen loopt een onverhard weggetje dat precies bij de toren van Acquoy uitkomt; dit is één van de scheefste torens van ons land; heel typisch dat er op het kerkhofje ne mevrouw Pisa begraven ligt; daar stond toch ook een scheve toren?
- Het mooiste terras van Nederland ligt aan de Linge, net buiten Rhenoy; vanwege de warmte hebben we ook daar een uitgebreide drinkstop ingelast; de naam van het café zegt al genoeg: Rust Wat.
- Net na Beesd ligt het landgoed Mariënwaard; eindelijk een beetje schaduw...
- Het beroemde Appeldijkje tussen Beesd en Tricht is autovrij geworden; een juiste maatregel!!
- Bij Tricht hangt een informatiebord met gegevens over de vernietigende tornado die in 1967 dit dorpje trof; het was diezelfde tornado die op diezelfde dag ook Oostmalle (B) en Chaam trof; indrukwekkend.

Bij Geldermalsen hebben we de Linge verlaten. Langs het zijriviertje de Korne kwamen we in de Oranjestad Buren. En van de echtgenotes van Willem van Oranje heette Anna van Buren. En tijdens de Elfstedentocht van 1986 was er een geheimzinnige deelnemer met de tekst W.A. van Buren achter op z'n trainingsjasje. De letters W.A. bleken te slaan op Willem Alexander. Dit beroemde Oranjestadje hebben wij een economische boost gegeven door bij de plaatselijke Pannenkoekenbakker een flink aantal eurootjes uit te geven.

Nog een laatste stuk langs de Lek naar onze eindbestemming voor die dag: Culemborg. Eerst even uitrusten op alweer een terras. Deze keer aan de Lek met zicht op de pont.
Onze B&B lag in centrum van het stadje. De temperatuur op de zolderkamer was ongeveer 40 graden Celsius. Na het douchen sloeg de warmte onmiddellijk weer toe.
De oplossing lag voor de hand: snel naar buiten en in de schaduw van de kerk de bewegingen van een aalscholver nadoen, die z'n vleugels wil drogen. We kunnen nog wat leren van die vogels!!
Met een uitstekend diner op het Marktplein en een "dubbele" zonsondergang werd de dag beindigd. Een dubbele zonsondergang? Jazeker. Eerst verdween de zon achter de spoorbrug over de Lek en even later verdween hij voorgoed. Twee zonsondergangen voor de prijs van één.

Dag-2 was zo mogelijk nog warmer. Toch hebben we opnieuw de 50 kilometergrens gepasseerd. Met de pont over de Lek en even op familiebezoek bij de andere dochter in Houten. Even bijpraten over onze vakanties onder het genot van een kop koffie. Opnieuw een terrasje in het oude Vreeswijk met zicht op de ophaalbruggetjes en het oude sluisje. Vreeswijk is tegenwoordig ingekapseld door Nieuwegein, maar van ons mag het gewoon Vreeswijk blijven heten. Die middag was er opnieuw een voetveertje, deze keer over de Lek van Lopik naar Ameide. We waren net ingescheept en toen gebeurde het. Een man met een enorme bierbuik en een veel te kleine zwembroek maakte een "bommetje" in de Lek. Vanaf de bootsteiger. Levensgevaarlijk. Door de enorme waterverplaatsing zouden de uiterwaarden spontaan onder kunnen lopen, wat 's zomers een zeldzaamheid is. Gelukkig is alles goed afgelopenen was er aan de overkant, in Ameide dus, alweer een terrasje. Helaas waren alle schaduwplekken bezet en een plaatsje in de zon is geen optie bij 32 graden. Gelukkig werden we door wildvreemde mensen uitgenodigd om bij hun "schaduwtafeltje" aan te schuiven. Heel sympathiek.

Het laatste gedeelte liep via Meerkerk en Arkel langs het Merwedekanaal en terug naar de Linge. Het slotakkoord was opnieuw het zelfde pontje waar we dag-1 mee begonnen. Terug in Spijk. De auto stond er gelukkig nog. Even later, na het opladen van de fietsen, konden we tijdens de terugreis genieten van een goedwerkende airconditioning.

Het waren twee prachtige fietsdagen geweest!!!

2 reacties

Ik heb je even bijgelezen, hoor... Geen computer aangeraakt met het mooie weer van de afgelopen dagen.

Jullie hebben een prachtige fietstocht gemaakt, zeg. Heel mooi, daar bij de Linge en de Lek!

Tuinfluiter

28 August 2016 om 12:51

Het is inderdaad een prachtig gebied waar jullie zijn geweest. TOOS

Toos van Holstein

01 September 2016 om 14:50

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.