Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

325. Heidag of heisessie

1 reactie

Zoals zo vaak zat ik er weer eens helemaal naast. Het stond letterlijk op teletekst: KABINET HOUDT HEIDAG IN DELFT. Dat kon maar één ding betekenen. De ministers en staatssecretarissen bedienen gezamenlijk een heimachine om het fundament te leggen voor een groep woningen ten behoeve van de vele asielzoekers. De Nederlandse gemeenten hebben een grote achterstand opgelopen in de toewijzing van geschikte woonruimte en het kabinet wil persoonlijk orde op zaken stellen, onder het motto "wij zorgen zelf wel dat die heipalen de grond in gaan". Een nobele gedachte, maar..... zoals al gezegd, ik zat er volledig naast. En dat is jammer, want het idee was zo gek nog niet.

Volgens de Dikke van Dale is een heidag het volgende: Een heisessie (ook wel heidag genoemd) is een bijeenkomst voor leidinggevenden van een bedrijf op een externe, vaak afgelegen locatie waar men in alle rust vergaderingen, seminars, lezingen en trainingen kan organiseren. Een heisessie kan plaatsvinden in een conferentieoord op de hei, maar in principe is iedere prikkelarme omgeving met voldoende faciliteiten geschikt.

Het is gewoon een dagje teambuilding bij het kabinet. Een legertje mediators en agogen hebben dit bedacht. De rit zit er bijna op voor dit kabinet, maar toch is er nog een portie teambuilding nodig. In maart 2017 komen er verkiezingen, maar het kabinet kiest toch voor een laatste heidag, om iets te doen aan het wantrouwen tussen de beide regeringspartners. PvdA en VVD hebben nu eenmaal een hele andere kijk op de samenleving, maar dat was al bekend bij de start van het kabinet Rutte-II. Wat doen de 13 ministers en de 6 staatssecretarissen op zo'n dag? Heel simpel, een beetje slenteren, selfies maken, handjes schudden.

En gewoon veel lachen. Dat laatste is Mark Rutte wel toevertrouwd. Mark lacht namelijk altijd. Weet u nog hoe hij, nog niet zo lang geleden, met een soort Pinocchio-grijns beloofde dat iedereen 1000 van hem zou krijgen? Heeft u die centjes al binnen? Ik niet.

Een echte heidag zou moeten plaatsvinden op de Hoge Veluwe, in de buurt van Mook of in Midden-Drente. Waar elders kom je in Nederland nog grote stukken hei tegen.
Maar de heidag vond niet plaats in een natuurgebied op de Veluwe, maar in de binnenstad van Delft!!! Daar is geen sprietje hei te bekennen. En daar heb je meer dan voldoende prikkels van buitenaf. 's Zomers struikel je daar over de toeristen die komen voor de grachtjes en het Prinsenhof en die en passant ook even willen zien op welke locatie Johannes Vermeer zijn "straatje" geschilderd zou hebben. Een redelijk recent verslagje vindt u in column-319.
De 19 bewindslieden gewoon casual door de straten van Delft. Geen stropdas te bekennen. Bij mij in de klerenkast trouwens ook niet. Ik heb ze vorig jaar geschonken aan het kledingmuseum. Ze waren er heel erg blij mee.
De kabinetsleden wandelden, ogenschijnlijk ontspannen, langs de Delftse grachtjes en door de tuin van het Prinsenhof, u weet wel, dat plekje met die kitscherige Delftsblauwe bank.

Vorig jaar was de heidag op het strand van Wassenaar. Daar groeit ook geen hei. Maar waarom zou je verre reizen maken? Het moet een beetje in de buurt van het Binnenhof zijn. Niet iedere politicus heeft een OV-kaart.
Toch was in 2014 de allereerste heidag in het Overijsselse Diepenheim. Dat was op uitnodiging van Henk Kamp. Aan zijn spraakgebruik is duidelijk te horen dat hij uit een verre uithoek uit het oosten des lands komt.

Eigenlijk is het jammer dat zo'n heidag is voorbehouden aan het kabinet, alleen ministers en staatssecretarissen.
Tweede Kamerleden zouden ook mee mogen doen. In die kringen valt nog wel het ééén en ander te repareren. Maar dan wordt het wel een hele grote club. Dan komen er meteen 150 man bij. Meer nog, want de Kamervoorzitter, de griffier en de koffiejuffrouw mogen uiteraard ook mee.
Voor Kees van der Staaij (SGP) zal het even wennen zijn. Voor het eerst van z'n leven zonder stropdas. Dat voelt voor hem als naaktlopen.
Ideeën voor de invulling van deze dag van het gehele parlement?
- Een spelletje beachvolleybal op het Scheveningse strand. Leuk om Halbe Zijlstra ook eens in het zand te zien bijten.
- Een partijtje waterpolo op de hofvijver. Mark is scheidsrechter. Hij leidt de partij in goede banen vanuit het geopende raam van het Torentje. Aan de overkant, aan de Lange Vijverberg, ziet het zwart van de mensen. Links neemt het op tegen rechts. Maar ik zie Mark er voor aan dat hij het rechtse team, met een aantal VVD-ers erin, stiekem bevoordeelt. Voor Geert Wilders is er een extra grote maat badmuts, anders past z'n rijkelijke haardos er niet in.
- Met z'n allen Pokémons zoeken bij Kijkduin.
- Als het minder weer is doen ze een spelletjesmiddag in de Ridderzaal. Alle spelletjes zijn welkom. Mens erger je niet, Triviant, Rummikub. En spel wordt helaas niet gespeeld: Zwartepieten. Dit laatste onschuldige spel stuit op bezwaren van Sylvana Simons van partij Denk. Hoezo? Het is toch maar een spelletje?

Op zo'n heidag kan iedereen gezellig en vrijuit praten. Deze keer hoeven ze niet op toestemming van de Kamervoorzitter te wachten. Gezellig keuvelend lopen Wilders en Pechtold naast elkaar. Gaan we het moment meemaken dat Geert en Alexander samen door één deur kunnen? Is het mogelijk dat D'66 en de PVV in de toekomst samen in één coalitie gaan komen? Daar moet tijdens de heidag het fundament voor gelegd worden. Alles is mogelijk. Sport verbroedert. De Olympische gedachte overheerst.

Aan het einde van deze dag een gezellige barbecue met grote lappen vlees. Dit is helaas niet besteed aan Marianne Thieme. Ze is zelfs veganiste, dus ook een heerlijk stukje zalm van de bakplaat slaat ze ook resoluut af. Wat resteert voor haar is een fruitcocktail een stukje rabarbertaart. Zonde, zonde!!! Ongezond eten kan toch zó lekker zijn, dat weet ik uit eigen ervaring.

De kosten van zo'n heidag? Hooguit 200.000 als je alles meerekent. Meer kan dat niet zijn. Een schijntje dus.

Tot slot nog een voorstel om de tekst van een ouderwets liedje een beetje op te pimpen:
"Op de grote stille heide loopt een politicus eenzaam rond"

1 reactie

Weer een heerlijk relativerend stukje. Volgens mij heb jij geen heidag nodig, met wie dan ook! TOOS

Toos van Holstein

26 August 2016 om 12:34

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.