Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

321. Pokémon Go

1 reactie

Ze stonden op de hoek van de straat. Een groepje jeugd voorzien van smartphones. Toch was er iets vreemds. Het leek wel alsof ze iets zochten. Ze struinden met hun smartphones het trottoir af. Maakten ze een foto van de stoeptegels? Wat had dat voor zin? We hadden geen enkel idee waar het over ging.
Een paar dagen later kwam er duidelijkheid. In de krant werd melding gemaakt van een nieuw computerspel: Pokémon Go. Na het laden van een app kun je beginnen met het zoeken naar digitale wezentjes, die zomaar ergens kunnen opduiken. Erover struikelen is niet mogelijk. De beestjes zijn slechts virtueel. Zonder smartphone zie je er echt helemaal niets van.
De bedoeling is om met behulp van je mobiele telefoon zo'n beestje te ontdekken. Dan komt het spannende moment. Je moet de Pokémon gaan vangen door er een balletje (de zogenaamde Poké-bal) naar toe te gooien. Niet met de smartphone zèlf gaan gooien!!! Dat zou een dure grap worden.
Waar kun je die beestjes vinden? Overal, letterlijk overal. Zelfs op de top van de Mount Everest schijnen er een paar te zitten koukleumen. Wachtend op een bergbeklimmer met een smartphone.
Het gevaar schuilt 'm in het verkeer. De pokémons houden zich niet aan verkeersregels en duiken op de vreemdste plaatsen op, zoals midden op een drukke autoweg. Ongevallen kunnen dan ook niet uitblijven.

Dat de jeugd zich vermaakt met dit soort digitale spelletje, dat is nog te begrijpen. Maar er zijn ook volwassenen die helemaal verdwaasd met hun smartphone de straten afstruinen. Ècht waar. Niet te geloven!!! Niet voor niets kwam er kort geleden een rake mededeling op Facebook: "Volwassen mannen die met een smartphone op zoek gaan naar digitale wezentjes zijn compleet van de pot gerukt". Deze melding was al vele malen gedeeld en dat heb ik toen ook maar gedaan. Ik was het er helemaal mee eens.

Via mijn kleinzoon ben ik wat extra informatie te weten gekomen. Er zijn meer dan 100 verschillende pokémons met allemaal verschillende namen en eigenschappen. Enkele namen? Mortres, Zapdos, Mew en Rattata. De laatste is van het doodgewone soort. Daar heeft hij er al 15 van gevangen. Hij gaat liever op zoek naar een meer exotisch type.
Op het schermpje van de smartphone is te zien hoeveel virtuele wezentjes zich in de nabije omgeving ophouden. Als je een hekel hebt aan zoeken dan is er een handig hulpmiddeltje te koop. Pokémon Go Plus is een soort polsbandje dat gaat trillen als er een pokémon in de buurt is. Te koop bij de Mediamarkt voor slechts 38,99 en dat is spotgoedkoop. Meteen naar de Mediamarkt!! Ik ben toch niet gek?

Als je een aantal Pokémons gevangen hebt kun je ze gaan trainen in de Gym (een soort gymlokaal dus). Daar worden ze sterker en slimmer van. Je moet ze ook voederen. Vooral niet vergeten. De keuze is tussen stardust en candy. Die beestjes hebben dus, net als wij, een stofwisseling. Als dat waar is moeten die beestjes dus ook regelmatig sanitair. Tja, dat is het gevolg ervan. Dan moet je daar wel faciliteiten voor bieden, anders wordt het een zootje.

Dit doet me terugdenken aan een jaar of 15 geleden toen de secretaresse van onze onderwijsinstelling een screensaver installeerde op haar computer: een aquarium met bewegende vissen. Die moesten ook gevoederd worden op een digitale manier. Anders zouden de visjes stoppen met zwemmen en gaan ze met de buik naar boven liggen en dat is meestal geen goed teken. Trouw zorgde de secretaresse dat het de visjes aan niets ontbrak.

Enkele (waargebeurde) anecdotes:

Een fietsend echtpaar van middelbare leeftijd was ter hoogte van Oud-Beijerland de weg kwijt. Op een driesprong raadpleegde de man zijn smartphone. Moesten ze nou links of rechts. De fietsroute-app zou uitkomst brengen.
Een groepje jongelui naderde: "Zijn jullie ook op zoek naar Pokémons?"

In het Terneuzense ziekenhuis Zorgsaam schijnt het te wemelen van de pokémons. Zelfs op de operatiekamer is er een exemplaar gesignaleerd. Dat trekt liefhebbers aan. Stel dat je daar als patiënt geduldig ligt te wachten tot de medische staf je blinde darm verwijderd heeft en plotseling stormt er een meute pokémonjagers naar binnen. Als de anesthesist zijn werk goed gedaan heeft, merk je daar als patiënt weinig van, maar de chirurgen en het assisterend personeel zullen even vreemd opkijken. De kans dat de verslaafde spelletjesspelers voor de zekerheid een mondkapje hebben voorgedaan is zo goed als nihil.

Een buschauffeur tussen Leiden en Alphen aan de Rijn speelde Pokémon Go achter het stuur van zijn bus bij een snelheid van 100 km/uur. De passagiers kregen het in de gaten. Hij werd op staande voet ontslagen.

Een jongeman met een vakantiebaantje kon niet stoppen met pokémon spelen. Uiteindelijk heeft zijn baas hem maar naar huis gestuurd. Er kwam verder niets uit z'n handen.

Een jonge vrouw is juist klaar met boodschappen doen en schuift met haar winkelwagentje aan bij een kassa van Albert Hein. Als ze aan de beurt is gaat er een trilsignaal af in haar handtas. Pokémon-alarm. Even wachten, roept ze naar de caissière. Gewapend met haar smartphone loopt ze enkele stappen terug de winkel in. Na een korte zoekactie is het raak. "Daar istie!!! Hebbes". Voldaan gaat ze even later verder met het uitladen van haar boodschappen.

In een sauna in Haarlem zouden een aantal pokémons rondlopen. De Haarlemse jeugd kon niet wachten en drong de intieme ruimte binnen waar klanten in hun adamskostuum genoten van de gloeiend hete stoom. De eigenaar van de sauna was "not amused" en vaardigde een verbod uit op het bedrijven van Pokémon Go.

Ik kom nog even terug op de Facebook spreuk: "Volwassen mannen die met een smartphone op zoek gaan naar digitale wezentjes zijn compleet van de pot gerukt".
Een kleine toevoeging van mijn kant: " ..... en ze hebben een chronisch tekort aan hersencellen".

Het is mij wel bekend dat ik hiermee geen vrienden maak. Gelukkig hebben we in dit land een volledige vrijheid van meningsuiting. In tegenstelling tot in het land van Erdogan.
Ziezo, die moest er ook nog even uit. Dat zit me al weken dwars.

1 reactie

Dat kwam zo ineens in me op, zou die Erdogan geen pokemon zijn die te goed is verzorgd? TOOS

Toos van Holstein

02 August 2016 om 17:03

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.