Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

320. Gratis kost en inwoning

3 reacties

Niet te geloven!!! Maar het stond toch echt in de krant: GEVANGENEN KRIJGEN VOORTAAN DE SLEUTEL VAN HUN EIGEN CELDEUR.
De bedoeling erachter is dat onze gedetineerden meer verantwoording krijgen over hun verblijf binnen de gevangenismuren. Ze mogen dus zelf beslissen wanneer ze naar de recreatiezaal gaan of wanneer ze de buitenlucht willen proeven in de ommuurde binnentuin.
De bewaarders zijn heel blij met deze nieuwe maatregel. Dan hoeven ze niet om de haverklap celdeuren te openen en te sluiten. Eén ding begrijp ik niet. Het openen en sluiten van celdeuren is toch één van de hoofdtaken van een bewaarder? Of mis ik iets? Als deze taak wegvalt, wat blijft er dan nog over?

Het overhandigen van de celsleutel is de vóórlaatste versoepeling in het gevangeniswezen. De laatste aanpassing zal niet lang op zich laten wachten: GEVANGENEN KRIJGEN VOORTAAN ÓÓK DE SLEUTEL VAN DE VOORDEUR.
Dit is een kwestie van hooguit één twee jaar, dan is ook deze maatregel erdoor.

Toen wij enkele jaren geleden een bezoek brachten aan het Gevangenismuseum in Veenhuizen, kregen wij een historisch beeld van het leven in een Nederlandse gevangenis.
Toen alle gestraften nog verplicht rondliepen in een gestreept boevenpakje. De bedoeling was duidelijk. De kans op ontsnapping was miniem, maar stel dat het toch gebeurde, dan viel het in die tijd wel op als er iemand buiten de gevangenismuren in deze outfit rondliep. Tegenwoordig is zo'n boevenpakje een soort haute couture geworden, met name onder het vrouwelijk deel van de bevolking. De kans op ontdekking van een ontsnapte gevangene in een boevenpakje is dus miniem geworden. Vandaar dat het ouderwetse "boevenpakje" is vervangen door een meer eigentijdse "gedetineerden-outfit". Weinig opvallend.

 

Wat is er allemaal nog meer veranderd in de loop van de tijd?
"Water en brood" is al vele jaren geleden vervangen door champagne, kreeft en kaviaar.

De ouderwetse luchtplaats waar de gevangenen vroeger keurig achter elkaar een paar rondjes mochten lopen onder het toeziend oog van een aantal strenge cipiers bestaat niet meer. Dat ongezellige stukje ommuurd beton is vervangen door een fraaie binnentuin met loungestoelen en picknicktafels. Het verkrijgen van genotsmiddelen (alcohol of drugs) schijnt een peulenschil te zijn, als je het AD mag geloven.

Meteen bij binnenkomst wordt de gedetineerde voorzien van een moderne iPad en ook de Wifi is gratis. Zo kan de delinquent een perfect digitaal contact houden met het sociale leven buiten de gevangenismuren.
De cellen zijn omgetoverd tot viersterrenhotelkamers, voorzien van breedbeeld HD-TV met meer dan 100 verschillende zenders, compleet met harde schijf om programma's te kunnen opnemen, als de gedetineerde iets te lang heeft liggen genieten in de binnentuin.
Waarom zou je uit dit luxe resort willen ontsnappen? De uitdrukking "hij moet drie jaar zitten" is al jaren geleden gewijzigd in "hij mag drie jaar liggen".

Waar zijn de tijden van vroeger gebleven, als de echtgenote per gratie op bezoek mocht komen en waarbij zij terloops een vijl uit haar handtas liet glijden. Tralies doorvijlen was een langdurig proces. Bovendien was het de bedoeling dat dit geluidloos plaatsvond. Dan was het wel handig als er in het personeelsbestand een hardhorende cipier avonddienst had. Ja, dan had je geluk. Dan kon je een poosje doorvijlen.
Rest nog een laatste stap op weg naar de vrijheid: het aan elkaar knopen van het beddengoed. Bij een cel op de vierde verdieping had je nogal wat lakens nodig om veilig op de begane grond aan te komen. En daar stond je dan eindelijk buiten, in je boevenpakje, dat wèl. Hopelijk was de schemer al ingevallen.

Waar de gedetineerden van tegenwoordig een eigen inbreng hebben omtrent het indelen van hun dagen, was dat vroeger wel anders. Ook in het gevangenismuseum was te zien dat de gevangenen vroeger een flink deel van de dag doorbrachten met het in elkaar zetten van knijpers. Dat valt nog niet mee. Vorige week heb ik toevallig nog een poging gewaagd om één knijper terug in elkaar te zetten. Ik ben er maar mee gestopt. Dit is onbegonnen werk!!

Heeft u enig idee wat de prijs is van een paar nachten detentie? Schrik niet. Niets, helemaal niets!!! De kost en inwoning is helemaal gratis. Ongelofelijk, maar waar. Minister v.d. Steur betaalt alles. Écht alles. Deze vrijgevigheid is heel bijzonder voor een VVD-er. Meestal zijn die mensen niet zo scheutig.
En week Bijlmer Bajes, vanaf 0,00 inclusief alle maaltijden en alle drankjes. All-in heet zoiets.

Als vervolg van Airbnb is dit een nòg goedkopere manier om een paar nachtjes in een goedkoop hotelletje te vertoeven. Je moet wel iets stouts doen om toegelaten te worden.
Moet je een misdaad plegen om voor deze VIP-behandeling in aanmerking te komen? Nee, dat hoeft niet perse. Je kunt ook 5 kilometer te hard rijden op een 100 km-weg. Een paar weken later krijg je een sympathieke brief vanuit Leeuwarden en als je niet betaalt, dan volgen er nog enkele aanmaningen, die steeds dreigender worden. En dan komt het verlossende woord: u wordt gegijzeld, vanwege het niet betalen van een verkeersboete. En dan word je uitgenodigd om je op die datum, op die tijd te melden bij de incheckbalie van het viersterrenhotel in de Bijlmer.
Misschien is er nog een snellere manier om toegang te krijgen tot dit spotgoedkope hotel. Gewoon aanbellen en degene die opendoet een flinke schop verkopen. Dat zou kunnen helpen. Hoewel......met een beetje pech krijg je een taakstraf. En dat is vele malen ongunstiger.

Als over een paar jaar ook de sleutel van de voordeur in het bezit komt van de gedetineerde komen er nog een aantal voordelen bij. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen proefverlof organiseren. En alvast een volgend crimineel klusje regelen met je maatjes die nog vrij rondlopen. In plaats van moeizame digitale afspraken te hoeven maken vanuit de bajes, kun je gewoon een avondje afspreken in de naburige kroeg op de hoek. Dat praat een stuk makkelijker.

(misschien hebben sommige lezers zich gestoord aan deze goedkope vorm van humor over ons gevangeniswezen, dat internationaal toch op een hoog peil staat, althans volgens onze eigen minister...; zelfs Noren en Belgen die iets op hun kerfstok hebben willen dolgraag naar Nederland komen om te "zitten")

3 reacties

Ga me ook maar aanmelden lijkt mij wel fijn geen zorgen om rekeningen 

3 x daags te eten gratis sporten en een eigen kamer met je eigen sleutel 

je zou er bijna crimineel voor willen worden nu snap ik ook alle draaideur crimineeltjes 

ze hebben het in de gevangenis beter dan thuis 

Komart

25 July 2016 om 16:58

Het is inderdaad een beetje goedkoop deze keer, die humor. gewoon even een vraag. Stel dat je de keus zou hebben tussen een jaar of nog veel langer je eigen leven in je eigen huis en omgeving leven of een jaar in dat zo "aantrekkelijke hotel", wat zou je dan kiezen en waarom? TOOS

Toos van Holstein

27 July 2016 om 10:48

Je hebt gelijk Toos. Dan kies ik toch maar voor thuis. Zoals gewoonlijk was ik weer eens aan het doordraaien; soms kan ik dat niet laten...

han44

27 July 2016 om 19:59

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.