Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

319. Schots en scheef

3 reacties

Dat was even schrikken!!! Toen wij vorige week een dagje Delft gepland hadden, bleek de toren van de Oude Kerk opnieuw ietsje schever te staan dan tijdens ons vorige bezoek, enkele jaren geleden. Hoe lang blijft dat goed gaan?

Scheve torens in Nederland, kent u ze allemaal? De bekendste zijn, naast de reeds genoemde toren in Delft:
- de Oldenhove in Leeuwarden, u weet wel, die stad waar al die gezellige verkeersboetes vandaan komen
- de kerktoren van Acquoy (Gld) is minder bekend, maar een bezoekje aan dit idyllische dorpje aan de Linge is zeker de moeite waard
- de kerktoren van Bedum (Gr) staat zelfs schever dan de grote broer in Pisa; waardoor Bedum nog meer bekend is; juist als de geboorteplaats van Arjen Robben, één van Nederlands beste voetballers (jammer dat ze het EK niet gehaald hebben...)
- de kerktoren van Suurhusen (net over de grens in Duitsland) is zelfs de scheefste toren van de hele wereld; dit is wetenschappelijk bewezen met behulp van cijfermateriaal

Het woord "scheef" heeft meestal een negatieve klank, dat blijkt uit het raadplegen van de Dikke van Dale.
Als er een schilderijtje scheef hangt, dan is dit hoogst irritant. Ik ben altijd de eerste die dit probeert te herstellen, door middel van een tikje in de goede richting.
Als je met scheve ogen naar iemand kijkt, dan houdt dat in dat je jaloers bent. Toevallig hebben inwoners uit Oost-Azië van nature scheve oogjes. Conclusie: Chineesjes en Japannertjes behoren tot de meest jaloerse volkeren ter wereld.

Kent u de uitdrukking "hij is scheef geladen"? Misschien kunt u het raden. Het betekent dat iemand zoveel drank op heeft dat hij niet meer recht kan lopen. "Zo scheef als een krab" is synoniem met "zo dronken als een tor".
Dit houdt in dat de uitdrukking "schots en scheef" vrijwel zeker slaat op een inwoner van Glasgow, die onder invloed van een overmaat Schotse whisky zwalkend over de straat gaat.

Zo zijn er nog tal van uitdrukkingen die aantonen dat het woord "scheef" meestal een negatieve klank heeft: een scheve verhouding, een scheef gezicht trekken, een scheve voorstelling van zaken geven, er is sprake van scheefgroei, hij rijdt een scheve schaats.
Een scheve mop wordt meestal een schuine mop genoemd; hierbij begeef je je dus op het hellend vlak. Nee er komt GÉÉN typisch voorbeeld van een scheve mop, dat past niet in het concept van deze column.

Deze kent u vast nog wel: de lamp hangt scheef. Dit is een oude zegswijze en deze slaat op geldgebrek. Het gaat over een ouderwetse olielamp en als je die scheef hangt dan kan het laatste restje olie nog nèt contact maken met het zogenaamde "kousje". Mijn 65-plus lezers weten precies wat ik bedoel.

En dan is er nog het woord "scheefwonen", uitgevonden door minister Blok, minister voor Wonen en Rijksdienst. Dat woord stond in 1984 nog niet in de Dikke van Dale.
Scheefwoners of scheefhuurders. Dit zijn mensen met een meer dan modaal salaris die hardnekkig in hun relatief goedkoop huurhuis blijven wonen in plaats van door te stromen en plaats te maken op de woningmarkt.
Ik ken nog een andere variant van het woord scheefwonen. In de Rotterdamse kubuswoningen is alles scheef. Een schilderijtje ophangen is al een crime. Een kast plaatsen is haast een onmogelijkheid. In deze huizen passen alleen meubeltjes van Ikea. Als bouwpakket binnen brengen en ter plaatse in elkaar zetten, een andere manier is er niet. Jammer dat er achter die Ikea-kast toch nog veel loze ruimte overblijft.

Nog een laatste voorbeeld van de term "schots en scheef". Ergens in een Pools stadje woonde een architect die de opdracht kreeg om een huis te ontwerpen. Helaas was hij op dat moment stomdronken. Dat bleek uit zijn creatie. Op het plaatje ziet u het resultaat van zijn hersenkronkels. Nee, er zijn géén lachspiegels aan te pas gekomen. Het is echt. Je zult er maar wonen. Eén ding is zeker. Er is niemand anders in de straat met precies hetzelfde huis.

Nog even terug naar ons bezoekje aan Delft. U heeft het vast wel in de krant gelezen. De locatie van het beroemdste schilderij van Vermeer is bekend.
Het "Straatje van Vermeer" zou geschilderd zijn ter hoogte van Vlamingstraat no. 40. Je moet wel heel erg veel fantasie hebben om de overeenkomsten te zien.

Maar de kunstkenners zijn overtuigd. Het staat inmiddels in alle folders, dus de bewoners van de huisnummers 40 t/m 44 worden geteisterd door hordes met toeristen, individueel of in groepen compleet met gids. Elk half uur moeten datzelfde verhaaltje aanhoren. Ze worden er helemaal gek van. Zou je huis onder deze omstandigheden nu méér of mínder waard geworden zijn?

Na de middag zijn we nog even langs de Oude Kerk gelopen. Het leek wel of de toren van de Oude Kerk zelfs nog ietsje schever te staan dan 's morgens. Maar dat kan ook verbeelding zijn. In die tussentijd had ik welgeteld drie biertjes gedronken op diverse Delftse terrasjes. Zoiets kan invloed hebben op je waarnemingsvermogen.

Een waarschuwing aan alle mensen die via één van de bekendste grachtjes van Delft (de Oude Delft) deze toren passeren: "Blijf niet staan, maar loop snel door"

3 reacties

Je verhaal verdient een bloemetje: een iberis sempervirens, de zg. Scheefbloem !
Prettig weekend!

Jopie Meerman

08 July 2016 om 22:09

Een heerlijk verhaal n.a.v. dat woord "scheef". Ik heb toch nog een vraag. Zou het niet ook zo kunnen zijn dat je na drie pilsjes die toren weer wat rechter ziet staan? Dat moet toch ook mogelijk zijn? TOOS

Toos van Holstein

12 July 2016 om 18:12

De stand van het fototoestel bepaalde in dit geval de scheefte van de toren...

han44

12 July 2016 om 21:51

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.