Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

315. Het boze oog van Guust Flater

2 reacties

Dat was even zoeken!!

Ik wist dat het plaatje bestond: Guust Flater loopt door een kelder en kijkt achteloos naar links, waar aan de wand een enorm paneel hangt met elektrische schakelingen. Op datzelfde moment springen alle stoppen. Dit is typisch een gevalletje "Guust Flater". Overal waar dit stripfiguurtje zich vertoont gebeuren de meest onverwachte dingen.
Dit plaatje had ik nodig voor de column. En als je meer dan vijftien Guust-albums bezit, dan heb je even wat te doen. Maar gelukkig, bij het vijfde album was het raak. Even inscannen, een beetje bijsnijden en het resultaat mag er zijn: het boze oog van Guust Flater doet de stoppen springen.

Waarom ik nou juist dat plaatje nodig had? Dat is een heel verhaal. Hier komt het.
Een vriendin van ons vierde op een kwade dag haar 75e verjaardag. Deze zonnige dag werd met de naaste familie gezellig doorgebracht met een uitje naar een historisch Hollands stadje. Tot zover niets bijzonders. Het gezelschap streek neer op een aantrekkelijk terrasje voor een eerste kopje koffie. De jarige keek keurend naar de naderende serveerster met het volle dienblad. En toen gebeurde het. Werd het meisje zenuwachtig van deze vorsende blik? We zullen het nooit weten. Maar plotseling lag het dienblad met koffie en taart op de grond. Wat een consternatie. Een ongelukje. Kan gebeuren. Nadat de nieuwe koffie en de nieuwe taart alsnog waren gearriveerd was iedereen het voorval snel vergeten.
Even verderop was een jongeman leeg glaswerk aan het verzamelen op een dienblad. Onze jarige vriendin keek zijn richting uit. Dat had ze beter niet kunnen doen. Met veel kabaal struikelde de jongeman over een stoelpoot en lag languit tussen de scherven van glazen en flesjes. "Zou dat door mij komen?" was nu de eerste gedachte van de jarige. Nee, dat kon niet. Het was gewoon toeval. Twee keer domme pech.
Na een stadswandeling werd het tijd voor de lunch. Alweer op een terras. Ook hier liep een jongeman glazen te verzamelen. "Even uitproberen" dacht de jarige en ze keek nadrukkelijk in zijn richting. Op datzelfde moment gleed het dienblad uit zijn handen...
Toen er 's avonds in het restaurant tijdens het diner een vol dienblad met gestapelde borden tegen de vlakte ging was het verhaal compleet. Vier keer op één dag, dat is geen toeval meer. Onze jarige vriendin leed die dag aan het boze-oog-syndroom.

Op Internet is daar van alles over te lezen.
- dat het meestal vrouwen zijn die er last van hebben
- dat het meestal blauwe ogen zijn die de ellende veroorzaken
- dat het vaak om jaloezie draait
- dat het in andere culturen veel vaker voorkomt dan in de onze
- dat Gerrit Komrij er een boek over heeft geschreven: "Het boze oog"

De opmerking "als blikken konden doden" komt ook uit die hoek. En er schijnen mensen te bestaan die een vaas in stukken kunnen breken door er heel lang en heel intens naar te kijken.

Er is een verhaal bekend van een vrouw die in een bekende Rotterdamse dierentuin een mannetjes-gorilla heeft laten ontploffen, door er alleen maar lang en intens naar te kijken. "Bokito" heette dat beestje.

Hoe kun je de effecten van een boos oog bestrijden?
In Oosterse landen is er een remedie voor. Het dragen van een oogvormig amulet wordt aangeraden om "boze ogen" af te weren. Het effect van het boze oog wordt dan teruggekaatst in de richting van de afzender. Ook het dragen van een ketting van knoflookteentjes schijnt te helpen. Ook vampiers blijven dan op afstand.

En dan is er nog een extra beperking voor mensen met een boos oog. Iemand met een boos oog kan niet zo maar alle beroepen uitoefenen.
Solliciteren als serveerster in een viersterrenrestaurant is af te raden. Het is niet handig als je collegaatjes op het beslissende moment onderuit gaan met een dienblad vol met borden hete kippensoep. Dat komt niet ten goede aan de jaarlijkse uitreiking van de Michelin-sterren.
Rondleidster worden in een porseleinmuseum is ook al geen optie. Wie kent niet het spreekwoord van de olifant en de porseleinkast. Niet erg netjes om een dame met een olifant te vergelijken. Dat zegt mogelijk iets over haar omvang. Het spijt me oprecht.

Een vrouwelijk familielid van mij (alweer een vrouw) was in haar jeugd een beetje onhandig. Een beetje heel veel zelfs. Het gebeurde opvallend vaak dat zij een glas omstootte. Van schrik zwaaide ze dan met één van haar overige drie ledematen en jawel...... daar ging weer iets anders tegen de vlakte. Nog meer geschrokken volgde er alweer een ongecontroleerde beweging en daar ging een Chinese vaas aan gruzelementen. Een soort kettingreactie zonder einde. Voor de overige aanwezigen in de ruimte was er één voordeel. Haar boze oog was uitsluitend tegen zichzelf gericht. Op een gegeven moment hebben haar ouders al het porselein en andere breekbare waar uit de huiskamer verwijderd. Dat hielp.

Er is één voordeel van mijn zoektocht naar het Guust-plaatje. De albums van Guust Flater zijn na lange tijd weer eens ontdaan van een laagje stof. Ik ben ze opnieuw aan het lezen.
Voor de niet-kenners: Guust is verantwoordelijk voor de in- en uitgaande post op een bedrijf. Deze hoofdtaak laat hij echter regelmatig sloffen. In plaats daarvan houdt hij zich met andere zaken bezig:
- zijn huisdieren: een schreeuwerige meeuw en een kat met uiterst scherpe klauwen
- zijn bizarre uitvindingen die het leven van zijn collega's makkelijker moeten maken, maar die helaas altijd verkeerd uitpakken
- zijn scheikundeproefjes die meestal leiden tot kleinere of grotere explosies
- zijn vriendinnetje juffrouw Jannie die torenhoog tegen hem opkijkt
- zijn dagelijkse ruzies met agent Vondelaar als hij zijn automobiel weer eens verkeerd heeft geparkeerd
- de onbedoelde sabotage van meneer de Demesmaeker die er maar niet in slaagt om de contracten te tekenen; op het moment suprême komt er door toedoen van Guust iets tussen

Ik ga nog een uurtje genieten!!!

2 reacties

Een mooi verhaal! En Guust? Ja, die kan er ook wat van. TOOS

Toos van Holstein

15 June 2016 om 17:22

Ontzettend leuk, die Guust-boeken!

Tuinfluiter

15 June 2016 om 20:14

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.