Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

314. Baasjesverlof

2 reacties

Het is er door!!! Naast zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof komt er nu ook baasjesverlof. Onder bepaalde voorwaarden mag een werknemer verzuimen om voor zijn zieke huisdier te kunnen zorgen.
In Engeland is zoiets al jaren doodnormaal.
Stel je hebt in de dierenspeciaalzaak net een jonge pup gekocht. Wat komt daar allemaal niet bij kijken. Ten eerste moet dat beestje wennen aan z'n nieuwe omgeving en aan z'n nieuwe baasje. Dan help je zo'n jonge hond niet echt, als je die dag besluit om 8 uur te gaan werken. Op zo'n moment behoort het kersverse baasje in de buurt te zijn. Zoiets heet baasjesverlof. Nu staat er nog een rood streepje onder, ten teken dat MSWord het woord niet kent, maar dat zal snel veranderen. Een jonge hond in huis, dat geeft een hoop gedoe. Denk aan de bezoekjes aan de dierenarts: een ontwormingskuur, prikjes ophalen en bovendien moet een jonge reu extra geholpen worden opdat hij de teefjes minder interessant gaat vinden. Daar ben je als baasje erg druk mee. En dan komt het van pas als je werkgever daar niet moeilijk over doet. In Engeland is dit een normale zaak. Je bent er voor je huisdier en dan kan je werkgever wel even zonder jou.

Denk ook eens aan een blijde gebeurtenis, zoals een worp met pups. Speciaal voor de niet-kenners: een worp met pups betekent dat een teefje een aantal jonge hondjes baart. Als baasje krijg je het dan megadruk.
Ten eerste moet je naar de winkel om een rol beschuit en een pakje gestampte muisjes. De komende dagen moet je de kraamvisite bedienen met beschuit met muisjes en koffie met gebak en een alcoholische versnapering met borrelnootjes. In zo'n week komt het even niet uit om naar je werk te gaan. Dan is het een rustgevend idee dat je betaald verlof mag opnemen.
Ook bij droevige gebeurtenissen kan het baasjesverlof uitkomst brengen. Als de hamster z'n laatste adem heeft uitgeblazen komt er het één en ander op je af. Denk alleen al aan de plechtige ceremonie in de achtertuin, waarbij het beestje, in aanwezigheid van alle gezinsleden ter aarde wordt besteld. Zoiets gaat je niet in de kouwe kleren zitten. Plezierig dat je werkgever in dat geval alle begrip kan opbrengen voor de treurige situatie waarin je bent beland.

Het Nederlandse bedrijfsleven heeft volledig begrip voor het fenomeen "baasjesverlof". Natuurlijk, waarom ook niet. Misschien is het zelfs een optie om op de werkplek een dierenruimte te organiseren, zodat de werknemer niet steeds hoeft te verzuimen, maar dat er de mogelijkheid is om het huisdier mee te nemen.

En als er iets aan de hand is met je huisdier en je wilt gebruik maken van het "baasjesverlof" dan staat het wel zo netjes om even je eigen baas af te bellen, met het hoe en waarom.
Dit zijn enkele passages uit mogelijke telefoongesprekken:

"Hallo chef, onze poes is vannacht weggelopen. Het kattenluikje was open blijven staan. Zodra ik 'm gevonden heb kom ik naar kantoor"

"De cavia heeft vanmorgen overgegeven op het vloerkleed. Vandaag blijf ik thuis, want het beestje is doodziek"

"De wandelende tak ziet vandaag wat pips. Ik denk aan een griepje. Voorlopig blijf ik even thuis. Misschien kom ik vanmiddag nog even"

"Onze papegaai is vannacht van z'n stok gevallen. Ik vermoed een evenwichtsstoornis. Zo kan ik niet komen werken. Dat beestje heeft me nu hard nodig"

"Onze golden retriever is vorige week in het park aangevallen door een soortgenoot. Nu heeft hij veel last van een PTTS (Post Traumatische Stress Stoornis). U begrijpt dat ik mijn huisdier moet steunen in deze zware tijden. Misschien kom ik maandag weer"

"De parkiet is hopeloos in de rui. Ik kan dat beestje toch niet alleen laten? Als het wat beter gaat kom ik morgen weer"

In Engeland hebben ze een bijzonder rare uitzondering. Het baasjesverlof (masters-leave) geldt voor àlle huisdieren, behalve voor goudvissen. Dit is pure discriminatie. Juist goudvissen verdienen extra aandacht door de frustratie die zij ervaren als ze in een ronde kom alleen maar saaie rondjes kunnen zwemmen. De meeste goudvissen hebben hierdoor een enorm trauma opgelopen. Een trauma dat alleen kan worden behandeld door een professionele psychiater.

Misschien hebben enkele van mijn lezers in bovenstaand verhaal enig cynisme van mijn bespeurd? Dat is knap. Ik heb namelijk nog zo m'n best gedaan om welbewust níet cynisch over te komen. Maar u heeft gelijk. Bovenstaande opsomming van feiten was puur cynisme. Natuurlijk heb ik een uitgesproken mening over het belachelijke idee om iemand vrijaf te geven om met z'n huisdier naar de dierenarts te gaan. Huisdieren erop na houden is prachtig, dat weet ik uit ervaring. Maar behalve de lusten zijn er ook de lasten. En als het echt niet anders kan, dan moet je maar een halve snipperdag opnemen. Hier mag het bedrijfsleven niet de dupe van worden. Wat een complete onzin.
Het is te belachelijk voor woorden, maar het verschijnsel "baasjesverlof" wordt door sommigen bloedserieus genomen. Gelukkig hebben we nog de politiek die dit onzalige plan in één klap kan torpederen.

Tot slot nog een voorbeeld van een gesprekje tijdens een sollicitatie, ná de eventuele invoering van het baasjesverlof.

Personeelsmanager: "Ik heb nog één laatste vraag aan u: heeft u huisdieren?"
Sollicitant: "Jazeker, een hond, twee katten, een cavia, een parkiet en een rivierschildpadje"
Personeelsmanager: "Dank u voor de informatie, u hoort nog van ons"

2 reacties

Nee cynisch was ik niet hoor, toen ik deze blog las.

Wél moest ik er ontzettend om lachen!

Tuinfluiter

03 June 2016 om 15:23

Prachtig toch? De humor waar de vermenselijking van het huisdier al niet toe kan leiden. Misschien toch dit stukje eens voorleggen aan de Partij voor de Dieren? TOOS

Toos van Holstein

08 June 2016 om 18:16

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.