Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

312. Seksuele voorlichting

2 reacties

Las ik het goed? Hebben ze Goedele Liekens ingehuurd om seksuele voorlichting te geven aan de Tweede Kamer? Ja, het verhaal klopte!! Het initiatief ging uit van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het onderwerp was even simpel als actueel: "Hoe geven wij verantwoorde seksuele voorlichting aan onze leerlingen?".
En als je dan een expert uit wil nodigen, dan heb je de keuze tussen Goedele Liekens en dokter Corrie. Nou dan is de keuze snel gemaakt. Dan wordt het Goedele met haar sappige Vlaamse tongval. Zij neemt geen blad voor de mond en maakt nergens een geheim van. In België is inmiddels iedereen op de hoogte, dus heeft Goedele haar werkterrein verlegd naar de noorderburen. Daar kunnen ze nog veel van haar leren. Dokter Corrie kan het hier niet alleen af.

Niet alle partijen waren gecharmeerd van de komst van Goedele Liekens. De SGP, de CU en het CDA hebben het bezoek van onze Belgische seksuologe geboycot. Was het preutsheid? Voelden zij zich opgelaten? Of waren deze Kamerleden bang om rode oortjes te krijgen vanwege de bekende openhartigheid van Goedele. Zulke rode oortjes worden namelijk onbarmhartig vastgelegd door de TV-camera's van NPO-politiek. Ontkennen heeft dan geen zin meer.
Onze premier was wèl aanwezig. Het is te hopen dat hij goed geluisterd heeft en dat hij ideeën heeft opgedaan om in de nabije toekomst eventueel voor een Mark junior te zorgen.

Toch vraag ik me af waarom Goedele zo nodig vanuit België overgevlogen is naar de Hofstad. Toegegeven, zij is een begrip op seksueel gebied. Zij is een monument in Brussel, sterker nog, er is zelfs een monument naar haar genoemd: een bekende kathedraal draagt haar naam.
Wie was er vroeger verantwoordelijk voor het geven van seksuele voorlichting aan opgroeiende pubers? Er is maar één antwoord: de docent biologie!!! Dat ging toch altijd goed? Waarom moet deze methode op de schop?

Ik denk terug aan het jaar 1960. Ik zat in de vierde klas van de HBS en meneer van der Mark (docent biologie) zou het gehele lesuur besteden aan "het" onderwerp. We waren gemiddeld 16 jaar, eigenlijk een beetje laat voor de voorlichtingsronde, want op die leeftijd gieren de hormonen al door je lijf. Dokter Corrie richt zich duidelijk op een veel jonger publiek.
Terug naar het voorlichtingsuurtje. Het was muisstil. Je kon een condoom horen vallen.
Tijdens de voorlichting kregen we een aantal nieuwe termen te verwerken. Spermatozoïden was zo'n nieuw woord. Wat dat zijn? Je kunt ze vergelijken met kikkervisjes die zich razendsnel van A naar B kunnen verplaatsen. Nog zo'n nieuw woord: eisprong. Nooit geweten dat een ei kon springen. En ik kon het weten, want onze buren hadden kippen.
Zo'n kip gaat op een hoopje stro zitten en als dat beest begint te kakelen ligt er een ei onder. Maar een ei dat springt? Nee, totaal onbekend. Soms werd de kip voor de gek gehouden. Dan lag er al een stenen nep-ei in het stro, met het verzoek om er ééntje naast te leggen.
Aan het eind van de interessantste biologieles van het schooljaar wisten we dat de kindertjes NIET uit de rode kool kwamen en dat ook de ooievaar NIET ingehuurd wordt als transportmiddel.

Kort daarna kwam ik in mijn ouderlijk huis, in een verborgen laatje, een boek tegen, waarvan het zeker niet de bedoeling was dat ik dat las. Het ging over P.O., dit is een afkorting voor periodieke onthouding. In die tijd was de pil nog niet uitgevonden en waren condooms gemaakt van onbetrouwbaar materiaal. Het boek stond vol moeilijke berekeningen om precies de eisprong te bepalen in de maandelijkse stonde. Moeilijke materie. Een rekenfoutje was zo gemaakt. En zo'n rekenfoutje leidde meestal tot een motje, een woord wat ik tot op dat moment synoniem achtte met het woord "nachtvlindertje". Dit interessante boek met zijn vele berekeningen heeft zoveel indruk gemaakt, dat op dat moment al duidelijk was wat ik later wilde worden: docent wiskunde.

Tot slot wil ik aan het Ministerie van Onderwijs nog een idee aan de hand doen om het voortplantingsverhaal op een moderne manier over te brengen op onze jeugd. Een manier waarmee elke jongere zich kan identificeren.

Het verhaal in een nieuw jasje:

De kikkervisjes (=spermatozoïden) hebben allemaal een smartphone bij zich. Op een gegeven moment krijgen ze massaal een appje met de alleszeggende woorden: "De eisprong heeft plaatsgevonden". Een soort NL-Alert zou je het kunnen noemen. Deze melding leidt tot een verhevigde activiteit. Als een soort Max Verstappen storten de kikkervisjes zich in een duizelingwekkende vaart door de haarspeldbochten in het vrouwelijk lichaam. Een soort formule-1-circuit. Wie het eerst bij het eitje is, die heeft gewonnen. De rest van het deelnemersveld druipt verslagen af. Er kan er maar één de winnaar zijn. Het proces van de bevruchting in moderne terminologie.

Kijk, zoiets spreekt de jeugd aan.

 

2 reacties

En dan de fles champagne leeg spuiten als het is gelukt !

Jopie Meerman

23 May 2016 om 20:31

Nou, jij kreeg tenminste nog iets van seksuele voorlichting...

Ik moest alles zelf maar uitvinden!

 

Tuinfluiter

23 May 2016 om 21:05

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.