Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

310. Het nieuwe politie-uniform

1 reactie

Nee, er deugt niet veel van. We hebben het over het nieuwe politie-uniform. Over de plaats van de wapenstok is niet goed nagedacht. Voor de plaats van de gummiknuppel is een speciaal zakje gemaakt. Alleen, dat zakje is te diep. De knuppel zakt te diep weg, zelfs tot in de knieholte. Bij het hardlopen zakt de knuppel nog iets verder weg en de kans is zeer groot dat de agent over z'n eigen knuppel struikelt.
Ziet u het voor u? Een agent wil een boef arresteren. Deze wil zijn arrestatie niet afwachten en neemt de benen. Gelukkig heeft onze agent een hele goede conditie opgebouwd, dankzij het vele oefenen en het is slechts een kwestie van tijd of de boef wordt achterhaald en ingerekend. Maar dan gebeurt het. De knuppel zakt tot in de knieholte en de agent gaat gestrekt. Dit tast de waardigheid aan van het politiecorps. Dit kán en mág niet gebeuren.
Ook bij het traplopen, het in- en uitstappen van de dienstauto loopt de agent het risico op een struikelpartij als hij plotseling stokstijf komt te staan.
En hoe vertel je op een nette manier zo'n incident tegen je directe chef? "Is hij ontsnapt?" "Hoe kwam dat?" "Ben je gevallen?" "Hoe kwam dat?" "Er zat een stok in je broek?". Dit wekt de lachlust op en leidt onherroepelijk tot vragen van een twijfelachtig allooi.

Een hoofdagente overkwam ongeveer hetzelfde. Ze struikelde over haar korte wapenstok en brak haar duim. Ze ging bijna van haar stokje... Toen moest ze gedwongen administratief werk doen. Niets bijzonders, de meeste dienders doen tegenwoordig administratief werk. Arrestaties zijn uiterst schaars geworden. Boeven worden haast niet meer gepakt.

De politiebond heeft zich gebogen over de problemen rond de wapenstok en het bijbehorende zakje. Ze kwamen met een verbluffend advies. Is het niet mogelijk dat de vrouw van de agent het zakje iets hoger doorstikt, zodat de knuppel niet zo diep kan zakken? Ja, u leest het goed. Het is dus de bedoeling dat de partner van de agent achter de naaimachine gaat zitten en enige herstelwerkzaamheden gaat verrichten. Dit klinkt niet echt professioneel. Het is zeker geen structurele oplossing. Hoe diep kun je zakken als management, als je zulke adviezen aflevert?

En stel dat de partner van de agent in haar enthousiasme de onderzijde van het zakje iets te krap dichtnaait. Dan kan die wapenstok op het beslissende moment helemaal klem komen te zitten. Dit kan leiden tot een onverkwikkelijke situatie. Als onze hoofdagent wordt ingezet om een groep voetbalhooligans uit elkaar te drijven is er een acuut probleem. Bij het trekken van de wapenstok blijkt dat meteen. De knuppel wil er niet uit!!! Wat te doen? Je kunt natuurlijk tegen de hooligans zeggen, dat ze even moeten wachten, omdat de knuppel klem zit. Er vanuit gaande dat voetbalhooligans zo sportief zijn om de agent de tijd te gunnen om z'n knuppel los te maken. En dat zou zo maar kunnen, want relschoppers zijn meestal schappelijke lui. Die willen vast wel even wachten tot de agent in staat is om klappen uit te delen.

Een heel ander probleem is het politie-uniform. Het is uitermate zweterig. Een agent stinkt een uur in de wind. Boeven ruiken de politie al op grote afstand.  Ze krijgen er lucht van, ze ruiken onraad en ze hebben alle tijd om de plaats delict op hun gemakje te verlaten.
Een agent die met een schoon uniform van huis gaat, stinkt al na een half uur. Het is de schuld van het uniform, dat een internationale herkomst heeft. Van de nieuwe uniformen uit 2013 komen de petten uit Tunesië, de jassen uit Indonesië en de stinkende polo's zijn gefabriceerd in Turkije, in het land van Erdogan. Misschien kunnen we de president van Turkije persoonlijk aansprakelijk stellen voor de gestegen misdaadcijfers in Nederland, ten gevolge van de lichaamsgeur van onze dienders.
Met het beschuldigen van Erdogan moet ik een beetje oppassen. De kliklijn is in volle actie. Je moet uitkijken dat je niets verkeerds zegt. Als iemand van Turks-Nederlandse afkomst mijn column leest, dan is een appje richting Erdogan zo gepiept.
Zou ik de laatste alinea wissen? Nou nee, toch maar niet. Vrijheid van meningsuiting is een kostbaar goed.

Nog meer problemen met het uniform?
- De gele strepen van het uniform laten los. Zo kan de agent plotseling onbedoeld op zijn strepen staan.
- Ook de onderkleding van de agenten is niet doorlatend. Nooit geweten dat een agent een dienstonderbroek droeg. U wel? Zouden daar ook gele strepen overheen lopen?
- Ook bereden agenten, niet per paard, maar per fiets, zweten de tent uit. De schoenen zijn zo lomp dat ze nauwelijks op de trappers passen. Totaal ongeschikt voor dit werk.

Dan is er nog een financieel probleem dat niets met het uniform te maken heeft. Er is te weinig munitie om te oefenen met het dienstpistool. Om toch wat vaardigheden op te doen, gaan ze wèl met z'n allen naar de schietbaan. De wapens zijn helaas leeg, maar om het geheel een geloofwaardig tintje te geven roepen ze tijdens het overhalen van de trekker: "Pang, pang!!!"

Nee het valt vandaag de dag niet mee om deel uit te maken van het politiecorps. Sommigen zien het niet meer zitten om onder deze inferieure omstandigheden de wet te handhaven en geven er de brui aan. Zij zoeken een andere baan.
Om in kledingtermen te blijven: ZIJ HANGEN HUN UNIFORM AAN DE WILGEN EN GOOIEN HUN KNUPPEL IN HET HOENDERHOK.

1 reactie

En ik geef ze geen ongelijk...

Tuinfluiter

10 May 2016 om 20:13

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.