Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

305. Goes fietsstad van Nederland?

0 reacties

Opnieuw doet mijn stadje dit jaar een verwoede poging om fietsstad van Nederland te worden. Een aantal juryleden maakte deze week een fietsrondje, tezamen met de verantwoordelijke wethouder en iemand van de fietsersbond.
Ik vraag me in alle eerlijkheid af wat onze beleidsmakers bezielt om zich in te schrijven voor deze titel. Want helaas bevinden zich in ons provinciestadje talloze gevaarlijke en fietsonvriendelijke situaties, die ervoor zorgen dat deze titel volslagen onterecht zou zijn. Het feit dat er in Goes welgeteld één fietsstraat is, draagt daar niets aan bij, vooral omdat deze fietsstraat ook nog gebruikt wordt ten behoeve van een sluipweg voor het autoverkeer. Wie verzint zoiets?
Mijn advies: nooit meer meedoen!!!! Als je alle plaatsen van Nederland op volgorde zou zetten van fietsvriendelijk tot fietsgevaarlijk dan zou Goes tot de onderste regionen behoren. Hier ben ik echt van overtuigd.

Als de Goese ambtenaren dit stukje lezen dan hoor ik ze denken:
"Daar heb je weer zo'n negatieveling"

Deze kwalificatie kan ik onmiddellijk weerleggen. Ik ben namelijk uitermate positief over de stad Goes. Wij wonen er al vele jaren met plezier. Als er bezoekers komen dan leiden we ze met veel trots rond langs de vele pittoreske plekjes. Ons mooie stadje hoeft echt niet onder te doen voor Middelburg, Veere of Zierikzee. Tegen iedereen die het horen wil zeg ik dat Goes de allermooiste Stadshaven van Nederland heeft. Na Goes komt er een hele tijd niks en dan pas komen de haventjes van Heusden, Muiden, Blokzijl en Middelharnis. In de jaren '70 heeft een slimme wethouder besloten om de Stadshaven voor de scheepvaart bereikbaar te maken via een ophaalbruggetje. Anderen wilden de haven dempen en er een parkeerterrein van maken.

Je moet er toch niet aan denken dat dit plaatje parkeerterrein geworden zou zijn? Gelukkig kreeg de wethouder zijn zin. Deze man verdient een standbeeld. Waar? Aan de Stadshaven natuurlijk!!

Alleen jammer dat dit prachtige fietsbruggetje vanuit oostelijke richting (Oostwal) lastig te bereiken is. Precies waar de fietsers dit bruggetje willen gaan berijden, slaat de autoroute rechtsaf. Dit leidt tot lastige situaties. Auto's die van rechts komen, auto's die achteropkomen en nog juist vóór de fietsers rechtsaf willen slaan. Het is daar altijd spannend. Dit is slechts één van de knelpunten van het Goese fietsverkeer.

In de volgende voorbeelden is er ook sprake van zeer gevaarlijke situaties voor fietsers:
Een dame uit de Beukenstraat (Goes-Zuid) begeeft zich per fiets op weg naar de meubelboulevard. Onderweg komt zij een drietal uiterst gevaarlijke situaties tegen.
Vanuit de ramen van het Gemeentehuis is er zicht op twee van die hotspots. De ambtenaren kunnen dus "meegenieten". Het aanvankelijk ruime fietspad versmalt op de spoorwegovergang tot een breedte van ongeveer een halve meter. De kans dat je linker elleboog geraakt wordt door de rechterbuitenspiegel van een passerende auto is reëel (1). De inwoonster van de wijk Zuid wacht enkele meters verder nog een èxtra beproeving. Ter hoogte van het Stadskantoor, precies op het moment dat de doorgaande weg een scherpe knik naar rechts maakt, wordt de arme burgeres verzocht om deze weg over te steken. De auto's komen werkelijk overal vandaan (2). Het is een Russische roulette. Wanneer zal zij de sprong wagen?

Vlakbij het Stadskantoor is nog een derde gevaarlijke situatie. De redelijke drukke meubelboulevard heeft gelukkig een vrijliggend fietspad, echter dit fietspad bevindt zich beurtelings aan de rechter- en aan de linkerkant van deze straat. Iedere 100 meter wordt de argeloze fietser geacht om alweer de weg over te steken (3). Wie dat bedacht heeft? Een wethouder, die inmiddels geen wethouder meer is. Zijn argument? Het feit dat het fietspad soms rechts en soms weer links van de weg bereden moet worden geeft een "speels" karakter aan het geheel. Wat een complete onzin. De woorden "speels" en "verkeersveiligheid" mogen nooit in één adem genoemd worden. Het moet mogelijk zijn om deze oud-wethouder alsnog voor het gerecht te dagen, voor het in gevaar brengen van talloze Goese verkeersdeelnemers.

Over het gevaarlijkste punt van Goes hebben we het nog niet gehad. Dit ligt een kilometertje verwijderd van bovenstaande situaties. De rotonde Nansenplein is het meest beruchte verkeersplein van Goes. Van alle kanten komen er auto's. Van alle kanten duiken er ook fietsers op. De situatie is ter plaatse zo onoverzichtelijk en risicovol dat ik besloten heb om dit verkeersplein ten allen tijde te mijden. Als fietser ben ik bang dat een auto mij over het hoofd ziet. Als automobilist ben ik bang dat ik, ondanks mijn goede bedoelingen, toch één fietser over het hoofd zie. Nee, ik ga er ècht nooit meer langs. Veel te riskant.

In 2008 ging de titel van Fietsstad naar het Utrechtse Houten. En dat is helemaal terecht. Fietsers zijn in Houten bevoorrechte verkeersdeelnemers. Overal kunnen ze doorrijden, overal zijn tunneltjes, overal moeten de auto's voorrang verlenen. Het snelverkeer komt hier duidelijk op de laatste plaats. Waarom nog verder zoeken? Geef deze titel gewoon jaarlijks aan Houten: 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, enz. enz. Dat verdienen ze echt. De komende jaren kan geen enkele andere Nederlandse plaats daar aan tippen. Een advies aan de beleidsmakers van Goes. Neem jullie fietsen mee in de trein naar Houten. Dat kost € 6,10 per fiets voor een hele dag. Rij daar rond en verwonder u over de fietsvriendelijkheid aldaar. Op de terugreis zal het schaamrood u naar de kaken stijgen, alleen al vanwege het feit dat u het geprobeerd heeft om fietsstad van Nederland te worden.

Enkele jaren geleden deed Goes een gooi naar de titel van beste binnenstad. Jammer dat er op het moment van de jurering net even geen pinautomaat op de Markt was. Dat heeft ons de kop gekost. Toen won Hoogeveen...... Je mag van elke andere plaats verliezen, maar niet van Hoogeveen.

Misschien dat er volgend jaar een nieuwe wedstrijd uitgeschreven wordt: mooiste Stadshaven van Nederland. Mijn advies: meteen inschrijven!!! De kans op succes is ongeveer 100 procent.

O, ja, nog één kleinigheidje. De gemeente Goes heeft onlangs alle fietsenrekken op de Grote Markt weg laten halen. Precies één dag voordat de juryleden van Fietsstad 2016 langs zouden komen zijn er grote vierkante omlijnde vakken aangemerkt als staanplaats voor fietsen, gewoon op de eigen fietsstandaard. Goesenaren zijn uiterst brave burgers, dus de vakken waren al snel gevuld met fietsen. Alleen op Tweede Paasdag voltrok zich een soort mega-goocheltruc. Door de zuidwesterstorm werden alle stafietsen in korte tijd omgetoverd tot ligfietsen. Hier had de gemeente duidelijk geen rekening mee gehouden. Dat het wel eens kan waaien in Zeeland...

 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.