Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

303. Nieuwe woorden (2)

0 reacties

Hier volgt deel-2 van nieuwe woorden uit 2015.

PLASTICPOLITIE: Mijn eerste gedachte was: een Playmobilpoppetje in de vorm van een politieagent. Fout!! Het is een speciale eenheid van het politiecorps dat zich bezighoudt met de controle op marktkooplui en winkeliers. Zij mogen uitsluitend de producten aanbieden in een plastic tasje of zakje als de klant daar een redelijke financiële vergoeding tegenover stelt. Een gratis tasje aanbieden is strafbaar. Wat ze ervoor vragen? Daar is de neringdoende vrij in. Het varieert van € 0,05 tot € 0,25 per zakje.
De vraag is waar de plasticpolitie van betaald wordt. Misschien van de opbrengsten van de zakjes? Of wordt een deel van de overbodige caviapolitie omgeschoold tot plasticpolitie? Eén ding is duidelijk: meer blauw op de markt en meer blauw in de winkels.

FLITSREMMER: Dit is een automobilist die plotseling om onverklaarbare redenen vaart mindert, om honderd meter verder weer vol op het gaspedaal te trappen. Hij weet exact waar de flitspalen staan. De schrijver van deze column remt niet voor flitspalen. Hij weet helemaal niet waar die krengen staan. En als er dan een flits volgt dan denkt deze stumper dat er een onweersbui op komst is. Dit sprookje duurt ongeveer één à twee weken, tot de brief van het Centraal Justitieel Incasso Bureau uit Leeuwarden op de mat valt. Nee, het was toch geen onweersbui geweest...

NEPPARLEMENT: Uitspraak van de leider van de Partij voor de Vrijheid, die hierbij zijn minachting uitspreekt over de kwaliteit van de leden van de Eerste en Tweede Kamer. Eén ding wordt hierbij over het hoofd gezien: in beide Kamers zitten ook een aantal PVV-ers. Kort hierna wordt een allochtone dame gekozen tot nieuwe Kamervoorzitter van de Tweede Kamer. Opnieuw zijn de rapen gaar. Het woord "nepvoorzitter" doet zijn intrede in het parlementaire jargon.

SCHEURTJESCENTRALE: Nauwelijks zichtbaar voor het blote oog zijn er haarscheurtjes ontdekt in de kerncentrales van Doel en Tihange. Onze regering, in de persoon van Edith Schippers, heeft vorige week een dapper statement gemaakt. Binnen een straal van 100 kilometer worden er per adres één gratis stripje met jodiumpillen verstrekt.
Eén Nederlandse plaats wordt door de 100 kilometergrens rondom de centrale van het Belgische Doel precies in tweeën gedeeld: het Betuwse plaatsje Tiel. De burgemeester maakt zich nu al zorgen. Er is ook al een aktiegroep opgericht: "Geef Flipje ook een pilletje".
Ook enkele andere plaatsen liggen praktisch precies op de 100 kilometer cirkel: Oss, Utrecht-Lunetten en Noordwijk. Hoe ik dat weet? Mijn wiskunde-hart begon plotseling sneller te kloppen.
In de Grote Bosatlas ben ik aan de slag gegaan met een grote passer en een meetlat. Ook voor deze mensen wordt het spannend. Wèl of geen gratis  jodiumpilletjes.
Nog één opmerking. Wij wonen binnen 100 kilometer van Borsele èn ook binnen 100 kilometer dan Doel. Krijgen wij dus twee stripjes met jodiumpillen? En dan dat dorpje Lage Mierde, net onder Tilburg. Dat ligt binnen drie 100-kilometerzones: die van Borsele, Doel èn Tihange. Kassa!!! Drie stripjes!!!

TERROR-OEHOE: In Purmerend en omgeving was het een tijdje onveilig om zich in het buitengebied op te houden. Met name hardlopers en toerfietsers kregen frontale aanvallen te verduren van een geflipte oehoe. Formeel is een oehoe een roofvogel, dus het is voor die vogel wettelijk geoorloofd dat hij op levende prooien jaagt. Maar in plaats dat het dier zich tevreden stelde met een veldmuisje of een hermelijntje, besloot hij tot het jagen op groter wild.

RECLAMEWISSER: Dit is software waarmee voorkomen wordt dat internetreclameboodschappen worden getoond. Voor TV zouden ze dat ook uit moeten vinden, vooral bij de commerciële zenders.
Zonder het zelf te weten bleek ik zelf in het bezit te zijn van een reclamewisser. Iemand had ooit een reclamefoldertje tussen mijn ruitenwisser geplaatst. Op een druilerige ochtend wilde ik de auto pakken. De folder schoot alle kanten op. De eerste reclamewisser ooit.VIND-IK-NIET-LEUKKNOP: Facebook had het beloofd. De vind-ik-leuk-knop werd te pas en te onpas gebruikt. Ook bij droevige berichten werd er vrolijk op los geliked. Heel ongepast allemaal. Nu is er een hele serie om uit te kiezen: LEUK - GEWELDIG - GRAPPIG - VERBLUFT - VERDRIETIG - BOOS.

PECHGENERATIE: Mensen die net overal achter de feiten aanlopen. De voordeeltjes zijn net wegbezuinigd. De vervroegde pensionering is net afgeschaft. Ze mogen pas met 67 met pensioen. Bij sommige pechvogels is er daardoor een enorm financieel gat ontstaan, dat ze zelf maar moeten trachten op te vullen. De regering kijkt alleen maar toe. Vette pech.

GEZELLIGHEIDSGENERATIE: Het tegenovergestelde van de pechgeneratie. Zij hebben nog wel mee kunnen profiteren van een ouwe-lullen-dag, de VUT en andere leuke voordeeltjes. Ze hebben relatief veel geld en tijd om uit te gaan, een extra vakantie te vieren en andere leuke dingen te doen.

MELKPOEDERCHINEES: Dit is een inwoner van China die in Nederland melkpoeder hamstert en naar het thuisland stuurt. Het gerucht gaat dat je bij een Chinees restaurant in Alphen aan de Rijn je rijsttafel kan betalen in natura: met babymelkpoeder.

ZIEKTE-CV: Overzicht van alle kwaaltjes, aandoeningen, ziekenhuisopnames, operaties van de afgelopen jaren. Naast de "gewone" CV is het de bedoeling dat ook de ziekte-CV bij sollicitaties overlegd wordt. Werkgevers kunnen zo beter een keus maken, vinden ze. Ik ben toch een beetje bang dat dit leidt tot nieuwe vormen van discriminatie.

STIEKEMGATE: Eén van de fractievoorzitters had gelekt uit de Commissie Stiekem. Een onderzoekscommissie werd op de zaak gezet. Alleen voor de vorm, want het was al vooraf duidelijk dat de "dader(s)" niet gepakt zouden worden. Ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.

SNOTNEUS: Behalve het verschijnsel dat gepaard gaat met ontstoken slijmvliezen staat de snotneus ook synoniem voor een jonge, onervaren, doch veelbelovende politicus. Het woord is uitgevonden door Fons de Poel van Brandpunt. Het ging over Jesse Klaver van GroenLinks. KRO/NCRV was not-amused met deze betiteling en Fons mocht het veld ruimen.
Wist u dat een snotneus ook de naam is van een bepaald type olielamp?

BLATTEREN: Deze term vindt zijn oorsprong in Zwitserland. De letterlijke betekenis: Met gevoel voor theater jezelf op een geestige wijze volledig voor gek zetten. Model voor de term "blatteren" is een seniele oude man en zijn onafscheidelijke dwerghondje Fifa.

KLIMAATVLUCHTELING: Niet met een bootje, maar met het vliegtuig richting Spanje of Portugal. Dat kouwe kikkerlandje willen ze iedere winter ontvluchten en wel zo snel mogelijk. Geen sneeuw, geen ijs, geen Elfstedentocht. Aan het eind van het voorjaar als de Hollandse temperatuur weer wat aantrekt dan komen ze weer terug. Een gezond kleurtje verraadt hun verblijfplaats van de afgelopen vier maanden. De verhalen zijn elk jaar hetzelfde. De foto's ook. Flanerend over de boulevard van Torremolinos. Zittend op een terrasje aan diezelfde boulevard, nippend aan een glaasje sangria. Kuierend over het strand van de Middellandse Zee. De dagelijkse lunch bij Broodje van Kootje. Saaiheid ten top. Hoe kom je in hemelsnaam je dagen door? Wat hebben de thuisblijvers het dan een stuk beter. De schoonheid van de berijpte bomen en struiken, een heerlijke sneeuwwandeling, een glimp van het noorderlicht. Prachtige foto's zijn dat geworden uit een winters Nederland.

Zo, hiermee heb ik de meest interessante nieuwe woorden uit 2015 wel gehad. Volgende keer weer een ander onderwerp.

 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.