Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

301. Algemene Plaatselijke Verordeningen (APV)

2 reacties

De man op het plaatje is in overtreding, althans in de gemeente Tholen. Hij krijgt een fikse boete. Eén van de regels uit de Thoolse APV (Algemene Plaatselijke Verordening) luidt: HET BEKLIMMEN VAN EEN BEELD, VAN EEN MONUMENT OF VAN EEN OPENBAAR TOILET IS VERBODEN. Wie zou zoiets doen? Een openbaar toilet beklimmen. Zelfs de grootste dorpsgek zou hiervan afzien. Denk aan de penetrante urinegeur die geheid in je kleren blijft hangen. Nee, dit lijkt een overbodige APV-regel. Eén ding kan ik nog wel bedenken. Dat er op Koningsdag een interessante optocht voorbijtrekt en dat die bewuste persoon klein van stuk is en als enige oplossing het urinoir beklimt om te kunnen genieten van al dat voorbijtrekkende volk. Het klinkt ongeloofwaardig, maar vooruit, het zou kunnen.

Een andere regel uit de APV van Tholen: HET IS VERBODEN OM MET BEHULP VAN EEN VERREKIJKER BIJ ANDEREN NAAR BINNEN TE GLUREN.
Gewoon naar binnen loeren is geen probleem. dus de mensen op nevenstaande foto zijn niet strafbaar. Maar gebruik maken van een optisch instrument is echter ten strengste verboden. Is er in de APV een opsomming van verboden optische instrumenten? Hoe zit het met het gebruik van een vergrootglas? En een microscoop, mag dat wèl of niet? Alsof je met een verrekijker beter in de kamer kunt kijken... Vergeet 't maar.

Nog zo'n vreemde Thoolse regel: HET IS VERBODEN OM PASSANTEN TOT PROSTITUTIE TE BEWEGEN. Dus als ik het goed begrijp mag een vrouwspersoon best een lift vragen langs de N286 tussen Poortvliet naar Scherpenisse, maar het is streng verboden dat ze daarbij haar rokje optilt om de mannelijke bestuurder te gerieven en mogelijk op verkeerde gedachten te brengen. Het komt er in het algemeen op neer dat een Thoolse jongedame haar gezicht in de plooi moet houden als er manvolk in de buurt is.

HET IS AAN DE HORECA VERBODEN OM EEN HAPPY HOUR TE ORGANISEREN MET ALCOHOLHOUDENDE DRANKEN. Een happy hour met cola of andere frisdranken is geen enkel probleem, hoewel ook hier nadeeltjes aan kleven: veel te veel suikers...

PAARDEN MOGEN NIET OP DE OPENBARE WEG POEPEN, TENZIJ DE BEGELEIDER DIT ONMIDDELLIJK OPRUIMT. Zo werkt dat op het eiland Tholen. In het Belgische Brugge hebben ze hier iets slims op gevonden. De paarden die de koetsjes trekken hebben een soort luier om. Een hangend zeiltje wat de ongerechtigheden op kan vangen. Misschien een ideetje voor de voerman van Stavenisse?

Eén van de belangrijkste Thoolse APV-regels: VERBODEN TE VLOEKEN. Als er in één van de Thoolse dorpen iemand in z'n huis aan het klussen is, dan gaan alle alarmbellen rinkelen. Een speciale App-groep houdt het huis nauwlettend in de gaten. Ook de politie is actief. Pas op: naar binnen gluren met een verrekijker mag niet. Iedereen wacht op het moment dat de onhandige klusser met een voorhamer op z'n eigen vingers slaat. Welke krachtterm zou er geslaakt worden? Bij overtreding van het vloekverbod kan meteen tot arrestatie worden overgegaan. Er zit niets anders op dat het slachtoffer de pijn verbijt met een hartgrondig "Tjonge, tjonge".
Dan hebben de Belgen het beter bekeken. Zij mogen van meneer pastoor ook niet vloeken, maar als een onhandige Vlaming zich bezeert tijdens het klussen zijn er nog enkele vluchtweggetjes van topografische aard. Het gaat hier met name om de eerste lettergrepen.
De volgende woorden zouden zomaar spontaan kunnen klinken uit de mond van een onhandige Vlaamse doe-het-zelver:
Godveerdegem (een dorpje in de Vlaamse Ardennen nabij Geraardsbergen, we hebben er ooit gefietst)
Jezus-Eik (een dorpje ten zuidoosten van Brussel)
Door één van deze twee topografische plaatsnamen te gebruiken kun je op de valreep een èchte vloek vermijden.

Niet alleen in de gemeente Tholen zijn er onzinnige APV-regeltjes. De rest van Nederland kan er ook wat van.

In Rotterdam is de boete voor een blaffende hond € 350, een fiks bedrag. Behalve als de hond een "gesprek" aangaat met een soortgenoot. Dan mag het wel. Althans, onder bepaalde omstandigheden. De BOA (Buitengewoon Opsporings Ambtenaar) neemt het geblaf op en stuurt het bandje naar Martin Gaus, de enige Nederlander die het geblaf van honden kan vertalen naar mensentaal. Als die positief oordeelt (dat het dus een echt hondengesprek betreft) kan dat de hondenbezitter € 700 schelen. Als blijkt dat ze zomaar wat in het wilde weg aan het blaffen waren, tja, dan is de hondeneigenaar alsnog zuur.

Dus even herhalen: één blaffende hond is kassa voor de gemeente. Twee of meer blaffende honden geven (mogelijk) géén aanleiding tot een boete.

In Oldenzaal mag je je fiets niet parkeren tegen een willekeurige gevel, tenzij de eigenaar daar schriftelijk toestemming voor geeft.
In de bossen rondom Soest mag je géén eikeltjes rapen.
In Urk is een vliegverbod voor duiven. Op zondag zijn de boetes extra hoog. De vraag is nu: mag de politie op zondag bekeuringen uitdelen????
In Maastricht mag je niet staande je biertje opdrinken. Dat lijkt me een probleem als op het Vrijthof bij alle kroegen alle stoeltjes bezet zijn, de omliggende horeca gesloten is en als je een vreselijke dorst hebt.
In Utrecht hangt een onbegrijpelijk bordje. Snapt u het? Ik niet.
In Zeewolde is een "uitjouwverbod". Je mag dus niemand met woorden onheus bejegenen. Klinkt heel positief.
In Almere is stoepkrijten verboden. Jammer voor de Almeerse jeugd!!!

Nog een slotadvies voor onhandige Thoolse klussers, die zich ondanks eerdere waarschuwingen toch met een hamer keihard op de vingers slaan: Roep gewoon keihard "Au!!!!!!"
Dat mag namelijk ook.

2 reacties

Tjongejonge... ik weet helemaal niets van deze regels en verboden, zeg...

En ik woon nog wel in de gemeente Tholen...

Vanavond stond er een bordje vis op de keukentafel en mijn katje sprong er bovenop.

Nou, wat ik toen riep om hem weg te jagen... 't Is maar goed dat niemand het hoorde!

Tuinfluiter

05 March 2016 om 20:29

Ik had het ook niet geweten, maar het stond deze week in de PZC.

 

han44

05 March 2016 om 21:28

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.