Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

294. Gezonde voedingsstoffen

0 reacties

Eén van mijn Facebook-vrienden kwam laatst met een opzienbarende mededeling: één glas wijn staat gelijk aan één uur fanatiek sporten in de sportschool.
Natuurlijk begreep ik het eerst helemaal verkeerd. Ik dacht dat je na dat glaasje wijn ter compensatie een uurtje zou moeten sporten om de calorietjes af te breken. Maar, nee, het zat anders. Op de Universiteit van Alberta in Canada hebben ze uitgevonden dat het drinken van één glas wijn even goed (!!!) is als één uurtje afbeulen in de sportschool!!! Wereldnieuws!!!

Het zit zo. Rode wijn bevat het stofje "resveratol" en dat is goed voor de hartfunctie en de spierkracht. Dit stofje resveratol ontstaat ook na een uurtje sporten. Als ik dan toch mag kiezen: doe mij maar dat glas rode wijn. Vooral omdat er nog bijkomende gunstige effecten optreden bij het drinken van wijn:
- je wordt minder snel verkouden
- er is een duidelijke toename van het seksueel verlangen, vooral bij vrouwen (naar een recent Italiaans onderzoek)
- een glas wijn tijdens de maaltijd helpt bij overgewicht: het voorkomt dat er vet wordt opgeslagen

Let wel, ze hebben het over één glas wijn. Afgeraden wordt om meteen maar een hele fles leeg te drinken.

Zo verandert er nogal eens wat in de welgemeende adviezen hoe je op een gezonde manier kunt leven. Het jaar 2016 wordt het jaar van de peulvruchten. De Gezondheidsraad promoot op dit moment alle soorten peulvruchten. De slogan: "Als je 100 wil worden, eet dan meer peulvruchten dan vlees". Hoe ze aan die wijsheid komen? In gebieden in de wereld met het hoogste percentage hoogbejaarden blijken peulvruchten het hoofdvoedsel te zijn.
Zijn er ook nadelen aan de consumptie van peulvruchten? Misschien dat de stoelgang wat frequenter is?
Om met Maarten 't Hart te spreken: "Ik mag van alles snoepen, zolang ik er maar flink van ga poepen". Ik ken Maarten als een begenadigd schrijver, nooit geweten dat hij ook dichten kon...
Stel dat over een paar jaar de inzichten weer veranderen en dat deze peulvruchten-hype abrupt tot een einde komt, met een welgemeend excuus van de Gezondheidsraad: "Sorry, we waren even in de bonen" (om in peulvruchtentermen te blijven).
Hoe het ook zij, een heerlijk maaltje kapucijners mèt spekjes zal altijd tot mijn favorieten blijven behoren.

Laten we het eens over zuivelproducten hebben.
In de jaren '60 van de vorige eeuw was er in Nederland een grote overproductie aan melk. Er dreigde een zogenaamde "melkplas" te ontstaan, eventueel gevolgd door een "boterberg".
Om de melkplas tegen te gaan werd dit keer niet de productie beperkt, nee, de regering besloot om de consumptie aan te wakkeren. Heel slim, via allerlei treffende reclameboodschappen, onder andere uitgesproken door Joris Driepinter.
"Melk, de witte motor"
"Met melk meer mans"
"Melk is goed voor elk"
"Drink per man driekwart kan"
Driekwart kan, dat is 750 milliliter!! Voor de gein heb ik mijn dagelijkse melkconsumptie, zijnde één middelgrote beker, overgegoten in een maatkannetje. Resultaat: amper 150 ml. Dat is dus vijf keer te weinig!!!
De melk staat nu op een heel laag pitje. Wel zo verstandig, kan ze ook niet overkoken.
Toch heb ik goed nieuws voor onze melkveehouders. Dankzij de boter, de kaas, de yoghurt en allerlei papjes komen we toch nog aan een redelijke hoeveelheid zuivel per dag. Ja, we zijn vaste afnemers van Bella-23, Antje-14 en Liesbeth-37.
Zuivel zit tenslotte in de schijf van vijf.

Pindakaas is inmiddels ook in de ban gedaan. Er zitten teveel suikers in. Wie herinnert zich nog de vroegere TV-reclames waarin sporters groot geworden zijn met Calvé.
Arme Pietertje kon totaal niet voetballen. Het deed zeer aan je ogen. Toen hij later in het reclamefilmpje in een moddersloot dook, kwam de ondertitel: "Haal eruit wat erin zit". Het gaat over Pieter v.d. Hoogenband.
Evert van Bentum schaatst als klein jongetje over een slootje. Na een boterham met pindakaas gaat het opeens opvallend sneller. Jaren later won hij tot twee keer toe de Elfstedentocht. Robin van Persie mag nog niet meedoen met juniorenvoetbal, hij is nog te jong. Als de bal toevallig bij hem in de buurt komt geeft hij, dankzij Calvé uiteraard, een krachtige, welgemikte trap naar één van de keepers. Iedereen staat met de mond open.

Kent u de reclame van Snelle Jelle koek? Afgepeigerd en doodop leggen een aantal roeiers aan bij het eindpunt. Maar dan is er die irritante uitslover, die eerst een stukje koek neemt en zegt: "Ik ga nog een stukje" en weg is hij. Opvallend is de overgang van het Hollandse polderlandschap naar de drijvende markt in Bangkok. Weet u hoever dat roeien is? Van de Loosdrechtse Plassen naar Thailand? Helemaal om Kaap de Goede Hoop heen, heel erg ongeloofwaardig. Of gooi ik nu twee reclamespots door elkaar? Dat zou zo maar kunnen. 't Zal de ouderdom zijn...
Maar om terug te komen op Snelle Jelle koek: helaas teveel suikers...

Wat werd er heel vroeger gegeten na een dag keihard werken? Een megastuk spek. Dat is nu onbestaanbaar geworden. Heel erg slecht, allemaal verzadigde vetzuren, heel ongezond. Wat waren ook weer verzadigde vetzuren? De mensen hadden er toen geen weet van. Alleen doorgestudeerde chemici konden dat uitleggen in die tijd. Heden ten dage weet iedereen dat we het dan hebben over C15H31COOH en  C17H35COOH. Vraag het maar aan de vakkenvullers in de supermarkt, die kunnen je dat haarfijn uitleggen.
Eind van de vorige eeuw kwam plotseling het woord cholesterol overwaaien uit de United States. Daarvoor hadden we daar nog nooit van gehoord en mochten we zoveel eieren eten tot we flauwvielen.

Het komt er dus op neer dat we heel erg alert moeten zijn op ons voedsel. Goed de kranten, de tijdschriften en de TV-programma's volgen over dat onderwerp, want voor je het weet is er weer iets veranderd.

Zo, ik stop met deze column. Ik denk dat ik mezelf een glaasje rode wijn in ga schenken. Cheers!!
(die sportschool kan wel even wachten)

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.