Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

293. Kerstkilootjes

0 reacties

U kent ze allemaal: de kerstkilootjes. Het is inmiddels een gangbaar woord geworden. Mijn tekstverwerker zet er géén rood streepje onder. Als ik het woord paaskilootjes intik, dan komt daar wel degelijk het bekende rode streepje onder: dit woord bestaat niet. Je mag zoveel chocolade eieren eten als je wilt, het vormt geen enkel gevaar voor enige vorm van obesitas. Met gewone eieren is het oppassen geblazen, een verhoogd cholesterolgehalte ligt op de loer.
Met kerstkilo's is dat helaas anders. Tengevolge van overmatig gebruik van kerstkransen, kerststollen, vette kalkoenen en andere ongezonde levensmiddelen slaat de wijzer van de weegschaal steeds verder uit, zelfs ver tot in het rode gebied. Een paar dagen later komt daar nog het één en ander bij. Want behalve vuurwerkslachtoffers zijn er minstens zoveel oliebollenslachtoffers en lijders aan het appelflappensyndroom.
Wie van u durft er op de avond van 1 januari nog op de weegschaal te gaan staan? Eerlijk zeggen.

In Duitsland hebben ze daar wat op gevonden: de sjoemelweegschaal. Dat is een weegschaal die (op verzoek) wat minder kilootjes aanwijst. Met grote letters staat er op dit meetinstrument: PREZISIONSWAAGE, WOLFSBURG, DEUTSCHLAND.
Wat is het verschil met een gewone weegschaal? Aan de zijkant zit een klein onopvallend knopje wat je kunt schuiven naar -1, -2, -3, -5, -10 enz. enz. Als je wilt dat de weegschaal een wat gematigder gewicht aanwijst dan schuif je dit knopje naar believen een stukje naar rechts. Voor de gemoedsrust van het slachtoffer is dit essentieel. Maar de waarheid is anders. Stel dat het knopje aan de zijkant van de weegschaal op -10 staat. En stel dat die aardige weegschaal zegt dat je 3 kilo bent afgevallen. Dan ben je in werkelijkheid dus precies 7 kilo aangekomen en zoiets ga je merken bij het aanschaffen van een nieuwe garderobe. Dan blijkt keihard dat je van kledingmaat M bent "bevorderd" tot kledingmaat XL. De vraag is of zo'n Duitse sjoemelweegschaal uiteindelijk leidt tot een gelukkiger bestaan. Ik ben bang van niet.

De datum 2 januari is elk jaar weer een mijlpaal in de geschiedenis van de vele sportscholen in ons landje. Op die datum verdringen zich honderden mensen met overgewicht èn met goede voornemens bij de inschrijfbalie. In de fitnesszalen heerst een chronisch ruimtegebrek. Iedereen wil zo snel mogelijk z'n kerstkilootjes kwijt.
Het verschijnsel "sportschool" heb ik eerder beschreven in columns 7 en 95. Een korte samenvatting volgt nu. De naam van een sportschool behoort Angelsaksisch te klinken: Basic-fit, Easy Fit, Fit4u, Flex Fitcenter, Fitness Fitaal, Sportlife, Happy Fitness, Fit for All. Een Nederlandstalige naam is compleet onacceptabel. Het interieur van een sportschool tart alle beschrijvingen. Het aantal verschillende apparaten wordt ieder jaar meer. Mensen met watervrees kunnen naar hartenlust roeien. Angsthazen die niet meer aan het hedendaagse drukke verkeer kunnen wennen zijn welkom in de spinningzaal. Een bijkomend voordeel is dat je tijdens het fietsen gewoon je smartphone kunt bedienen, zonder het gevaar te lopen op een frontale botsing met een tegenligger.
Eén van de bekende sportscholen in ons provinciestadje heeft een spinningruimte, waarbij de fietsen op de eerste verdieping aan de raamzijde zijn opgesteld. Je krijgt dus het idee dat je naar buiten fietst. Dit moet een angstig gevoel geven, het zal toch gebeuren dat zo'n spinningfiets losschiet en dat je dwars door die ruit een verdieping lager op het wegdek belandt. Andersom is het van buitenaf gezien géén gezicht als je al die verhitte koppen in die bedompte zweterige ruimte een ultieme poging ziet doen om zo snel mogelijk de frisse lucht te bereiken.

Het aantal sportscholen en fitnesscentra neemt in rap tempo toe. Ze proberen elkaar klantjes af te troggelen via misleidende STER-reclames. Die irritante figuur met zijn nog irritantere tekst "Kom òp nóu !!!" is kandidaat nummer één voor de Loden Loekie 2016.
Bijna alle sportscholen schermen met de term "sporten onder begeleiding ". Wat houdt dat in? Dat er iemand even terloops uitlegt hoe de knopjes werken van de spinningfiets? Dat er tijdens het sporten af en toe iemand langsloopt met een bemoedigend "Hup, hup !!" of "Kom òp nóu !!"?
Onder het sporten onder begeleiding versta ik toch iets heel anders. In de tijd dat er nog geen sportscholen waren, moesten de kerstkilootjes aangepakt worden door middel van een rondje fietsen, stevig wandelen of hardlopen. Gewoon, in de buitenlucht. Zoals het hoort.
Als ik tijdens het fietsen door de Zak van Zuid-Beveland denk aan "sporten onder begeleiding" dan zie ik in gedachten een motoragent voor me uit rijden, die speciaal voor mij de kruispunten afzet, zodat ik ongehinderd, zonder vaart te minderen mijn weg kan vervolgen. Dat is pas begeleiding!!
Als ik tijdens een stevige wandeling in de buitenlucht denk aan "sporten onder begeleiding", dan denk ik aan een persoon met een paraplu, die naast me komt lopen en die tijdens een plotselinge stortbui ervoor zorgt dat ik gewoon door kan blijven lopen zonder drijfnat te worden. Dat is pas begeleiding!!

Over een maandje is de sportschool-koorts weer afgenomen. Méér dan 90% van al die mensen die op 2 januari ongeduldig in de rij stonden, zijn weer afgevallen. Ze zien het niet meer zitten. Misschien volgend jaar weer.
De opmerking "ik ben afgevallen" is tweeledig. Òf je bent daadwerkelijk kilootjes kwijtgeraakt, òf je bent de sportschool kotsbeu en je hebt de pijp aan Maarten gegeven.

Nog een paar slotopmerkingen. Toen ik vanmorgen op de weegschaal ging staan, kwam ik tot de vreugdevolle constatering dat mijn gewicht inmiddels was gedaald tot een waarde die onder die van 24 december 2015 lag. Zònder sportschool. Gewoon een beetje letten op de calorieën en veel bewegen. Nee, het was géén sjoemelweegschaal...

Weet u wat het toppunt van knulligheid is?
Een lekke band krijgen op een spinningfiets.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.