Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

290. Geluksgetal of ongeluksgetal?

0 reacties

Heeft u dat ook gelezen? Van die motorrijder uit München? Hij werd in drie weken tijd 26 keer geflitst voor grove snelheidsovertreding. Maar hij kwam er steeds mee weg, omdat hij z'n nummerbord had overgeverfd met speciale lak, die het nummer onzichtbaar maken op de flitsfoto. Helaas, de 26e keer werd hij niet alleen geflitst, maar ook nog aangehouden. En toen konden ze zijn nummerbord wèl lezen. De totale kosten bedroegen meer dan € 4000. Voor deze motorrijder is één ding duidelijk: het getal 26 in NIET zijn geluksgetal.

Over flitsen gesproken, enkele jaren geleden ben ik op één dag drie keer geflitst voor te hard rijden!!! Achtereenvolgens op de N59 bij Oosterland (max. 80 km/uur), op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam (max. 100 km/uur) en op de A9 bij Amstelveen (max. 120 km/uur). Je moet er iets voor over hebben als je je dochter van Schiphol gaat ophalen. Mijn ongeluksgetallen voor die dag stonden keurig vermeld in drie afzonderlijke sympathieke brieven van het Centraal Justitieel Incassobureau uit Leeuwarden. Het waren 83, 104 en 125, resp. de ware snelheden op de N59, de A2 en de A9. Onbegrijpelijk dat mijn drie overtredingen niet vermeld konden worden in één brief met één enveloppe daaromheen. Een geluk bij een ongeluk: ik knip alle logo's van het CJIB altijd netjes uit en die plak ik in een speciaal album. Mijn verzameling CJIB-logo's groeide dus met zes (3x enveloppe en 3x brief) in plaats van met twee.

Even terug naar dat ongeluksgetal (26) van die motorrijder. Toevallig had VVD Eerste Kamerlid Loek Hermans precies hetzelfde ongeluksgetal. Hij had tot voor kort 26 bijbaantjes. Precies 26 commissariaten. Helaas was dit precies één bijbaantje teveel. In alle drukte heeft Loek iets te weinig aandacht kunnen besteden aan thuiszorgorganisatie Meavista, één van z'n bijbaantjes. De organisatie ging over de kop door wanbeleid en dat werd meneer Hermans fataal. Jammer. Misschien was het bij 25 commissariaten een stuk gunstiger afgelopen.

We hebben het over geluksgetallen en ongeluksgetallen. In de Westerse wereld is het getal 7 het geluksgetal en het getal 13 het ongeluksgetal. Veel deelnemers aan de Staatsloterij staan erop dat hun lotnummer eindigt op een 7. Hoewel de Staatsloterij zelf meldt dat de meeste prijzen de laatste jaren zijn gevallen op het eindcijfer 6.
Aan de andere kant zijn er nog steeds Nederlanders die vrijdag de 13e bij voorkeur binnenshuis doorbrengen, om verder onheil te voorkomen.

In China is het heel anders. Het Chinese geluksgetal is 8 en het Chinese ongeluksgetal is 4. Hierin zijn de Chinezen heel extreem. Enkele treffende voorbeelden hiervan:
- de openingsceremonie van de Olympische Spelen in China stond gepland op 8 augustus (de 8e maand) 2008 om 8 minuten over 8; in de praktijk begonnen ze precies 8 seconde later, ook hier zat een gedachte achter.
- autonummers en telefoonnummers dienen zoveel mogelijk achten te bevatten; de welgestelde Chinezen hebben hier eventueel veel geld voor over.
- bij de verkoop van woningen in een appartementsgebouw gaan de appartementen op de 8e verdieping als warme broodjes over de toonbank, terwijl de appartementen op de vierde verdieping onverkocht achterblijven.
- in sommige gebouwen ontbreekt zelfs de vierde verdieping; in de lift is dit zichtbaar op het bedieningspaneel: 0, 1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9 enz.
- bij Chinese sportwedstrijden ontbreekt rugnummer 4; in de kleedkamer wordt er gevochten om rugnummer 8; bij roeiwedstrijden ontbreekt altijd de vier zonder stuurman.
- in een restaurant bestaan geen tafeltjes voor 4 personen; als een echtpaar uit eten wil gaan met een bevriend echtpaar is het gewoon om een 5e persoon aan tafel uit te nodigen; eventueel wil de ober wel een vorkje meeprikken; op de menukaart is gerecht no. 44 niet bijzonder populair.
- klavertje vier wordt in China als onkruid bestempeld; met onkruidverdelger wordt dit gewas nadrukkelijk bestreden.

Op Internet kun je op een eenvoudige manier aan je geluksnummer komen. Bij sommige sites moet je je voornaam intoetsen en dan verschijnt plots je geluksnummer voor die dag. Het is wel opmerkelijk dat het elke keer een ander nummer is. Dat schept geen vertrouwen. Net zo weinig als bij de dagelijkse horoscopen, daar kun je ook geen pijl op trekken.
Bij www.astrocity.nl/geluksgetal hoef je je voornaam niet in te toetsen. Je klikt gewoon het klavertje vier in en daar verschijnt je geluksnummer: 5.
Als je echter op de knop "vernieuwen" drukt (F5) dan verandert je geluksnummer. Het rijtje met geluksnummers verandert op de volgende manier: 5, 11, 22, 6, 5, 11, 22, 6, 5, 11, 22 enz.

In mijn jonge jaren was het getal 36 altijd mijn geluksgetal. Waarom? Dat had een zuiver wiskundige achtergrond:
Het getal 36 is het kwadraat van 6.
Het getal 36 kun je delen door 1, 2, 3, 4, 6, 9, 12, 18 en 36.
Het getal 36 is de som van de eerste drie derde machten: 13 + 23 + 33 = 1 + 8 + 27 = 36
Wat een geweldig mooi getal is dat. Het is niet toevallig dat een roulettetafel uit 36 mogelijkheden bestaat.

Vanmiddag las ik een manier om je definitieve geluksnummer te bepalen vanuit je geboortedatum. Je moet dan alle cijfers van de datum, de maand en het geboortejaar bij elkaar optellen. Hoe simpel kan het zijn.
In mijn geval: ik ben geboren op 19 augustus 1944: 19-08-1944.
Hierop de formule toegepast: 1+9+8+1+9+4+4=36
Ongelofelijk, die 36 uit mijn jeugd blijkt helemaal te kloppen!!!

Even kijken hoe dat zit met Loek Hermans, geboren op 23 april 1951: 23-04-1951
Hierop de formule toegepast: 2+3+4+1+9+5+1=25
Zie je wel, met 25 commissariaten was het allemaal perfect goed afgelopen, die 26e was er precies één teveel aan.

Aan de hand van voorgaande voorbeelden zou je haast gaan geloven in het verschijnsel (on)geluksnummers...

Mijn vrouw heeft gisteren de respectabele leeftijd van 70 jaar bereikt. Voorlopig zit er dus een zeventje in haar leeftijd. Wat een geluk!!!

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.