Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

289. Zwart

0 reacties

Het stond er echt. € 7300 voor vier kaarten!!! Het ging over een optreden van de Engelse zangeres Adèle in Ziggo Dome in 2016. Dat is ruim € 1800 per kaartje. Terwijl de allereerste kaartjes weggingen voor € 60 per persoon. Stel dat je zo'n kaartje koopt voor € 1800. Dan moet je wel beseffen dat elke minuut van het twee uur durende concert € 15 kost. En een minuut is zo voorbij. In die éne minuut kun je op de Goese Markt voor die prijs drie Westmalle Tripels nuttigen. Drie Tripels in één minuut, dat moet haast wel een wereldrecord zijn. Daarna is het verstandig om over te gaan op cola.
Ongelofelijk dat zoiets mogelijk is in Nederland. Kaarten aanbieden voor woekerprijzen. Mijn eerste gedachte was: de zwarte markt, het zwarte circuit, louche tussenhandelaars. Maar niets is minder waar. De peperdure kaartjes worden aangeboden door een officieel erkend ticketbureau. En ze komen er ook nog mee weg, want niemand dient een klacht in, er worden geen Kamervragen gesteld. Deze absurde prijzen zijn "normaal" in het spel van vraag en aanbod.

Persoonlijk ben ik niet zo gecharmeerd van de zangkunsten van Adèle. Een heel aardig vrouwtje, daar niet van. Ze mag best "hello" tegen me roepen. Maar zingen hoeft ze van mij niet zo nodig. Stel dat Albert Hein een leuke bonnetjesactie zou starten met als hoofdprijs een toegangsbewijs voor Adèle en stel dat ik die zou winnen, allemaal heel onwaarschijnlijk natuurlijk, dan zou ik deze prijs niet verzilveren. Òf er zou één stoel leegblijven òf ik zou iemand anders blijmaken.
Is er nog een andere goedkope manier om naar het concert van Adèle te gaan? Toevallig zat ex-DJ Ad Visser deze week bij Jeroen Pauw en hij bekende dat hij vroeger vaak met een smoes via de artiesteningang binnenkwam bij popconcerten.
Dat is een idee. Je gaat naar Ziggo Dome en je wacht geduldig bij de achteringang tot Adèle aan komt wandelen. Stiekem stap je samen met de zangeres naar binnen. Tegen Adèle zeg je gewoon: "Hello, it's me". Bij lastige vragen van anderen vertel je gewoon dat je de geluidstechnicus bent. Gelukt!! Voor noppes naar het concert. Heel slim.

Deze lange inleiding leidt tot het onderwerp van deze column: zwarte markt, zwarte circuit, zwarthandelaar, zwart geld.
Het woord "zwart" heeft in deze betekenis altijd een negatieve klank. Soms zijn er twijfels over de exacte betekenis.
Wat is bijvoorbeeld een zwarthandelaar? Ik ken wel drie betekenissen:
- een kolenboer uit de jaren '50 die ruim voor de ontdekking van de Groningse gasbel met smerige zakken antraciet op zijn rug liep te sjouwen
- een slavenhandelaar in één van de zuidelijke staten van de USA, eind 19e eeuw
- een VVD-stemmende zakenman met BMW en stropdas, die het niet zo nauw neemt met de afdracht van BTW-gelden

En wat is een zwartkijker? Kies uit de volgende vier mogelijkheden:
- iemand die naar een Sint-Nicolaasoptocht staat te kijken, waarbij de handlangers van de bisschop nog "gewoon" zwart zijn (dus géén witte Pieten, géén roetveeg-Pieten, géén regenboog-Pieten en géén stroopwafel-Pieten)
- iemand die door een beroet glaasje naar een zonsverduistering staat te turen
- een TV-bezitter die in de jaren '70 zijn kijk- en luistergeld niet betaald had
- iemand die de toekomst uiterst somber inziet

Wat verstaan we onder witwassen? Ook hier drie varianten:
- het reinigen van besmeurde textielartikelen met behulp van een geschikt wasmiddel, zoals Omo
- het afschminken van de helpers van Sint-Nicolaas, na afloop van het heerlijk avondje
- een hoeveelheid zwart geld dat niet gemeld is aan de belastingdienst, terug in omloop brengen; in het laatste geval is het meegenomen dat een Officier van Justitie zijn medewerking verleent aan de transactie (toevallig dat deze man het later geschopt heeft tot Staatssecretaris van Justitie en Kamerlid, zijn naam is Fred T.)

Nog enkele andere voorbeelden van het gebruik van het woord "zwart":
"De Zwarte Markt in Beverwijk" heeft, voor zover bekend, niets te maken met belastingontduiking; deze markt is ontstaan vanuit de Turkse gemeenschap; eigenlijk zou het dus de Lichtgetinte Markt moeten zijn (tegenwoordig heet deze markt "Beverwijkse Bazaar", hier kleven wat minder vooroordelen aan).
"Alles door een zwarte bril bekijken" heeft niets te maken met een zonnebril met opvallend donkere beglazing.
"Zwarte humor" komt niet speciaal uit Midden-Afrika; als u goed leest merkt u dat deze column er vol van staat.
"Zwartepieten" is een gezelschapsspel waarbij men probeert om iemand aan het eind met de schoppenboer te laten zitten.
"Iemand de Zwarte Piet toespelen" vindt zijn oorsprong in dit spelletje, maar is toch een stuk minder vriendelijk bedoeld.
"Het ziet zwart van de mensen" slaat op een grote massa toeschouwers (bij Adèle?); het zegt evenwel niets over ras of huidskleur.
"Ik sta op de zwarte lijst" houdt in dat er voorlopig geen rekening met je wordt gehouden; toen ik ooit in 2011 een leuke prijs had gewonnen bij een moeilijke puzzel in een periodiek, is me dat daarna nooit meer gelukt: ik sta nu waarschijnlijk op de zwarte lijst, zo voel ik dat.
"Zwarte zaterdag" is een dag dat je beter niet met de auto in Frankrijk wilt zijn; zelfs zwartrijders staan dan stil.
"Ook al ben ik zwart als roet, 'k meen het toch goed" is het meest racistische zinnetje uit het Sinterklaas-repertoire; dit zinnetje zouden ze moeten verbieden en dat meen ik.
"Het zwartekousenkerkje" is een geloofsgemeenschap met een opvallende zondagse outlook.

Tot slot nog even iets over het meest irritante woord van 2015. Het heeft het nieuws gehaald en het heeft in alle kranten gestaan.
Weet u het niet? Adèle weet het wel: Hello, it's "me". Inderdaad, het woord "me" is verkozen tot het meest irritante woord:

Me moeder heeft gezegd dat ik vandaag niet met me spelcomputer mag spelen.
Oh, by the way, me column is af.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.