Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

288. Een moderne Sinterklaas

0 reacties

Wat een drama. De wegwijspiet is op staande voet ontslagen. Zomaar. Wat was het geval? Sinterklaas beschikt sinds kort over een smartphone (lees: veegtelefoon). De smartphone is voorzien van GPS, dus Sinterklaas weet altijd precies waar hij zich bevindt en hij weet overal blindelings de weg te vinden. Dus wie is er niet meer nodig? De wegwijspiet. Na jarenlang trouwe dienst is die arme kerel keihard gedumpt. Geen ontslagvergoeding, niks van dat alles. De BV Sinterklaas heeft een slimme manier ontdekt om deze overbodige werknemer te lozen.
Arme wegwijspiet. Hij heeft meteen contact gezocht met het UWV om aan een nieuw baantje te geraken. Dat zal niet meevallen. Hij is inmiddels 45+ en in zijn curriculum vitae staat slechts één zinnetje: "Ik heb jarenlang een oude grijze bisschop de weg gewezen naar gelovige kindertjes". Daar kom je niet veel verder mee in deze snoeiharde maatschappij.

De moderne tijd doet zijn intrede en dat is niet voor iedereen goed nieuws. Sinds de BV Sinterklaas heeft gekozen voor bestellingen via BOL.COM zijn er meer dan 20 pakjespieten ontslagen. Ook zij proberen wanhopig aan ander werk te komen. Het UWV probeert enkele van hen via PostNL weer aan het werk te krijgen. De kansen zijn uiterst klein.

Enkele weken geleden werden wij op pijnlijke wijze gewaar van de moderne tijden waarin Sinterklaas opereert. Wij wonen in een appartement aan het kanaaltje waardoor de boot van Sinterklaas en zijn Pieten de haven van Goes binnenvaart. Het vaste scenario: om klokslag 13.00 uur gaat de grote Ringbrug open en vaart de vloot van Sinterklaas langs onze appartementen. Tegen die tijd spoeden we ons altijd naar beneden om, aan het water, op ons eigen terrein, de feestelijke stoet voorbij te zien trekken. Dit jaar ging het iets anders. De weersomstandigheden waren wisselvallig. Sinterklaas had de app buienalarm op zijn smartphone geïnstalleerd. Dit had grote gevolgen voor een aantal van zijn trouwe aanhangers. Sint kreeg namelijk een waarschuwing voor een fikse bui vanuit het noorden. Hij besloot in overleg met de schipper om een kwartier eerder de haven van Goes binnen te varen. Was hij bang dat zijn mijter niet waterdicht zou blijken te zijn? Dat kwartiertje had dus gevolgen voor een aantal vaste toeschouwers. Velen kwamen te laat. Wat onszelf betreft, wij waren bezig om de schoenen aan te trekken, toen tegen elke verwachting in, de boot al langs ons appartement voer. Er zat niets anders op om de intocht van 2015 vanaf de derde verdieping gade te slaan. Het was nu toch te laat om naar beneden te gaan. Als pleister op de wonde zwaaide de Sint uitbundig in onze richting. Was hij toch een beetje schuldbewust? Trouwens, de tactiek lukte. Juist voordat de regenbui in alle hevigheid losbarstte was het gezelschap van boord gegaan en was de korte rondrit door de stad beëindigd. Dankzij de buienalarm-app op de smartphone van Sinterklaas.

Nog even en de Sint gaat zich bedienen van andere voertuigen. Het paard en de koets zijn achterhaald. Het kan nog even duren, maar het is een kwestie van tijd. Sinterklaas op skeelers, of Sinterklaas op een sedgeway.

Dat laatste is trouwens al gesignaleerd in een Zuidhollands plaatsje. Op de Goese Kaai zie ik dat nog niet gebeuren. De middeleeuwse kinderkopjes gooien roet in het eten. Met een sedgeway kom je dan niet ver.

De moderne tijd kent nog andere gevaren. Vooral de spekgladde zonnepanelen vormen een serieus risico. Schoorstenen met een laag roet aan de binnenkant zijn een zeldzaamheid geworden. In plaats daarvan is er een mini-pijpje op het dak dat verbonden is met de CV-ketel. Uit dit mini-pijpje komt 's winters een wit wolkje. Een soort witte rook. Alsof er elke dag een nieuwe Paus gekozen wordt. Je kunt kindertjes heel wat wijsmaken, maar dat de meest slanke Piet door dat pijpje past, nee, dat wil er niet in. Het liedjeszingen bij een radiator van de centrale verwarming is ook een stuk minder romantisch dan bij een originele schoorsteenmantel. Maar vooruit. Het is voor het goede doel. Hoe harder gezongen, des te meer kadootjes de volgende morgen.

Wat ik altijd al opmerkelijk heb gevonden, vroeger en nu, de Sint is verheven boven elke vorm van verdachtmaking. Ouders prenten hun kinderen in: "Ga niet met vreemde mannen mee" en "Neem geen kadootjes aan van vreemden". Sinterklaas vormt hier de grote uitzonderling. Alle waarschuwingen worden dan ingetrokken. Een man die het waagt om te solliciteren naar een functie op een kinderdagverblijf is al verdacht vóórdat hij de sollicitatiebrief geschreven heeft. Sinterklaas heeft daar geen last van. Hij neemt de peuters op schoot. Iedereen staat erbij te lachen en de goedheiligman komt ermee weg. Opvallend.

Eén ding is verheugend te noemen. De zwarte Pietendiscussie is zo goed als van de baan. Piet mag weer gewoon zwart blijven. De traditie is weer in ere hersteld. Zelfs onze grootste baas, Mark Rutte, heeft een statement gemaakt: "Zwarte Piet is zwart, daar kan zèlfs ik niets aan veranderen". In praktisch alle Nederlandse gemeentes is zwarte Piet weer gewoon zwart. Het gezond verstand heeft eindelijk gezegevierd.En dat enge mens uit Jamaica? Die, zogenaamd namens de VN, dat hele circus opgestart heeft? Dat zwarte Piet discriminerend zou zijn? Hoe komt ze erop!! Dat mens kan wat mij betreft de boom in.
Dan maken we daar gelijk een versje over: "Zie dat mens zit in de bomen........enz. enz."
Laat ze eerst in Jamaica die achterlijke Voodoo-cultuur eens aanpakken. Eerst thuis eens haar straatje schoonvegen.

Over de titel van deze column: een Sinterklaas mag best een beetje modern zijn. Als hij op een terrasje een kopje koffie drinkt dan is het niet meer dan logisch dat hij met pinpas betaalt, waar hij voorheen de rekening betaalde met peseta's, guldens of euro's. En die smartphone is zeker geen verkeerde keuze, hoewel....toch jammer van die wegwijspiet!!!

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.