Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

286. Gevonden voorwerpen (2)

1 reactie

De krantenbank Zeeland is weer terug!!! Na een afwezigheid van ruim een half jaar kunnen we gelukkig weer neuzen in het verleden. Wat hebben we hem verwenst met z'n allen. Die erfgenaam van Hans Warren, die het nodig vond om geld te eisen voor al die oude publicaties die ooit in de krant hebben gestaan. Met eurotekentjes in de ogen heeft hij maandenlang het plezier van vele Zeeuwen vergald, toen de krantenbank op "zwart" kwam te staan. Bedankt Mario M., namens heel veel Zeeuwen, bedankt.
De Zeeuwse bibliotheek heeft een extra kracht ingehuurd om alle epistels van Hans Warren zwart te maken. Een monnikenwerk, maar....het is gelukt. En nu mogen alle oude kranten weer de digitale snelweg op.

Deze week heb ik weer genoten van al die interessante krantenkoppen uit lang vervlogen tijd. Op een gegeven moment heb ik me gefocust op de GEVONDEN VOORWERPEN uit de periode 1920-1935. Wat er in die tijd allemaal gevonden èn aangeboden werd tart elke beschrijving. In die tijd kon je kiezen: òf je gaf je gevonden spullen in bewaring bij het politiebureau, òf je nam ze mee naar huis. In het laatste geval werd je pontificaal genoemd in de krantenrubriek "gevonden voorwerpen":

"Gevonden: een potlood, op te halen bij L. Tissink, Lange Geere 30 te Middelburg". De bedoeling was dat degene die een potlood miste op bezoek ging bij voornoemde meneer Tissink om zich ervan te vergewissen dat het inderdaad zijn potlood was. Vanwege deze nauwkeurige informatie nam de rubriek "gevonden voorwerpen" soms wel twee krantenkolommen in.

Opvallend was dat in die tijd veel artikelen aangeboden werden die normaliter alleen paarsgewijs voorkomen:
"Gevonden: één sokophouder, één manchetknoop, één kinderlaarsje, één bruine schoen, één zwarte kous". In het geval van die zwarte kous zou ik de vinder adviseren om op zondagmorgen tegen een uur of tien te gaan posten bij een kerkgebouwtje van een bepaalde religieuze stroming en goed op te letten of één van de kerkgangers misschien één zwarte kous mist.

In de volgende gevallen is haast geboden, temeer omdat het bederfelijke waar betreft:
"Gevonden: een mandje met groente, een pakje boterhammen en een tompouce", waarbij het lunchpakket op het politiebureau kon worden opgehaald.

In de onderzochte periode waren de mensen vooral slordig in hun omgang met geld.
"Gevonden: een geldstukje, een bankbiljet, drie kwartjes, een rolletje centen, een beursje met 28 cent". De drie kwartjes konden worden opgehaald bij de familie L. Bruinooge, Palingstraat 2 te Vlissingen.

Soms ligt er een vergissing op de loer.
"Gevonden: damesport.". Mijn eerste gedachte was: er was een fles wijn gevonden van het Iberisch schiereiland. Een wijn die vooral erg populair is bij de vrouwtjes. Fout, fout, fout. Damesport. is gewoon de afkorting van damesportemonnaie...

Soms spelen dieren een hoofdrol in deze rubriek:
"Gevonden: een bruine herdershond, een kip, een jonge blauwe postduif, een grijze poes, een kanarievogel, een zwarte koe". Advies: de grijze poes en de kanarievogel strikt gescheiden houden!! De zwarte koe was komen aanlopen over de Veerse Weg te Middelburg en kon aldaar worden opgehaald bij boer C. van Wallenburg. Dit soort vondsten komen heden ten dage ook nog voor. Een krantenkop van vorige week: "Drie schapen aangetroffen op de A58; er ontstond een file van 7 kilometer".

Deze vondst is heel bijzonder:
"Gevonden twee herenpantalons". Het is al een hele toer om één herenpantalon te verliezen, laat staan twee. Hoe is die meneer thuisgekomen. Ik heb in datzelfde jaar de krantenbank Zeeland nog even gecheckt op "schennisplegerij" en "potloodventer", maar daar werd ik niet wijzer van. Er is maar één mogelijkheid. De broeken hingen ergens aan een waslijn te wapperen en de windkracht zwol aan tot kracht 10. Dat moet het geweest zijn.

"Gevonden: 11 haarspelden, op te halen bij mevrouw Gideonse, Klein Vlaanderen 82-B te Middelburg". In zo'n geval is het denkbaar dat degene die de haarspelden heeft verloren met 10 exemplaren huiswaarts keert. Eén haarspeld fungeert dan als vindersloon.

"Gevonden: pakje met inhoud, af te halen Achtersingel Q-154". Spannend, wat zou er in dat pakje zitten? Het is alleszins de moeite waard om even langs de Achtersingel te fietsen, ook als je niks verloren bent.

Auto-onderdelen zaten in die tijd niet stevig verankerd, gezien de volgende vondsten:
"Gevonden: nummerplaat van auto H 31925, nummerplaat van auto K 6041, wiel van een auto". Wat dat wiel betreft: het is maar te hopen dat het het reservewiel betrof.

In één bepaalde week werden opvallend veel schoonmaakartikelen aangeboden:
"Gevonden: een ragebol, een bezem met steel, een bordenkwast (af te halen bij dhr. Polderman in de Lombardstraat C-74), een dweil (af te halen in de Puntpoortstraat O-205)".

Speciaal voor de klussers onder ons:
"Gevonden: twee rollen behang". De moeite waard om even te controleren of het een interessant motiefje is...

In 1934 is er in de stad Goes een bovenprothese gevonden. Toevallig heb ik in column 205 (Gevonden voorwerpen-1) melding gemaakt van een gevonden onderprothese in Kapelle in het jaar 1978. Gezien het tijdsverschil van 44 jaar is de kans gering dat beide vondsten samen één gebit kunnen vormen.

"Gevonden: een regenjas, een regenmuts, een parapluie en een cape". Ik kan me voorstellen dat je, als de zon doorkomt, dit soort dingen meteen van je afgooit.

Het mooiste komt nu:
"Gevonden: 3 elastiekjes, af te halen op het politiebureau te Vlissingen". Stel dat je die elastiekjes verloren bent en je gaat hoopvol naar het Vlissingse bureau, dan wacht je daar nog een zware taak. Om te bewijzen dat de genoemde elastiekjes inderdaad aan jou toebehoren moet je ze beschrijven. Welke kleur, hoe zien ze eruit? Iedereen kan wel zeggen dat hij elastiekjes verloren is.

Hoera, de krantenbank is terug!!! Toch wil ik één waarschuwing laten horen: Het is verslavend!!!
 

1 reactie

Nou, ik hoef de krantenbank dus niet meer te bekijken...

Dank zij deze blog weet ik alles al.

 

Tuinfluiter

21 November 2015 om 14:32

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.