Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

280. De nieuwe Dikke van Dale

0 reacties

Tezamen wegen de drie delen van het nieuwe woorden boek 8,36 kilogram. Dat is bijna 3 kilogram per deel. Als je met deze boekwerken gewichtsoefeningen gaat doen dan kun je jezelf een abonnement aan de sportschool uitsparen en krijgt de Van Dale als zodanig een dubbele functie. De uitgave van 2005 woog "slechts" 6,77 kilogram.
Dat heeft mij aan het rekenen gezet. Het verschil tussen de twee versies bedraagt 1,59 kilogram, oftewel 1590 gram. Dat moeten die nieuwe woorden zijn. Er zijn er zo'n 18000 bijgekomen en er zijn 2300 woorden geschrapt. De netto toename is dus 15700 woorden.
Even rekenen: 15700 woorden wegen 1590 gram, dus elk nieuw woord vertegenwoordigt een gewicht van 0,1 gram. Leuk om te weten: één woord is 0,1 gram.

Vanzelfsprekend zijn er weer veel Engelse termen bijgekomen, met name uit de digitale wereld: TWITTEREN, LIKEN, APPEN, DELETEN, DOWNLOADEN, MAILEN. We zijn tenslotte van de APENSTAARTGENERATIE. Dit laatste woord heeft het ook gehaald.

Opvallend is dat bekende mensen verantwoordelijk zijn voor een aantal toegevoegde uitdrukkingen. Neem nou Goedele Liekens, de seksuologe van onze zuiderburen. In België heeft ze alles al tig keer uit de doeken gedaan, dus treedt ze de laatste tijd op in onze praatprogramma's. Dat leidde tot de volgende toevoegingen in Van Dale:
SUKKELSEKS (de vonken springen er níet af)
HUISVROUWENPORNO (de saaiheid straalt eraf)
FLEXISEKSUEEL (hieronder is zo'n beetje alles te rangschikken)
PIEKORGASME (op de top van de Mount Everest? lijkt me erg koud)
VALLEIORGASME (hier zijn de omstandigheden een stuk comfortabeler)

Ook het jargon van Geert Wilders heeft de boeken gehaald:
KOPVODDENTAKS, POLENMELDPUNT, ASIELZOEKERSMELDPUNT, ASIELSZOEKERSTSUNAMI, NEPPARLEMENT.
En dankzij onze pseudo-wetenschapper Diederik Stapel kunnen we nu ook bladeren naar SLODDERWETENSCHAP, PUBLICATIEDRUK en WETENSCHAPSFRAUDE.
Na de eerste troonrede van Willem-Alexander ontstonden twee nieuwe woorden die thans toegevoegd zijn: PARTICIPATIESAMENLEVING en KEUKENTAFELGESPREK.

Nog een kleine bloemlezing van nieuwe woorden:
DAGOBERTDUCKTAKS (een extra belasting voor de superrijken; de VVD is fel tégen!!!)
MOESTUINSOCIALISME (naar het onzalige idee van staatssecretaris Jette Kleinsma om bejaarden die in geldnood verkeren een moestuintje aan te prijzen; dat spaart boodschappen bij AH)
STEMFIE (met name gebruikt door ijdele politici die graag in het middelpunt staan)
STEKKERAUTO (iedereen kent die reclame waarin dat jongetje vraagt: "Papa mag ik stekkeren?")
ROEPTOETEREN (zodanig je handen aan je mond zetten, dat er een soortement toeter ontstaat en daarna wat onbenulligs roepen)
KLEURENPIET (triest dat het zover gekomen is met ons volksfeest en dat alleen door die éne VN-dame uit Jamaica die geen bal snapt van onze cultuur)
KOOPKATHEDRAAL (een andere benaming voor de Rotterdamse Markthal)
MOONLIGHTSHOPPING (koopavond en koopzondag bestonden al; dat was niet genoeg, er is nu ook een koopnacht)

Ik werd verrast door het nieuwe woord PIEPERSCHIETER. Dat is een plastic buis waardoor kleine aardappeltjes weggeschoten kunnen worden, door heel hard te blazen. Te vergelijken met de dunnere PVC-buis waardoor vroeger besjes geschoten werden in de richting van het half geopende raam van de buurvrouw. Een leuk spelletje was dat. Of die bekende melkbus gevuld met carbid, die gebruikt werd op oudejaarsavond om hele harde knallen te veroorzaken als het deksel eraf vloog. Alleen, de PIEPERSCHIETER is illegaal. De vliegende aardappeltjes vormen een risico voor de omstanders, dus valt hij onder de wapenwet.
Ook opgenomen is het woord SENIORENMOMENT. Op zichzelf niets nieuws. Iedereen vergeet wel eens wat. Het feestelijke moment als je dan plotseling het licht ziet staat ook in de nieuwe Van Dale: WOWMOMENT.
Mijn eerste seniorenmomentje kwam al vroeg: in 1963, ik was toen 19 jaar. Ik had het samen met een dienstmakker over dat slot in Muiden. Hoe heet dat ook al weer? Een slot in Muiden? We kwamen er beiden niet achter. Geruime tijd later kreeg ik mijn wowmoment: Muiderslot!!!

Sommige nieuwe woorden leiden tot misverstanden. Wat dacht u van een MARTELHAK. Mijn eerste gedacht was fout. Ik meende dat de draagster van naaldhakken één van deze twee wapens gebruikte om zich een al te opdringerig manspersoon van het lijf te houden. Zo'n hak kan flink aankomen. Vergelijk het met die vrouwelijke slechterik uit de James Bond film "From Russia with love". Het betrof hier niet de hak, maar de messcherpe punt van de schoen.
Maar een MARTELHAK slaat op de draagster van hoge en dunne naaldhakken. Het slaat op de pijn en de moeite die deze dame zich de hele dag moet getroosten, alvorens zij 's avonds neerzijgt in een stoel van Prominent met de voeten in een lauwwaterbadje.
Nog zo'n woord wat je op het verkeerde been zet: ROMMELBANK. Weer was mijn eerste gedachte fout. Ik dacht aan een Flodder-achtig gezin dat veel troep laat slingeren op het huiskamermeubilair. Fout, fout, fout. De term "rommelbank" slaat op de excessen in de bankwereld, van Dirk Scheringa tot en met het liborschandaal van RABO.

Terug naar de rekensom uit het begin van de column. Even controleren: mijn column bestaat uit precies 860 woorden. Elk woord staat synoniem met 0,1 gram. Dat worden dus samen 86 gram en dat is bijna een ons. Nooit geweten dat een column in grammen is uit te drukken. Grappig.

Over 10 jaar komt er wéér een nieuwe versie van Van Dale. Eén woord weet ik al: REKENTIC.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.