Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

276. Intelligentiequotiënt

2 reacties

Eén van de bekendste uitspraken van Louis van Gaal: "Ben ik nou zo slim, of ben jij zo dom?" Louis had woorden met een journalist die in zijn ogen een minder intelligente vraag had gesteld. Louis had altijd al een haat-liefde verhouding met de schrijvende pers. Maar met deze vraag gaf hij impliciet aan dat zijn eigen IQ een stuk hoger lag dan dat van de vraagsteller.

Het gaat vandaag over intelligentiequotiënt, bij de gemiddelde Nederlander schommelend tussen 80 en 120, met uitschieters naar boven en naar beneden. Het IQ is een arbitrair getal, een momentopname eigenlijk. Iemand met een IQ van pakweg 107 kan bij een volgende test zomaar 95 scoren, als hij even z'n dag niet heeft.
Een bekende Nederlander waarvan ik de naam niet zal noemen beweert dat het IQ af te lezen aan de TV-programma's die óp een gemiddelde avond de huiskamer binnenrollen.
Miljoenen Nederlanders stemmen af op programma's als Boer zoekt Vrouw, Heel Holland Bakt, Wie is de Mol, Voice of Holland. Volgens die bekende Nederlander waar ik het over had, zegt dit iets over de intelligentiegraad van de kijker. Toevallig zijn dit precies de programma's die staatssecretaris Sander Dekker wil schrappen van de publieke omroep, omdat dit "plat vermaak" zou zijn. Hij wil daar niet meer aan meebetalen.

Ik ga niet mee in de bewering dat het bekijken van bovengenoemde programma's gerelateerd zou zijn aan een lager IQ. Ik kijk wel uit. Dat gaat me lezers kosten!!!
Het is wel zo dat deze programma's zo simpel zijn, dat je je IQ-knopje rustig even kan uitzetten. Lekker ongecompliceerd kijkplezier. Dat mag ook wel eens een keer.

Kent u de programma's? Misschien niet.
Heel in het kort:
Boer zoekt Vrouw is een soort dating-site voor agrariërs onder leiding van Yvon Jaspers die de deelnemers af en toe een handje helpt bij het bedrijven van de liefde. Dit jaar was de serie extra erotisch. Dat kwam door boer Geert. Zijn hormonenhuishouding was compleet in de war en hij besprong iedere vrouw die bij hem in de buurt kwam. Alles werd nauwkeurig op camera vastgelegd. De beelden van de amoureuze escapades van Geert met presentatrice Yvon zijn eruit geknipt. Ze voegden volgens de KRO niets toe aan de strekking van het programma.
Heel Holland Bakt is een soort brood en spelen. Deze keer meer taart en spelen. Ik heb het zelf nooit gezien maar ik ben er één keer toevallig langsgezapt. Ik meende te maken te hebben met een documentaire van de Taliban, maar het bleek de laatste aflevering van Heel Holland Bakt te zijn.
Wie is de Mol, een soort opdrachtenspel. Eén deelnemer krijgt vooraf de extra opdracht om de boel te verzieken, maar dat moet wel stiekem gebeuren. Wat een formule voor een programma. Je moet als programmamaker wel heel erg veel in je mars hebben om van dit gegeven voor de kijkers iets toonbaars te maken.
Bij programma's als de Voice of Holland zit heel Nederland te genieten als er weer eens een onschuldig jong meisje afgeblaft wordt. Tussen de klapdeuren thuis op familiefeestjes klonk het nog best aardig, maar voor die onverschillig kijkende jury wilde het niet lukken en bakte ze er helemaal niets van, om in termen van Heel Holland Bakt te blijven. Gevolg: een gevoelige knauw in het ego van dit arme meisje. Dat arme kind is voor het leven getekend.

We maken een zijsprongetje. Van populaire TV-programma's schakelen we over naar reisadvertenties in kranten en tijdschriften.
De reiswereld schat het gemiddelde Nederlandse IQ erg laag in. Waarom? Een busreis aangeboden voor € 499 p.p. Zijn wij nou gek? Iedereen weet dat je bij eventuele contante betaling, iets wat nooit gebeurt, precies één euro terugkrijgt van je vijf briefjes van honderd. Denken ze nou echt bij die busmaatschappij dat de gemiddelde Nederlander met een gemiddeld IQ niet weet dat dit bedrag "ongeveer" overeenkomt met € 500 ? Ik word elke keer weer kwaad als ik die negens op het eind van dat getal zie staan. En dan staat er ook nog een heel vervelend woordje vóór de prijs: VANAF.
Bij verder onderzoek blijkt dan het volgende: Op het moment dat jij die reis wil boeken is de prijs "toevallig" 200 euro duurder. Precies 200 euro duurder, want het eindbedrag moet natuurlijk weer eindigen op twee negens. En er zijn nog meer financiële addertjes onder het gras.
- Er is calamiteitenfonds (wat het is mag Joost weten)
- Er zijn lokale heffingen (een soort toeristenbelasting)
- Er is een excursieprogramma (bij te boeken tegen enkele honderden euro's)
- De fooien zijn niet inbegrepen
U begrijpt het al. De totaalprijs van deze busreis komt vèr boven de € 499 uit.
Gelukkig zijn er ook lokkertjes:
- Er is een welkomstdrankje in het hotel!!! Let wel: geen wodka-martini maar hooguit een appelsapje van de Aldi aangelengd met wat kraanwater.
- Er is gratis WIFI op de kamer.
- Bij een "all in" reis: gratis drankjes tussen 17.00 en 22.00 uur, zoals slobberwijn en goedkope bieren.

Door al die reisperikelen waren we even vergeten waar het over ging: het IQ.
Als u denkt dat het IQ een stabiele situatie betreft dan heeft u het mis. Er zijn uitschieters naar boven mogelijk: "ik had een helder moment", "plotseling zag ik het licht", "eureka".
En uitschieters naar beneden: "m'n geheugen liet me even in de steek", "ik zat in een dip", "ik had een blackout", "een vlaag van verstandsverbijstering".
Laatst had ik zelf nog een vlaag van verstandsverbijstering. Het Nederlands elftal stond na 90 minuten met 3-0 achter tegen Turkije. Gelukkig waren er nog 5 minuten blessuretijd. Ik ben blijven kijken. In mijn onschuld dacht ik dat we het nog wel zouden redden:
Minuut 91: Sneyder 3-1
Minuut 93: Memphis 3-2
Minuut 95: Klaassen 3-3
Door zo'n verstandsverbijstering kan het IQ tijdelijk wel twintig (!!) punten zakken.

Gelukkig komt zoiets in de beste families voor. Zoals bij Willem-Alexander het geval was: "Hij was een beetje dom"

2 reacties

Ik kijk waar ik gewoon op dat moment behoefte aan heb, nu moet ik eerlijk zeggen dat programma's als boer zoekt vrouw mijn belangstelling niet halen. Soms kijken naar een programma waarbij je niet na hoeft de denken is ook weleens lekker op zijn tijd

peter loof

13 September 2015 om 16:56

Helemaal mee eens. Gewoon onderuitzakken op de bank en niet nadenken.

han44

13 September 2015 om 17:11

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.