Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

275. Hoe heurt het eigenlijk

0 reacties

Het nieuwe seizoen gaat weer beginnen. Aan de hand van meneer Jort Kelder maken we kennis met de wereld van de hogere klasse. En dat kan hele interessante informatie opleveren. Voor diegenen die de presentator niet kennen even het volgende: Jort is meestal gekleed in bretels met daaronder een fel gekleurde broek. Let wel: bij bretels valt de klemtoon op de laatste E. Jort heeft thuis een inloopkast met daarin meer dan 500 paar verschillende bretels. Dat is weer eens wat anders dan een bepaald type modebewuste dames die grossieren in handtassen en naaldhakjes.

Wat leren we van het programma "Hoe heurt het eigenlijk?" Een heleboel. Stel dat je bij een barones wordt uitgenodigd voor een kopje thee. Onwaarschijnlijk, maar stel dat het gebeurt. De thee wordt geserveerd in een kopje van het allerduurste Wedgewood porselein en het oortje wijst naar rechts. Linkshandigen hebben nu al een probleem want je mag het kopje NIET omdraaien. Dan had je maar vooraf aan de butler moeten vragen dat je een kopje wilde voor linkshandigen. Dan volgt er een belangrijke procedure. Je neemt het oortje tussen duim en wijsvinger en met hele kleine slokjes werk je de thee naar binnen. Daarbij moet de pink van de hand die het kopje vasthoudt recht naar boven wijzen!!! Doe je dit verkeerd, dan weet je zeker dat je de volgende keer niet uitgenodigd wordt.

Een glas wijn neem je op met duim en wijsvinger bij het steeltje. Je moet niet vreemd opkijken als het grote wijnglas slechts tot 10% gevuld is. Niet meer, de gigantische hoeveelheid lucht boven de wijn is bedoeld om het bouquet te "beleven". Eigenlijk heel oneerlijk. De neus krijgt veel meer beleving dan uiteindelijk de smaakpapillen. Maak absoluut niet de fout die ik ooit op een chique tuinparty gemaakt heb. Nog teleurgesteld van de inhoud van mijn eerste wijntje kwam ik de ober tegen die de glazen hervulde. Toen sprak ik de gedenkwaardige woorden: "Gooi maar vol!!!" Voor mij een bekend zinnetje, want bij een bemand benzinestation gebruikte ik altijd datzelfde zinnetje tegen de pompbediende... Maar in deze situatie was het de blooper van de dag.

De regels voor een bezoek aan leden van het Koninklijk Huis zijn extra ingewikkeld en worden door Jort behandeld in een speciale aflevering in samenwerking met het maandblad Vorsten. Eén regel is uit het protocol verdwenen. Achteruit de trappen af van het bordes is jaren geleden geschrapt. Er vielen teveel gewonden tijdens het defilé op Koninginnedag.

Een nieuw fenomeen van het programma is de etiquette omtrent digitale hulpmiddelen. Jort Kelder doet ons nauwkeurig uit de doeken wanneer het ongepast is om in gezelschap onze smartphone te raadplegen. De zogenaamde smartphone-etiquette is iedere week een terugkerend item. Wanneer wel, wanneer niet. In de klas, op het terras, in de trein.
In de vorige column heb ik me nog verbaasd over de treinpassagiers die massaal over een beeldschermpje vegen. De zogenaamde treinvegers. Er wordt in de trein zoveel geveegd, dat schoonmaak van de coupé's achteraf eigenlijk niet meer nodig is.
In welke omstandigheden vegen we nog meer over de schermpjes van onze smartphones?
Lopend op straat? Dat zijn de zogenaamde straatvegers.
Rollend op skates of skeelers? Dat zijn de rolvegers.
Op de fiets? Dat zijn de bicycle-sweepers.

Ik ben benieuwd wat Jort hier van gaat vinden. Elke week toch maar weer even kijken. In de Tweede Kamer heb je de kamervegers. Iedereen zit te vegen, gebogen over zijn of haar schermpje. Het enige wat je van het Kamerlid ziet, dat is z'n kruintje. Tijdens belangrijke beschouwingen gaan ze gewoon door met vegen. Het lijkt me heel vervelend voor de spreker die toevallig van de Kamervoorzitter het woord mag voeren. Hebben de kamervegers heimelijk overleg met hun topambtenaren of zitten ze stiekem Candy Crush te spelen met iemand van de oppositie? Of zitten ze op een twijfelachtige site naar schaars geklede dames te kijken?

Ik denk onwillekeurig terug naar de laatste jaren van mijn onderwijscarrière: 2005/2006. Er waren nog nauwelijks smartphones, maar wel al GSM's met de gekste ringtones. Het eerste zinnetje van mijn les was steevast: "Mobieltjes uit". Iedereen hield zich daar toen nog aan. En toen gebeurde het. Aan het begin van een informaticales kwam er een verlegen meisje naar me toe. Met haar allerliefste stemmetje vroeg ze me: "Meneer, mag ik mijn mobieltje aanhouden? Mijn cavia moet vandaag bevallen en m'n moeder zou me bellen als het zover is". Een zinnetje van een verpletterende eenvoud. Wat lief. Natuurlijk kon ik niet weigeren. Wie zou dat kunnen? Deze confrontatie beschouw ik als één van de hoogtepunten uit mijn onderwijsperiode.

Of die andere keer dat we met de hele klas plotseling naar een ander lokaal moesten voor de wiskundeles. Eén jongeman was er nog niet. Een klasgenoot wist waar hij was: "Arjen heeft brommerpech gehad op de Vlakebrug. Hij komt iets later. Zal ik hem even mobiel bellen om te zeggen dat hij in lokaal 7 moet zijn? Anders moet hij uw interessante wiskundeles missen". Opnieuw een situatie waarin ik niet kon weigeren. Deze vorm van GSM-gebruik in de klas was uitermate functioneel. Soms moet je de uitzondering durven maken.

Nog even terug naar Jort Kelder. Naar "Hoe heurt het eigenlijk". Ik heb een tip voor één van zijn volgende afleveringen. Ik ben benieuwd of het dragen van bretels als remplacant voor de stropdas algemeen geaccepteerd wordt in de hogere kringen. Let wel: remplacant is synoniem voor vervanger.
Dus wat gebeurt er als tijdens een party van de hogere adel, waarbij alle mannen gekleed zijn in driedelig grijs mèt stropdas, er plotseling iemand aanschuift met bretels en een felgekleurde rode pantalon. Volgt er een goedkeurend gemompel of draait iedereen z'n hoofd de andere kant op, als teken van afkeuring? Gewoon uitproberen Jort. Doen!!!

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.